Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brak zaprawy miedzy bloczkami

MartiMar

Recommended Posts

Przede wszystkim lec do konstruktora i jego pytaj co z tym zrobic. Osobiscie bym zasugerowal wylac na to wieniec ewentualnie z rdzeniami do lawy. Calosc z wierzchu i od wewnatrz pokryl rapowka i jechal dalej. Bloczki na sciany czy to z bk czy ceramiki czy silka mozna murowac bez spoin pionowych i domy sie nie wala. Tak wiem maja piora i wpusty tylko co to zmienia skoro nadal nie ma miedzy nimi kleju ani zaprawy?

Nic nie rozbieraj. Nie licz na odszkodowanie od pseudokierowniaka.

Stracisz czas i zdrowie.

Pracujesz za granicą toś już zapomniał jak w Polsce prawie wszyscy oszukują.

Z dodatkowym wieńcem też nie tak prosto, bo drzwi, no i nie jest to tanie.

Wstrzyknij odpowiedni beton w te dziury i po zawodach.

Nie ma za co.

Właśnie o taka poradę prosiłem tylko dopytam , odpowiedni to znaczy np jaki i czym proponujesz to wstrzyknac?

Szczerze mówiąc, miałem na myśli beton o odpowiedniej lepkości.

Nie wiem dokładnie jaki, bo pierwszy raz spotykam się z takim oszustwem.

Powinien być taki, żeby dało się go wpuścić w szpary bez spływania po ściance.

Wstrzyknąć jakąś pompką, może czymś w rodzaju smarownicy.

O szczegóły jednak, to radziłbym popytać zawodowych betoniarzy.

To tyle co mi przyszło do głowy, żeby doprowadzić to małym kosztem do zaprojektowanego stanu, bez szarpaniny z tymi szarlatanami.

Kierownik budowy wporzadku facet moze i mial to dopilnować tylko nie ma czasu byc codziennie u mnie A oni byli o różnych godzinach. Nie chce szukać winnych A stracę czas i pieniądze na odgrywanie o swoje. Szukam moze jest jakaś sprytna metoda aby było to dobrze z tego co wiem to nie jest jakaś tragedia i w mojej okolicy stoją domy tak zrobione. Inżynier na budowlance zapytal swojego wykładowcę co o tym mysli i zasmial sie , ale jego zdaniem jezeli jest dobra zaprawa i cegly nie wystają nic się stać nie ma prawa tylko zalecił grubszy styrodur dac bo te szpary bedzie ciezko uszczelnić. Ale zrozumcie moje obawy mialo byc wszystko pięknie fajnie A tu taki cyrk.

Napisałem juz to wcześniej to powinien analizować konstruktor, na podstawie projektu i stanu faktycznego, znaczenie maja długości ścian, wysokości ścian fundamentowych, przyszłe obciążenia ........... nie ma jednoznacznej odpowiedzi bez wizji lokalnej bez pochylenia się nad obliczeniami. Bez tego prosta rada rozbierz i postaw zgodnie ze sztuką.

A betony o odpowiedniej lepkości, wstrzykiwane w szczeliny pionowe muru .........-bełkot z infolinii tak samo brzmi.

Na forum jest pytanie , jakie skutki grożą w przyszłości

Na takiej ścianie nie wykonasz prawidłowej hydroizolacji. O ile w ogóle na ławie masz jakąś?

Ubytki można uzupełniać masami PCC, bo zwykły beton wymaga pielęgnacji i czasu jak to beton. Ale takie masy dobre są na uzupełnianie ubytków właśnie, ale jak to jest w przypadku wypełniania wszystkich spoin to nie wiem... tak rzucam, może warto się zaintersować.