Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jednostka wewnętrzna pompy ciepła z daleka od ściany zewnętrznej domu, czy można?

tomkowz

Recommended Posts

Dzień dobry!

Jestem na etapie koncepcji domu. Obecnie na tapecie jest 150 m2 powierzchni użytkowej. Prawdopodobnie będzie PC PW (+ może PV jak będzie się opłacać), chciałbym kable (+ PV), ale trochę się ich obawiam i rozważam też pompę ciepła. Zazwyczaj widzę w gotowych projektach, że pomieszczenie gospodarcze jest umieszczone przy ścianie zewnętrznej budynku co ma sens bo ułatwia to wyprowadzenie instalacji na zewnątrz.

Mam taki plan koncepcyjny (duży obrazek): https://www.dropbox.com/s/fnt70l2o8g1ktx5/projekt-4a%20%2809.12.2019%29.jpg?dl=0

projekt-4a (09.12.2019).jpg

Od miejsca gdzie znajduje się na planie wewnętrzna jednostka pompy ciepła z buforem (tam za ścianą pod biurkiem) do elewacji północnej (tej z oknem typu fix hp=90, wys 50cm) miałaby się teoretycznie znaleźć jednostka zewnętrzna pompy ciepła. Odległość między nimi to 3m + jeszcze trzeba doliczyć, że jednostka wewnętrzna będzie pewnie na ścianie na wysokości 1.3m czyli łącznie będzie jakieś 4.5m instalacji w jedną stronę do zewnętrznej jednostki.

1) Czy takie instalacje pompy ciepła wykonuje się w praktyce?

2) Z czym należy się liczyć przy takiej instalacji?

3) Czy wydajność pompy w takim układzie zmniejszy się (wraz ze wzrostem długości instalacji pomiędzy jednostkami wew/zew)?

projekt-4a (09.12.2019)@3x.jpg

Duży: https://www.dropbox.com/s/170729ax546fm2t/4a-pompa.png?dl=0

Z góry dziękuję za pomoc!

pozdrawiam,

Tomasz

Edytowane przez tomkowz

Też miałem takie dylematy, okazało się że zupełnie niepotrzebnie. Goście z firmy, która montowała mi pompę spytali czy będzie więcej niż 30 m między jednostkami, jak powiedziałem że 10 to powiedzieli, że najmniejszego problemu nie ma. Podciągnęli mi rurki w styropianie pod wylewką przy okazji robienia podłogówki.

Moja pompa to monoblok, być może przy splicie wygląda to inaczej.

Nurek_ – dzięki za odpowiedź. Jednakże w moim przypadku będzie to raczej pompa typu split.

Udało mi się zmniejszyć tę odległość do zewnętrza ściany zewnętrznej na 2 metry + wysokość od podłogi do jednostki wewnętrznej. Te 2 metry to chyba już nie są tak znaczące dla pompy ciepła typu split i nie wpłyną na jej wydajność, ale może się mylę.

Zrzut ekranu 2019-12-12 o 07.41.54.jpg

Nurek_ – dzięki za odpowiedź. Jednakże w moim przypadku będzie to raczej pompa typu split.

Udało mi się zmniejszyć tę odległość do zewnętrza ściany zewnętrznej na 2 metry + wysokość od podłogi do jednostki wewnętrznej. Te 2 metry to chyba już nie są tak znaczące dla pompy ciepła typu split i nie wpłyną na jej wydajność, ale może się mylę.

[ATTACH=CONFIG]438113[/ATTACH]

Daj spokoj przeczytaj wreszcie jakas ulotke albo instrukcje od pompy ciepla typu split a Ci sie wiele rzeczy rozjasni.

Za krotkie przewody sa niedobre jak maja na tej samej scianie jednostke wew i zew to sztucznie wydluzaja przewody.

Rozne pompy maja roznie ale tak chyba w wiekszosci splitow min.3m rurek optymalnie jest chyba przy 7m powyzej sa juz jakies minimalne straty rzedu 1-3% powyzej 15metrow to juz bardziej znaczace male pompy nieraz maja max do 15m ale wieksze to nawet 30mtg

• Like 1

Pompy split maja różny ładunek czynnika w jednostce zewnetrznej . WYstarcza na 7, 5-15 m. . Maksymalna długośc to zazwyczaj 30 , ale często nawet 70 m.

Należy wtedy doładować czynnik. Oczywiscie jak rury nie bedą izolowane to beda straty.

Uwaga .Jest też dłaugośc minimalna rurociągów!!!!

• Like 1