jacentyy 08.12.2019 04:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2019 ^^A poza tym dywagacje Panów powyżej, to są uproszczenia uproszczeń i pod ścianą nie ma równomiernie rozłożonych naprężeń, tylko są różne naprężenia od różnych sił w tym od momentów zginających, mimośrodów etc i może się okazać, że przy dokładnym liczeniu gdzieś na krawędzi są takie naprężenia, że xps nawt 700 nie da rady a wtedy leci "cała ściana" - zdecydowany problem jest ze statecznością takiej ściany , płyty fundamentowe to inna bajka ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 08.12.2019 12:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2019 (edytowane) Co do xpsa z tego co pamiętam parametry wytrzymałościowe dla EPS i xps podaję się przy ugieciu 10% więc np 10 cm xpsa 700 przy nacisku 700 kPa ma prawo ugiąć się 1 cm. XPS700 przy pełzaniu 50 lat ma max 2% ugięcia dla 250kPa. Ale oczywiście to tylko dywagacje, jakby się konstruktor pod tym podpisał to co innego. Na razie zostaję przy betonie komórkowym albo pseudo-płycie. Dalszą część rozważań będę prowadził w dzienniku https://forum.muratordom.pl/showthread.php?360251-AC2020-Ekonomiczna-i-energooszcz%C4%99dna-parter%C3%B3wka-140m2&p=7882191&viewfull=1#post7882191 Edytowane 8 Grudnia 2019 przez ACCel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 08.12.2019 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2019 ^^Ale zaden konstruktor sie po tym nie podpisze bo to sepuku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jebadeon 13.03.2021 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2021 Co za piękna dyskusja. Ostatnio śniło mi się, że ociepliłem dom z bk od zewnątrz styropianem i od wewnątrz pianką (nawet podłogę na legarach). Tak mnie kusi, żeby w to wejść . Już kombinuje nad stelażem z drewna od środka i jakaś paroizolacja. A na to boazeria. Będę miał drewniany dom od środka xdddd Czasem tak mam , że jak coś się przysni, to robię.Pozdrawiam Czubek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts