Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Junkers zsb 14-5c pompa Grundfos jak optymalnie ustawić?

Rawq

Recommended Posts

Dzień Dobry,

Prośba o poradę jak prawidłowo korzystać z ogrzewania, na zasilaniu podłogówki jest podłączona pompa grundfos alpha2 25-40 180 a pompą steruje sterownik salus 091FLRF.

Na samym początku myślałem, ze jest to sterownik od pieca, ale nie jest on w żaden sposób połączony z piecem, jest podłączony do tylko do pompki.

Piec działa niezelżenie, nie ma żadnego innego sterownika, pogodówki itd... tylko ręczna nastawa temperatury.

Sam piec bez pompy nie dawał rady przegonić wszystkich pętli i dlatego została ta pompa dołożone, tylko po co do niej ten salus?

Wydaje mi się, że najbardziej optymalnie było by ustawić mniejszą temperaturę zasilania na piecu (teraz np 35 stopni) i włączyć pompkę na stałe tak aby równomierna mogła rozprowadzić wodę po wszystkich obwodach tak aby dogrzać każde pomieszczenie, teraz przy pracy kilka godzin dziennie temperatura rozkłada się nie równomiernie, salon jest chłodniejszy od kuchni itd - wiem że tutaj ma znaczenie jeszcze regulacja przepływu

Prośba o wyjaśnienie jak będzie lepiej i po co ten SALUS na pompkę ?

A ile masz tej podlogowki ile poszło pexa ile pętli długości? Ja też ostatnio mialem taki problem z przepływem przy tym piecu i bez większej przeróbki się nie obeszło,i o jakim powrocie gadasz termostat przyczepiony do rury zasilającej jak się zrobi ciepla załącza się pompka .

20191123_171424.jpg

20191203_212041.jpg

Edytowane przez romano78

Dlatego jest cały czas ciepła ze jakiś debil podpial ci termostat pod pompke a powinien być piec wpiety pod termostat a pompka powinna być zalaczana razem z pompką kotla.

Czyli powinienem podłączyć SALUSA pod piec (tryb ON/OFF) i pompkę pod piec (widzę że piec ma taka możliwość)

Sam tego robi nie chcę bo warto jednak, żaby na to jakiś*fachowiec zerknął, żebym sam nie pogorszył..

Chodź na forum jest sporo opinii, że do pieców kondensacyjnych nie warto podpinać regulatorów ON/OFF bo piec podobno jest bardziej oszczedny jak pracuje cały czas niż miałby się załączać co chwile... sam juz nie wiem co lepsze...

Rozdzielacze są oba identyczne, taka sama liczba pętli

[ATTACH=CONFIG]437916[/ATTACH]

Ogólny rzut oka na piec i dodatkową pompę

[ATTACH=CONFIG]437917[/ATTACH]

A czemu służy ten zawor trojdrozny?skoro nie masz grzejników jaki masz rozstaw pexa jakieś zdjęcia może gdzieś rura za bardzo zgrzana i dlatego słaby przepływ u nie pompka z pieca słabo pchala ale rozdzielacze wyglądają tak

20191118_162521.jpg

Edytowane przez romano78

A czemu służy ten zawor trojdrozny?skoro nie masz grzejników jaki masz rozstaw pexa jakieś zdjęcia może gdzieś rura za bardzo zgrzana i dlatego słaby przepływ u nie pompka z pieca słabo pchala ale rozdzielacze wyglądają tak

Też się zastanawiałem, może żeby nie przegrzać podłogi jak ktoś*by zaszalał z temperatura zasilnia na piecu?

Salon ułożyli tak

salon_neww.jpg

Kolejna sprawa, jak wyłącze na chwile tego grundfosa to kocioł podbija po jakimś czasie temperaturę zasilania o jakieś 2,5 stopnia, przynajmniej tak sie pojawia na wyswietlaczu, jak pompka chodzi to jest cały czas tak jak jest nastawione.

Chyba że po wyłączeniu pompki obieg jest mniejszy i temperatura zasilania skacze do góry?

Ale to chyba kocioł powinien się wyłączyć, a pracuje...

Edytowane przez Rawq
Dodanie treści

Kocioł podbija temperaturę bo po wyłączeniu pompki zmniejsza się przepływ

Ale to chyba nie tędy droga, bo kocioł i tak grzeje i pobiera paliwo, a przepływ jest nie równy i zacznie spadać temperatura w pomieszczeniach. czy tak?

Tak, pętle są tak wszędzie. Dom ma około 120 metrów z garażem i kotłownią...

jest możliwość, że pompa kotłowa jest wyłączona ?

Kilka ustawień, które są zmodyfikowane względem instrukcji

2.9F - Czas wybiegu pompy c.o. - 1 minuta (3 wartość domyślna)

2.3B - Interwał czasowy między wyłączeniem i ponownym włączeniem palnika - 3 minuty (wartość domyślna 10)

2.1H - Moc pompy przy minimalnej mocy cieplnej - 20% (wartość domyślna 10)

Edytowane przez Rawq

Wrzuć zdjęcie instalacji przy kotle z większej odległości. Zlikwiduj to mieszanie wody w obiegu co, drugą pompę, sterowanie bezsensu Salusem. Pompa pieca bez trudu radzi sobie z około 1000 m rury pex. U Ciebie na pewno nie ma takiej ilości rury, przy tak dużym i beznadziejnym wykonaniem pętli. Dlaczego to nie jest niczym sterowane? Na jakiej podstawie stwierdzono, że pompa nie daje rady? Jaka średnica rury z kotła i po trójnikach do rozdzielaczy? Edytowane przez Grzegorz Szmaj

Wrzuć zdjęcie instalacji przy kotle z większej odległości. Zlikwiduj to mieszanie wody w obiegu co, drugą pompę, sterowanie bezsensu Salusem.

Zlikwiduj w sensie, żeby wrócić do konfiguracji z przed montażu pompy?

Dlaczego to nie jest niczym sterowane?

Instalator powiedział, że to właśnie SALUS ma tym sterować... ja nie miałem na to wpływu, zastałem stan obecny.

Pisząc o sterowniku masz na myśli jakąś pogodówkę?

Na jakiej podstawie stwierdzono, że pompa nie daje rady?

Bo podłoga na piętrze w sypialni i garderobie była nie dogrzana - to najdłuższa pętla na piętrze

Jaka średnica rury z kotła i po trójnikach do rozdzielaczy?

Muszę pomierzyć

Tak, konfiguracja przed montażem pompy. Wyłącz Salusa. Na początku nie musisz inwestować w sterownik zewnętrzny np Cw100, podłącz do pieca czujnik temperatury zewnętrznej i aktywuj w menu, 5c ma pogodówkę wbudowaną. Rotametrami ustawisz przepływ dla poszczególnych pętli w zależności do długości. Każdą z pętli na początku przelej odpowietrzając, węza z woda do zaworów spustowych przy belkach rozdzielaczy.