misiex 04.12.2019 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2019 Witam.Zdecydowałem się na samodzielny montaż paneli na dachu domu. Sprawy techniczne jak i bezpieczeństwo uprzęże itp wszystko mam dograne. Nie wiem tylko jak mam trafić przez blachodachówkę w krokwie? Boję się żeby nie zniszczyć dachu. Montaż przy użyciu śrub z podwójnym gwintem i uszczelką. I co w przypadku jeśli krokwią wypada akurat na 'fali' tak że uszczelka nie jest wstanie płasko przylegać do powierzchni blachodachówki?Są na to jakieś sprawdzone sposoby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 04.12.2019 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2019 Ciekawe... a może odkręcić jeden płat blachy i wymierzyć gdzie te krokwie są? Jak kupisz w zestawie to na falę nie trafisz bo tam będziesz miał nakładkę która powoli Ci zrobić otwór +/- 4 cm od miejsca gdzie wypada wiercić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meczesiu 04.12.2019 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2019 tez montowałem u siebie na blachodachówce, ale miałem sprawę ułatwioną bo strych mam nie ocielony wiec dostęp do krokwi był bezproblemowy. . Większość wkrętów wierciłem w krokwie, ale tam gdzie krokiew wyszła na fali, wkręta przesuwałem w jedną lub w drugą stronę i był wkręcany tylko w łatę. Jeżeli masz możliwość, odkręć podbitkę ściągnij gąsior i przeciągnij sznurek i w ten sposób precyzyjnie zlokalizujesz krowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpalys 04.12.2019 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2019 Ja robiłem tak że jak najdokładniej wyznaczyłem gdzie są krokwie jak koledzy pisali. Dół podkręcałem dolne blachy i je uchyliłemPo środku sznurek do górnej śruby wyznaczyłem jak poniżej:Zaopatrzyłem się więc w krótkie farmery w kolorze blachodchówkiWierciłem najpierw takim farmerem tylko do przewiercenia blachy wiertełkiem.W takim otworze cienkim drucikiem sprawdziłem czy trafiam w krokiew/kontrłatę.Jak nie trafiłem, to oceniałem w którą stronę i o ilę muszę się przesunąć, a w ten otwór zatykałem wkręcając farmera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiex 05.12.2019 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2019 Też myślałem o sznurku i chyba to najlepsza metoda pod warunkiem że krokiew jest prosta. Sposób z drucikiem też dobry pomysł. Sądzę że te metody rozwiały moje obawy. A jak głęboko wjechać śrubami w krokiew? Nie wiem jak długie kupić. Krokwie mam 70x160. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 16.12.2019 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2019 też sie zastanawiam jakie kupić śruby dwugwintowe 200, 250 czy 300?przymierzam się do 250. Na krokwi mam nadbitke 1,5cm, łate i blachodaachówka z falą 3,5cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts