eryk77 05.12.2019 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2019 Macie coś takiego u siebie, warto sobie kupić taki miernik, żeby od czasu do czasu przelecieć nim instalację gazową i sprawdzić czy nic się nie rozszczelnia? Mam zwykły czujnik, ale nie ufam instalatorom więc chciałbym sam od czasu do czasu sprawdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 05.12.2019 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2019 Ja zamontowałem detektory przewodowe podłączone do instalacji alarmowej Satela.Nie ma nic lepszego. Tylko miałem instalatora, a nie idiotę, więc mu ufam. Jeden mam w kotłowni, drugi w kuchni, czyli we wszystkich miejscach gdzie wchodzi do domu instalacja gazowa.Do Satela podłączyłem też czujniki zalania, tak, że jak się włączą to odcina mi wodę w całym domu i wyje alarm. Z gazem też pewnie można takie odcięcie zrobić, ale odpuściłem na ten moment. Oczywiście detektor przenośny też możesz kupić, ale po co, jak np. rozszczelnienie nastąpi jak będziesz spał lub przebywał w innym pokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eryk77 05.12.2019 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2019 Tylko takie detektory domowe nie są zbyt czułe. Może się przez cały czas gaz ulatniać i nic nie wykryją bo próg wybuchowości nie będzie przekroczony. A takim profesjonalnym to każdy przeciek pokaże rozszczelnienie nastąpi jak będziesz spał lub przebywał w innym pokoju. No to sprawdzę rano detektorem. Nie zakładam rozszczelnienia takiego, że pourywa rury tylko takie, że na łączeniu cały czas sobie pomalutku gaz ucieka. Detektor domowy milczy a takie rozszczelnienie może się w końcu powiększyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 05.12.2019 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2019 Ja od 10 lat używam VZ7291 i sprawdza się przy wszystkich pracach związanych z gazem. Nie było jeszcze problemu, aby było coś do poprawienia przy dopuszczaniu urządzeń do ruchu.Nadaje się również do kontroli stanu instalacji w każdym momencie, aby zapobiec i uchronić przed ewentualnymi niespodziankami.W domu mam również Satela który sygnalizuje nie odcina - sam czujnik piszczy dość głośno, dodatkowo alarm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eryk77 05.12.2019 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2019 O widzisz, o to mi chodziło. I nawet nie taki drogi. A jak wygląda sprawa z kalibracją? Trzeba to kalibrować przed pierwszym użyciem, na czym w ogóle polega kalibracja i czy okresowo trzeba to robić? Pewnie gdzieś w zewnętrznej firmie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 05.12.2019 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2019 O widzisz, o to mi chodziło. I nawet nie taki drogi. A jak wygląda sprawa z kalibracją? Trzeba to kalibrować przed pierwszym użyciem, na czym w ogóle polega kalibracja i czy okresowo trzeba to robić? Pewnie gdzieś w zewnętrznej firmie? Kalibruje się automatycznie po włączeniu(15-20 s) do wartości zapisanej w pamięci (urządzenie posiada świadectwo homologacji) W przypadku uszkodzenia - oczywiście wysyła się do serwisu(naprawa czujnika - kręciłem więc ukręciłem:bash:120zł) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eryk77 06.12.2019 06:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2019 A do czego służy atest kalibracyjny? Mogę coś takiego zamówić do urządzenia, ale kosztuje to 100PLN więcej i czas oczekiwania na czujnik zwiększa się do 21 dni. Warto dopłacać do czegoś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 06.12.2019 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2019 (edytowane) A do czego służy atest kalibracyjny? Mogę coś takiego zamówić do urządzenia, ale kosztuje to 100PLN więcej i czas oczekiwania na czujnik zwiększa się do 21 dni. Warto dopłacać do czegoś takiego? Tak bo masz pewność że będzie wskazywał proporcjonalnie stężenie gazu a nie tylko jego obecność. Łatwiej jest również zlokalizować nieszczelność w plątaninie instalacji i urządzeń np. w piecu czy kotle. ps.odpisałem pod ten konkretny który posiadam(ma diody w formie linijki i w zależności od stężenia wypływu gazu zapalają się lub świeci tylko zielona wskazująca brak obecności gazu) dodatkowo wydaje charakterystyczny dźwięk o rożnej częstotliwości "pikania" lub nie(można to włączyć ). Edytowane 6 Grudnia 2019 przez CityMatic uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eryk77 06.12.2019 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2019 No dobra, ale okresowo co ileś tam miesięcy/lat nie trzeba go ponownie kalibrować w profesjonalnej firmie? Niedawno byli u mnie panowie od gazu i twierdzili, że mają miernik oddany do kalibracji i nie sprawdzą. Musiałem czekać aż dostaną z powrotem, więc takie mierniki chyba się jakoś kalibruje okresowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 06.12.2019 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2019 No dobra, ale okresowo co ileś tam miesięcy/lat nie trzeba go ponownie kalibrować w profesjonalnej firmie? Niedawno byli u mnie panowie od gazu i twierdzili, że mają miernik oddany do kalibracji i nie sprawdzą. Musiałem czekać aż dostaną z powrotem, więc takie mierniki chyba się jakoś kalibruje okresowo Miernik - tak , wskaźnik(detektor) - nie(ma zapisana wartość w pamięci i do niej się wzorcuje). Zresztą cena robi różnice , miernik jaki używają gazownicy kosztuje ponad dwa tyś i wzwyż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eryk77 06.12.2019 13:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2019 A czym się różni w takim razie miernik od detektora? Ten co wskazałeś VZ7291 ma dosyć niski próg wykrywalności (40ppm) Poza tym w sklepach funkcjonuje jako - miernik detektor wykrywacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 06.12.2019 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2019 Miernik - jak sama nazwa wskazuje - dokonuje pomiaru i z dokładnością urządzenia pomiarowego tą wartość wskazuje w jednostkach pomiarowych.A wskaźnik - no cóż wskazuje obecność - to najprostsze jest lub nie ma , a dokładniejszy w kilku zakresach jaki pokazałem.ps.Coś takiego jak temperatura na płycie indukcyjnej - są takie gdzie wyświetlana jest temperatura - np 72*C - miernik, a częściej takie gdzie wskazane jest pole czerwone - że jest gorąca;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eryk77 07.12.2019 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 Czyli VZ7291 to jest wskaźnik? Ale on nie wkazuje zerojedynkowo jest lub nie ma. Z tego co widzę to ma kilka zakresów w ppm, więc musi wiedzieć ile tych ppm-ów jest w powietrzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 07.12.2019 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 Tak, ma zakres, i napiszę jest bardziej czuły niż prof za 4tyś.Dolny zakres jest bardzo niski i nieraz się przydaje. Wykrywa metan w wydychanym powietrzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts