Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Vitodens 200W jaki wybrać 13kw czy 19kw

sebastian88

Recommended Posts

Witam

Stoję przed dylematem wyboru kotła gazowego zdecydowałem się na vitodens 200W, tylko teraz wziąć z jaką modulacją mocy 1,9kw-13kw czy 1,9-19kw

Dom około 138m2 powierzchni wraz z garażem i kotłownią budowany w 2010roku do tego zbiornik na ciepłą wodę pojemność 140-160l, dom dobrze ocieplony ( ściany 15cm, poddasze 25-30cm wełny, nie mam rekuperatora, czasem dogrzewam dom kominkiem a tak to gaz będzie głównym źródłem ciepła. Podłogówka na przedpokój , kuchnia, jadalnia i dwie łazienki.

Hydraulik poleca ten większy, żeby lepiej miał zapas mocy a minimalna moc w obu 1,9kw czyli jak będzie trzeba będzie pracował na niższej mocy

dzięki za odpowiedz

• 1 month później...
Mam takie pytanko. Posiadam vitodens 200w. W instalacji mam 16 grzejników i 30m2 podłogówki. Wszystko chodzi na jednej pompie bez mieszaczy czy czegokolwiek. Sytuacja jest taka ze tam gdzie podlogowka jest bardzo cieplo -do 24st ( choc glowice mam na 2 ) a tam gdzie grzejniki max 21 stopni. Czy mozna cos zamontowac zeby oddzielic obiegi? Gdy jest ciepło na dworze ( np 5+ ) to musze przykrecac podłogówkę i odwtotnie gdy spada poniżej 5 st odkręcam głowice. Pytam bo można sobie na pewno uprościć obsługe.