Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Stoję przed dylematem wyboru kotła gazowego zdecydowałem się na vitodens 200W, tylko teraz wziąć z jaką modulacją mocy 1,9kw-13kw czy 1,9-19kw

Dom około 138m2 powierzchni wraz z garażem i kotłownią budowany w 2010roku do tego zbiornik na ciepłą wodę pojemność 140-160l, dom dobrze ocieplony ( ściany 15cm, poddasze 25-30cm wełny, nie mam rekuperatora, czasem dogrzewam dom kominkiem a tak to gaz będzie głównym źródłem ciepła. Podłogówka na przedpokój , kuchnia, jadalnia i dwie łazienki.

Hydraulik poleca ten większy, żeby lepiej miał zapas mocy a minimalna moc w obu 1,9kw czyli jak będzie trzeba będzie pracował na niższej mocy

dzięki za odpowiedz

https://forum.murator.pl/topic/251259-vitodens-200w-jaki-wybra%C4%87-13kw-czy-19kw/

• 1 month później...
Mam takie pytanko. Posiadam vitodens 200w. W instalacji mam 16 grzejników i 30m2 podłogówki. Wszystko chodzi na jednej pompie bez mieszaczy czy czegokolwiek. Sytuacja jest taka ze tam gdzie podlogowka jest bardzo cieplo -do 24st ( choc glowice mam na 2 ) a tam gdzie grzejniki max 21 stopni. Czy mozna cos zamontowac zeby oddzielic obiegi? Gdy jest ciepło na dworze ( np 5+ ) to musze przykrecac podłogówkę i odwtotnie gdy spada poniżej 5 st odkręcam głowice. Pytam bo można sobie na pewno uprościć obsługe.
https://forum.murator.pl/topic/251259-vitodens-200w-jaki-wybra%C4%87-13kw-czy-19kw/#findComment-7766216