Wowka 14.08.2002 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2002 Kochani!Jestem "chwilę" przed montażem grzejników i mam dylemat - czy kleić na ścianach za grzejnikami ekrany. Ewentualny koszt jest raczej niewielki ale moi instalatorzy c.o twierdzą, że jest to zbyteczne gdyż dom będę miał dobrze ocieplony (bloczek max + 12 cm styropianu)a grzejniki większość ciepła oddają pionowo w górę. Ścianki boczne zaś uczestniczą w wymianie cieplnej w sposób dość ograniczony. Ponadto w ich opini ekrany z biegiem czasu będą sie odklejać i będzie się zbierał tam kurz. Jeśli macie jakieś własne doświadczenia bądź przemyślenia - proszę o odpowieź.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 14.08.2002 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2002 nie słuchaj majstrów tylko każ im przykleić ekrany.z punktu widzenia usprawnień energetycznych ekran to usprawnienie rzędu 2 ,3 %. jak widać warto.warunkiem prawidłowego funkcjonowania takiego ekranu jest to aby był on czysty tj nie zatłuszczony,nie zakurzony(wymaga to przemycia go np raz w ciągu roku).oczywiście dotyczy to tej części zysku która jest wynikiem odbicia od `sreberka`,bo styropianik i tak swoje zatrzyma. ja takowe ekrany w domu posiadam i w niczym nie przeszkadzają. tam gdzie ich nie mam ściany są ciepłe za grzejnikami(szkoda euro)HEJ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafter 14.08.2002 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2002 Dawać Teraz tak się montuje grzejniki, że można je bez problemu odkręcić po sezonie grzewczym i wyczyścić co się za nimi zgromadzi. O ile oczywiście zajdzie taka potrzeba. A oni niech się nie martwią o Twój kurz. [ Ta Wiadomość była edytowana przez: Rafter dnia 2002-08-14 20:42 ] [ Ta Wiadomość była edytowana przez: Rafter dnia 2002-08-14 20:43 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 14.08.2002 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2002 Jasne że tak,grzejnik ma ogrzewać pomieszczenie a nie ścianę za nim.Mario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 19.08.2002 06:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2002 Dzięki za rady Koszt niewielki - a korzyść wymierna - czyli montuję Pozdrawiam - Wowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 19.08.2002 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2002 Dodając do poprzedniej.U siebie nakleiłem styropian(1cm)+folia alu.(byl kryzys).Po 5 latach nadal wygląda i sprawuje się OK.Mario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PANTHER 20.08.2002 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2002 Moi rodzice mają ekrany od kilku lat i bardzo sobie chwalą, tym bardziej, że temp. wzrosła w pomieszczeniach o 1 lub 2 st. przy takim samym ogrzewaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bws22 16.07.2003 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2003 mam mieć ściany z Porothermu 38 na zwykłej zaprawie + 12 wełny. z przyczyn głównie estetycznych zamontuję grzejniki 6,5 centymetra + 1 centymetr na mocowanie = 7,5 pod parapetami. chcę jednak zmniejszyć w tych miejscach grubość ściany do 25 + od środka styropian 3 centymetry i płyta G-K razem ~ 5 centymetrów, chyba więc ekrany mogę sobe darować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 17.07.2003 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2003 Jasne że tak,grzejnik ma ogrzewać pomieszczenie a nie ścianę za nim.Mario i tak ja ogrzeje. ekran powoduje tylko zmiane Kierunku promieniowania a nie jego Wartosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drummer 17.07.2003 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2003 Ja tez dałem ekrany. Komu chciałoby się odkręcać grzejniki (chyba ze ma zawory na zawiasach) i malować tam ścianę. Ekran wystarczy umyć from time to time i git. Ja dałem ekran: folia na styropianie 0.5cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur_Cholys 17.07.2003 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2003 zawsze jest sens sosować ekrany zagrzejnikowe. Co innego , że tak naprawdę powinny być one głownie stosowane w budownictwie wielorodzinnym (wielka płyta) co wynika z: 1. Zastosowanych materiałów i ich termoizolacyjności (często był stosowany za grzejnikami suporex) 2. rodzaju grzejników - najczęscij żeliwnych gdzie promieniowanie ciepła bez względu na profil żeberka odbywa się we wszystkich kierunkach mniej więcej w tych samych proporcjach Przy dobrze izolowanych współczesnych budynkach stosowanie ekranów to raczej lepsze samopoczucie niż prawdziwa oszczędność. Na pewno nie zaszkodzą. Ponadto jak to Ktoś zauważył większość współczesnych grzejników aluminiowych czy stalowych wymusza konwekcję powietrza do góry na co szczególnie trzeba zwrócić uwagę przy montażu pod parapetami. NA temat podniesienia się temperatury w mieszkaniu po zamontowaniu ekranów nie będę pisał bo to ZŁOZONA iluzja i długi temat. Ja ekranów nie zamontuję bo po prostu mi się nie podobają Pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doki 17.07.2003 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2003 Jasne że tak,grzejnik ma ogrzewać pomieszczenie a nie ścianę za nim.Mario i tak ja ogrzeje. ekran powoduje tylko zmiane Kierunku promieniowania a nie jego Wartosci Zauwaz, ze cieplo wypromieniowane z grzejnika niczego w pomieszczeniu nie ogrzeje, dopoki promieniowanie nie zostanie pochloniete. Mozesz dac pochlonac scianie za grzejnikiem- i czesc stracic, mozesz zawrocic ekranem i dac pochlonac grzejnikowi. Ten czesc z powrotem wyswieci (a ty zawrocisz ekranem), ale czesc zamieni na cos pozytecznego konwekcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tdxls 18.07.2003 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2003 W specjalne korzyści ekranu nie wierzę, ale zgadzam się argumentem Wowki o tym, ze nie trzeba później malowac za grzejnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts