Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Posiadam kocioł Vitodens 111-W który zasila centralne ogrzewanie kaloryferowe w domku jednorodzinnym. Późnym latem postanowiłam przeprowadzić remont łazienki, m in doposażyć łazienkę w ogrzewanie podłogowe. Hydraulik rozpoczął prace ale wykonał je wadliwie m in ogrzewanie podłogowe wykonał na powrocie z grzejników w kuchni i pokoju. Nie chciał poprawić wad swojej pracy i zerwał umowę. Mam skutą posadzkę, brak nowego ogrzewania podłogowego ale również odłączony kocioł od instalacji istniejącej instalacji co .

Co mam robić? Czy szukać szybko nowego wykonawcy czy zostawić kocioł i instalację w takim stanie do wiosny? Czy można bez ryzyka awarii, zostawić na zimę niewłączony kocioł Vitodens w pomieszczeniu bez ogrzewania, gdzie temperatura napewno będzie w czasie mrozów poniżej o stopni? Czy można zostawić na zimę używaną w poprzednich sezonach grzewczych, napełnioną instalację co? W domu nikt obecnie nie mieszka na stałe, więc ze względu na domowników teoretycznie mogłabym przetrwać zimę bez ogrzewania. Moje pytanie czy przetrwa zimę kocioł i instalacja bez włączonego ogrzewania?

pytanie jaka będzie temperatura wewnątrz pomiszczeń. Jeżeli temperatura kotła/instalacji spadnie poiżej 0 i zamarznie w nim woda może dojść do rozszczelnienia wymiennika, popekania hydrobloku, popekania instalacji c.o....

Witam

Kocioł Vitodens to jedyne źródło ciepła w domu. Bez włączonego kotła temperatura w budynku podczas mrozów będzie na pewno poniżej zera. Jakie mogą być skutki dla kotła?

tak jak pisałem powyżej, jeśli zostanie wnim woda to ona zamarznie. Woda zamarzając zwiększa swoją objętość co spowoduje rozszadzenie elementów hydrobloku lub zniekształcenia i rozszeczlnienia wymiennika.