meczesiu 05.12.2019 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2019 W związku z tym, że będą miał nadwyżkę prądu około 1200-1400 kWh rocznie z produkcji PV szukam sposobu na wychłodzenie domu w okresie letnim i wykorzystaniem energii w okresie przejściowym. Dlatego zastanawiam się nad dwoma rozwiązaniami. Montaż klimy 3-3,5 kW i zamontowanie jej w korytarzu w kierunku nawiewu na salon. Montaż chłodnicy kanałowej w rekuperacji i wychładzanie powietrza nawiewanego we wszystkich pomieszczeniach W domu chcę osiągnąć temperaturę o około 2-3 stopnie niższą niż mam latem bez klimy czyli około 23-24 stopnie, ponieważ obecnie po długich okresach gorących w domu potrafi być 27 stopni. Gdyby się udało obniżyć do 24 komfort znacznie by wzrósł. Zapotrzebowanie na grzanie domu oscyluje w granicach około 50kWh/m2/rok przy temperaturze około 22,5 Które rozwiązanie byłoby lepsze/bardziej optymalne i czy da się to zrobić na chłodnicy kanałowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kola626 28.04.2020 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2020 WitamMam pytanie dotyczące twojej instalacji: czy rozwiązałeś już opisany powyżej problem. Stoję przed podobnym dylematem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 28.04.2020 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2020 Ja zrobiłem bypass obchodzący rekuperator i wtłaczam powietrze ciepłe/zimne z klimatyzatora przenośnego 4kW, przez istniejące kanały wentylacji mechanicznej. Da się ogrzać tak dom (szału nie mam bo ciepłe powietrze leci z góry i zanim opadnie, to trochę trwa), a co do chłodzenia to dopiero się okaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts