mstzmn1 09.12.2019 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Witam. Mam problem w łazience. Otóż w okresie zimowym para skrapla się na oknie - luksferach, przez co na fudze pomiędzy nimi robi się pleśń. Zastanawiam się czy nie ma jakichś impregnatów do zabezpieczenia takiej fugi? Nie mam pojęcia co to za fuga, ale wydaje mi się że jest to zaprawa, która robi jednocześnie za fugę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorys 09.12.2019 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 A ta zaprawa jest porwana, wilgoć tam siedzi i oto efekt. Najlepiej to ją wymień na fugę do łazienek. Popraw wentylację. Może jakiś wentylator z czujnikiem wilgotności. Dodatkowo możesz zaimpregnować (tę nową fugę). A poza tym, luksfery to średni pomysł na okno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mstzmn1 10.12.2019 05:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2019 Jedyna wentylacja jaka jest w tej łazience to uchylana część tego okna. Mówisz o impregnacie, a o to pytałem, więc jednak jest coś takiego? Myślisz że zastosowanie go na aktualnie znajdującą się tam fugę to średni pomysł? Wystarczy mi że woda spłynie po fudze zamiast w nią wsiąkać a wodę się wytrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorys 10.12.2019 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2019 Nie wystarczy, bo fuga jest porowata. Poza tym, jak nie masz wentylacji, to nic nie pomoże. Tylko jakim cudem brak jej w łazience? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 10.12.2019 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2019 Pewnie takim samym jak luksfery. I to jeszcze z opcją uchylną. Ja tu widzę adaptację starszych pomieszczeń, najpewniej poza granicami naszego kraju.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mstzmn1 10.12.2019 13:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2019 No dobrze myślisz, tzn. ta łazienka znajduje się w Polsce, ale pewnie sugerowano się techniką z Niemiec. Myślę że łazienka ta była remontowana z 10-15 lat temu, ale okno z luksfer mogło być już wcześniej.. Łazienka wygląda ładnie, nie była dużo użytkowana, to też nie chcę jej niszczyć. Chciałem tylko zastosować jakiś mało inwazyjny sposób zabezpieczenia się przed tą pleśnią w fudze okna. Po kąpieli to nie problem uchylić okno na parę minut aby większość pary uciekła, ale wiadomo że potem i tak jej się trochę skropli, myślałem że jakby zabezpieczyć fugę jakimś impregnatem, to woda by poprostu spłynęła, przetarło by się ją i po problemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 20.12.2019 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2019 Może jakiś nawiewnik okienny lub chociaż przytnij sobie uszczelkę abyś cały czas miał "włączoną" wentylację w oknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts