Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klimatyzacja czy chłodnica kanałowa

Recommended Posts

W związku z tym, że będą miał nadwyżkę prądu około 1200-1400 kWh rocznie z produkcji PV szukam sposobu na wychłodzenie domu w okresie letnim i wykorzystaniem energii w okresie przejściowym. Dlatego zastanawiam się nad dwoma rozwiązaniami.

Montaż klimy 3-3,5 kW i zamontowanie jej w korytarzu w kierunku nawiewu na salon.

Montaż chłodnicy kanałowej w rekuperacji i wychładzanie powietrza nawiewanego we wszystkich pomieszczeniach

W domu chcę osiągnąć temperaturę o około 2-3 stopnie niższą niż mam latem bez klimy czyli około 23-24 stopnie, ponieważ obecnie po długich okresach gorących w domu potrafi być 27 stopni. Gdyby się udało obniżyć do 24 komfort znacznie by wzrósł.

Zapotrzebowanie na grzanie domu oscyluje w granicach około 50kWh/m2/rok przy temperaturze około 22,5

Które rozwiązanie byłoby lepsze/bardziej optymalne i czy da się to zrobić na chłodnicy kanałowej.

• 4 months później...

Ja zrobiłem bypass obchodzący rekuperator i wtłaczam powietrze ciepłe/zimne z klimatyzatora przenośnego 4kW, przez istniejące kanały wentylacji mechanicznej.

Da się ogrzać tak dom (szału nie mam bo ciepłe powietrze leci z góry i zanim opadnie, to trochę trwa), a co do chłodzenia to dopiero się okaże.