Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolektor poziomy na skarpie poniżej domu

mgalon

Recommended Posts

To sie raczej szacuje. W zależności od warunków od 10W/m2 ale nie przekraczałbym 20W. Powierzchnia to długość rowu x max 5m, w zależności jak daleko od siebie są rozłożone poszczególne pętle. Układać w miarę możliwości na jak największym terenie. No i oczywiście im większy kolektor tym lepszy.

Jasne ale jak rozumiesz 10W/m2? Czy też chodziło Ci o 10W/mb rury? Chyba, że chodzi Ci o długość rowu x 5m bo rowy z tego co czytam powinny być od siebie rozłożone co 5m? Możesz to naszkicować?

Jasne ale jak rozumiesz 10W/m2? Czy też chodziło Ci o 10W/mb rury? Chyba, że chodzi Ci o długość rowu x 5m bo rowy z tego co czytam powinny być od siebie rozłożone co 5m? Możesz to naszkicować?

Rów długości 18m.

18m*5m=90m2

90*8W=720W dla suchego piasku.

90*40W=3600W dla wodonośnych żwirów.

Gdzieś pomiedzy 1400-2000W dla gliny.

Tak bym szacował.

Te 5m odstępu miedzy rowami, aby jedna pętla nie zabierała drugiej. Im bardziej rozłożony kolektor w przestrzeni tym lepiej.

Edytowane przez mac_612

Ok bo zmyliło mnie te 5m przy tym szacunku:) Rów ma przecież około 5m szerokości... Czyli tego typu kolektory będą dobrze działać w przypadku gruntów nawodnionych gdzie następuje większa wymiana ciepła... Są jeszcze tzw pompy bezpośredniego odparowania i układamy rurki miedziane. Ktoś to może przerabiał?:) Są jacyś Chińscy producenci takich pomp?:) Pewnie taka rurka też kosztuje majątek już nie mówiąc o litrach czynnika np R410?;)

Ok bo zmyliło mnie te 5m przy tym szacunku:) Rów ma przecież około 5m szerokości... Czyli tego typu kolektory będą dobrze działać w przypadku gruntów nawodnionych gdzie następuje większa wymiana ciepła... Są jeszcze tzw pompy bezpośredniego odparowania i układamy rurki miedziane. Ktoś to może przerabiał?:) Są jacyś Chińscy producenci takich pomp?:) Pewnie taka rurka też kosztuje majątek już nie mówiąc o litrach czynnika np R410?;)

Rów ma ok 0,8 do 1.8m szerokości ;)

Pompy bezpośredniego parowania dużo bardziej eksploatują grunt. Jest paru uzytkowników na forum, sam raczej znam je tylko teoretycznie. Raczej nie szedłbym w tym kierunku.

Rów ma ok 0,8 do 1.8m szerokości ;)

Pompy bezpośredniego parowania dużo bardziej eksploatują grunt. Jest paru uzytkowników na forum, sam raczej znam je tylko teoretycznie. Raczej nie szedłbym w tym kierunku.

No tak literówka - chodziło mi, że rów ma przeważnie 1m szerokości:) No a co to tych bez glikolowych to generalnie ciekawy pomysł bo masz sprawność z 20% więszką ale chyba zbyt dużym kosztem...

• 2 years później...
Jak łatwo zauważyć im "gorszy" teren (bliżej 10W/m2) tym wiekszy sens ma kolektor liniowy. Jednym kawałkiem węża "opasamy" wiekszy kawałek terenu i ilość "watów na metr rury" będzie się zgadzać ;)

Trochę lat minęło ale dopiero się zabieram za to (papierologia co do PnB itd) - są tam piaski ale niby wilgotne chociaż w dalszej części działki myślę, że będą bardziej suche niż wilgotne jednak załóżmy, że jest to tylko 15W/m2 i nie więcej. Wobec tego robiąc kolektor liniowy z rury PE 32mm rozkładać go można z tego co słyszałem min co 60cm. Jeżeli będzie to trochę więcej np 70cm albo 80cm to chyba też odbiorę całe ciepło z gruntu czy też nie koniecznie? Myślę o położeniu 4 kawałków po 200mb rury każdy do małej PC o mocy rzędu 8-10kW (ale raczej biżej 8kW)...

ps. Będę zaczynać kopanie na około 2m ppt a skończę może na 3,5m ppt gdzie stok jest wyżej o prawie 2,5m - czyli kolektor będzie się wznosił o około 1m w górę ale tak jak tu pisaliśmy już wcześniej idzie to odpowietrzyć...