Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Luksfery w łazience i pleśń na fudze, jak zabezpieczyć?

Recommended Posts

Witam. Mam problem w łazience. Otóż w okresie zimowym para skrapla się na oknie - luksferach, przez co na fudze pomiędzy nimi robi się pleśń. Zastanawiam się czy nie ma jakichś impregnatów do zabezpieczenia takiej fugi? Nie mam pojęcia co to za fuga, ale wydaje mi się że jest to zaprawa, która robi jednocześnie za fugę.

Jedyna wentylacja jaka jest w tej łazience to uchylana część tego okna.

Mówisz o impregnacie, a o to pytałem, więc jednak jest coś takiego? Myślisz że zastosowanie go na aktualnie znajdującą się tam fugę to średni pomysł? Wystarczy mi że woda spłynie po fudze zamiast w nią wsiąkać a wodę się wytrze.

No dobrze myślisz, tzn. ta łazienka znajduje się w Polsce, ale pewnie sugerowano się techniką z Niemiec. Myślę że łazienka ta była remontowana z 10-15 lat temu, ale okno z luksfer mogło być już wcześniej.. Łazienka wygląda ładnie, nie była dużo użytkowana, to też nie chcę jej niszczyć. Chciałem tylko zastosować jakiś mało inwazyjny sposób zabezpieczenia się przed tą pleśnią w fudze okna. Po kąpieli to nie problem uchylić okno na parę minut aby większość pary uciekła, ale wiadomo że potem i tak jej się trochę skropli, myślałem że jakby zabezpieczyć fugę jakimś impregnatem, to woda by poprostu spłynęła, przetarło by się ją i po problemie.

• 2 weeks później...