Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie budynku / zdjęcie termowizyjne

Program93

Recommended Posts

Witam ,

Dom 500m2 ogrzewane 250m2 parter i piętro ,

Poddasze nieużytkowe ocieplone 30cm wełny , piwnica nieogrzewana ,garaż w bryle 5cm styro na suficie . Dom jest z półtora pustaka , piwnica z kamienia , fundament nie będzie ocieplony są wylane betony i kostka ,a nie chce tego ruszać . Eko przy obecnych zimach idzie 9ton przy nowej instalacji i piecu . Mam pytanie jaka grubość odpowiednio dać planuje 10cm do cokolu(piwnica) a wyżej 12cm styro w obu przypadkach grafit . Zamieszczam również zdjęcie budynku widać gdzie ciepło ucieka , czy na tej podstawie można określić 10cm zamiast 12cm na pustaku ? Ewentualnie czekam na jakieś rady i podpowiedzi .

Pozdrawiam .

https://zapodaj.net/1ba5a878a4c7a.jpg.html

https://zapodaj.net/04227717db287.jpg.html

https://zapodaj.net/e9ae7061e734d.jpg.html

Moim zdaniem, w Twoim przypadku czy dasz 10 czy 12cm, czy styro biały czy grafitowy, to różnica w ubytku ciepla (o ile w ogóle się pojawi) to bedzie minimalna.

Bardziej skup się na prawidlowym i dokładnym zrobieniu tej izolacji. Weź do tego dobrą, sprawdzoną i znaną z profesjonalizmu firmę! Mająca doświadczenie w izolacjach starych budynków.

To stary dom, w związku z tym zastanów się czy chcesz robić wentylację tego styropianu, kosztem utraty ciepła, ograniczające ryzyko pojawienia się wykwitów od wewnętrznej i zewnętrznej strony. Popytaj wykonawcy, jak widzi ten temat i jak rozpatruje ewentualne reklamacje z tego powodu.

Na pewno w moim odczuciu będziesz musiał ten styro kołkować.

No i z ciekawości pytanie do Ciebie- czy uważasz, że po zrobieniu tej izolacji zmniejszy się u Ciebie ilość używanego do ogrzewania paliwa, a jezeli tak to o ile?

Naturalnie będzie kołkowane , balkony tez wyklejone jedynie okna pcv zostaną . Wentylacja grawitacyjna , kratki w łazienkach wilgotność obecnie 40% , latem 60%.

Mam nadzieje ,że zużycie spadnie , dlatego tez wykonuje tą kosztowna inwestycje i w planie jest grafit ten 0,031 droższy ale lepszy do pracy chyba od 0,033.

Choć po ociepleniu stropu jest cieplej na pietrze, liczyłem ,ze drastycznie spadnie spalanie , a może to jest 5-10% opału .

Ze zdjęć widać ,ze całe ciepło uciekły w grunt czyli najmniejszy opór . Sam nie wiem chyba nie zwróci się to ocieplenie . Termostaty w domu zamontowane nowa instalacja utrzymywane 18-21 stopni , po wszystkich pracach chciałbym zejść ze spalaniem max tona na miesiąc zamiast 1.5t+

Naturalnie będzie kołkowane , balkony tez wyklejone jedynie okna pcv zostaną . Wentylacja grawitacyjna , kratki w łazienkach wilgotność obecnie 40% , latem 60%.

Mam nadzieje ,że zużycie spadnie , dlatego tez wykonuje tą kosztowna inwestycje i w planie jest grafit ten 0,031 droższy ale lepszy do pracy chyba od 0,033.

Choć po ociepleniu stropu jest cieplej na pietrze, liczyłem ,ze drastycznie spadnie spalanie , a może to jest 5-10% opału .

Ze zdjęć widać ,ze całe ciepło uciekły w grunt czyli najmniejszy opór . Sam nie wiem chyba nie zwróci się to ocieplenie . Termostaty w domu zamontowane nowa instalacja utrzymywane 18-21 stopni , po wszystkich pracach chciałbym zejść ze spalaniem max tona na miesiąc zamiast 1.5t+

Ciężko będzie osiągnąć ten wynik spalania, ale jest to możliwe. Choć byłby to sukces.

Zastanów się, czy zamiast tego grafitu nie dać dobrej klasy styropianu białego- ja akurat dałem twardy dach/podłoga. Kosztował tyle samo co grafit, a napewno jest to materiał wytrzymalszy, klej lepiej się go trzyma itp. Nie kupuj tylko go w markecie, gdyż tam są produkty najczęściej drugiej kategorii.

W Twoim przypadku praktycznie nie odczujesz różnicy tego U, tylko weź jak mówię, dokładnego wykonawcę. Tynk daj najlepiej silikonowy lub mineralny. Ja u siebie, przy nowym budynku uważam, że też w żaden sposób nie odczuję różnicy między U=0.31, a U=0.38 który zastosowałem. A nawet jeśli to wolę mieć mocniejszy materiał pod tynkiem.

Obecnie grafit jest tańszy niż eps70 0,038 lub eps100 0,036 na paczce 10-20zl .

Dam 10cm do cokołu potem wyżej 12cm .

Z kamery widać , ze dach brak strat ściany z pustaka tez trzymają najgorzej to ciepło migruje w grunt . W piwnicach mogę max 5cm dobrego styro dać na sufitu , ale czy to coś da?

Obecnie grafit jest tańszy niż eps70 0,038 lub eps100 0,036 na paczce 10-20zl .

Dam 10cm do cokołu potem wyżej 12cm .

Z kamery widać , ze dach brak strat ściany z pustaka tez trzymają najgorzej to ciepło migruje w grunt . W piwnicach mogę max 5cm dobrego styro dać na sufitu , ale czy to coś da?

Czyli styropian grafitowy osiągnął swój właściwy poziom cenowy ;)

Ciepłe powietrze ma to do siebie, że zawsze idzie do góry, więc na pewno nie ucieka Ci go za wiele do piwnicy. Prędzej w drugą stronę, chłód z piwnicy wychładza Ci pomieszczenie nad nim. To, że dasz 5cm styro na jej sufit na pewno spowoduje różnice. Tam mógłbyś zastosować np. XPS.

Plusy z ocieplenia domu będziesz też miał wizualne, co spowoduje wzrost jego wartości. Koszty poniesione na jego wykonanie raczej się nie zwrócą, ale powinien się podnieść komfort Twojego życia i to w sumie głównie latem.

Aha sądziłem ,ze skoro mam bardzo dobrze zaizolowane strop , a ściany nośne tez są w miarę ok to ciepło ucieka przez piwnice i grunt co widać na zdjęciach termowizyjnych .

Za namowa fachowców idzie wełna elewacyjna 12cm góra oraz 10cm styro eps70/100 na piwnice i balkony .

Styrodur na suficie piwnic da dużo względem styro eps100 ? 5cm to niewielkie ,ale wole więcej płacić za ogrzewanie niż mieć niskie sufity przy 10cm.