bizarr1 01.12.2019 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2019 Witam,, kupiłem dom, gdzie jest 3 letni kocioł jak w temacie plus sterownik salus 09FLRF. Jak już się robiło zimno włączyłem piec spalanie w 1 dobę ponad 2 metrów gazu, okazało się, że rury nie były w piwnicach ocieplone bo instalacja CO stara, grube rury stalowe, ale już w pomieszczeniach większość miedziane i cienkie, ale same kaloryfery już nowe typu Purmo. Dom ok 200 m. ocieplony niestety tylko styropianem 3, ale boczne ściany budowane 30 cm cegła dziurawka, 7 cm odstęp i znowu cegła dziurawka 15 cm. Poprzedni właściciel robił test na ocieplenie kamerą termowizyjną i jak mi powiedział test wyszedł przy mrozach dobrze, cokolwiek to znaczy. Znajomy polecił mi odłączyć sterownik pokojowy i ustawić na kotle tylko 30 st. Kaloryfery były ledwo letnie ale jest ich 12, a w samym salonie, jest dość duży, z antresolą 5 sztuk. Wszystkie rury ociepliłem 2 cm otuliną w zależności od grubości rury spalanie spadło do ok 12 metrów, ale w domu jest max 19 stopni, więc trochę za mało. Następnie znajomy polecił mi dokupić czujnik zewnętrzny i ponownie podłączyć sterownik salarus. Niestety Niewiele się zmieniło, a temp. w domu max. ok 19,2. Teraz pytanie czy lepiej bez tych sterowników, tylko temp na kotle zwiększyć np do 40 stopni, ale spodziewam się, że zużycie dobowe będzie ok15m!, czy może ustawić jeden z gotowych programów? Czytam wiele o zmianie krzywej grzewczej, ale w moim przypadku nie mam chyba możliwości zrobienie tego przy tym sterowniku. Znalazłem też informacje o programie Recom, ale wejście w kotle do PC jest mniejsze niż wtyczka tel. dwupinowa, więc odpada podgląd czegokolwiek w sofcie, a czytam, że przy tych kotłach i średnio ocieplonych domach ludzie podają, że przy zmianie tej krzywej spada im spalanie do poniżej 10m na dobe. Proszę o wskazówki i pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaro106 01.12.2019 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2019 Rozumiem że dom ocieplany 3 cm styropianem , 200 m2 to jakiego zużycia gazu byś oczekiwał bo 15 m3 to łyknie bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bizarr1 01.12.2019 13:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2019 (edytowane) No tego się w sumie spodziewałem A powiedz proszę bo mam jeszcze takie pytanie przeczytałem gdzieś że w tym przypadku lepiej ocieplić pomieszczenie od wewnątrz styropianem albo watą plus regips czy to jest sens? Rozważam również kupno kotła na ekogroszek, bo znajomy ma podobna sytuację, podobny metraż, żadnego ocieplenia, nie ma jak u mnie na ścianach bocznych między murami cm przerwy, pod domem ma 2 komórki w ogóle nie ocieplone bez żadnych kaloryferów, dom stary poniemiecki i na tydzień spala mu ok 80-90kg ekogroszku, na piecu ma 54-56 stopni w pomieszczeniach cieplutko. Gdy dziś na chwilę dałem 50 na swoim piecu, chcąc zobaczyć czy taka temp. na piecu dużo zmieni, kaloryfery też miałem gorące i w domu wręcz za ciepło, ale dedietrich za godzinę wziął ponad metr gazu, więc pomyślałem, że może taki kocioł na ekogroszek załatwiłby sprawę i w porównaniu z tym, co jest teraz u mnie, a przede wszystkim ile to kosztuje miesięcznie. Edytowane 2 Grudnia 2019 przez bizarr1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bizarr1 24.12.2019 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2019 Witam ponownie zakupiłem tak jak kolega z forum sugerował regulator dedykowany do mojego kotła isense i bardzo proszę jeszcze o podpowiedź tych wszystkich ustawień do których udało mi się już dojść a mianowicie: jeżeli chodzi o krzywą grzania Jak ustawić te wszystkie parametry podstawa zewnętrzna, podstawa temperatury zasilania, klima zewnętrzna oraz klimat temperatury zasilania jakie nachylenie, przede wszystkim jaka strategia, bo też jest dużo opcji. No i te wszystkie inne parametry które tam się znajdują oczywiście czujnik zewnętrzny mam też podłączony. Chciałbym aby Temperatura na powrocie różniła się o tyle aby piec mógł działać jako kondensat bo w końcu tak został zaprojektowany. Mam nadzieję że ten sterownik w końcu będzie jak mówiłaś gadał z kotłem.Korzystając z informacji które udało mi się znaleźć na te chwilę mam ustawione tak:klima t zasil. 65podst.t.zasil. 20podst.zewn. 17nachylenie zaznaczone grzejniki.Nie udało mi się odnaleźć na sterowniku temp.powrotu bo zasilania jest nie mam pojęcia dlaczego tak jest. Jeśli chodzi o nachylenie ludzie piszą o różnych ustawieniach typu 1.2, 1.0 czy też 0.8. Nie widzę takiej funkcji w tym sterowniku. Dziękuję za dotychczasową pomoc i proszę o podpowiedź czy mogą zostać takie ustawienia jak mam. Kocioł jakby mniej gazu w 1 dobę spalił, ale chyba chodzi cały czas, bez wyłączania, chociaż może tak lepiej dla niego i moich rachunków. Życzę wszystkim moderatorom,forumowiczom wesołych świąt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts