tomkowz 09.12.2019 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 (edytowane) Dzień dobry! Jestem na etapie koncepcji domu. Obecnie na tapecie jest 150 m2 powierzchni użytkowej. Prawdopodobnie będzie PC PW (+ może PV jak będzie się opłacać), chciałbym kable (+ PV), ale trochę się ich obawiam i rozważam też pompę ciepła. Zazwyczaj widzę w gotowych projektach, że pomieszczenie gospodarcze jest umieszczone przy ścianie zewnętrznej budynku co ma sens bo ułatwia to wyprowadzenie instalacji na zewnątrz. Mam taki plan koncepcyjny (duży obrazek): https://www.dropbox.com/s/fnt70l2o8g1ktx5/projekt-4a%20%2809.12.2019%29.jpg?dl=0 Od miejsca gdzie znajduje się na planie wewnętrzna jednostka pompy ciepła z buforem (tam za ścianą pod biurkiem) do elewacji północnej (tej z oknem typu fix hp=90, wys 50cm) miałaby się teoretycznie znaleźć jednostka zewnętrzna pompy ciepła. Odległość między nimi to 3m + jeszcze trzeba doliczyć, że jednostka wewnętrzna będzie pewnie na ścianie na wysokości 1.3m czyli łącznie będzie jakieś 4.5m instalacji w jedną stronę do zewnętrznej jednostki. 1) Czy takie instalacje pompy ciepła wykonuje się w praktyce? 2) Z czym należy się liczyć przy takiej instalacji? 3) Czy wydajność pompy w takim układzie zmniejszy się (wraz ze wzrostem długości instalacji pomiędzy jednostkami wew/zew)? Duży: https://www.dropbox.com/s/170729ax546fm2t/4a-pompa.png?dl=0 Z góry dziękuję za pomoc! pozdrawiam, Tomasz Edytowane 9 Grudnia 2019 przez tomkowz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 09.12.2019 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2019 Też miałem takie dylematy, okazało się że zupełnie niepotrzebnie. Goście z firmy, która montowała mi pompę spytali czy będzie więcej niż 30 m między jednostkami, jak powiedziałem że 10 to powiedzieli, że najmniejszego problemu nie ma. Podciągnęli mi rurki w styropianie pod wylewką przy okazji robienia podłogówki.Moja pompa to monoblok, być może przy splicie wygląda to inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkowz 12.12.2019 06:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 Nurek_ – dzięki za odpowiedź. Jednakże w moim przypadku będzie to raczej pompa typu split. Udało mi się zmniejszyć tę odległość do zewnętrza ściany zewnętrznej na 2 metry + wysokość od podłogi do jednostki wewnętrznej. Te 2 metry to chyba już nie są tak znaczące dla pompy ciepła typu split i nie wpłyną na jej wydajność, ale może się mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 12.12.2019 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 Nurek_ – dzięki za odpowiedź. Jednakże w moim przypadku będzie to raczej pompa typu split. Udało mi się zmniejszyć tę odległość do zewnętrza ściany zewnętrznej na 2 metry + wysokość od podłogi do jednostki wewnętrznej. Te 2 metry to chyba już nie są tak znaczące dla pompy ciepła typu split i nie wpłyną na jej wydajność, ale może się mylę. [ATTACH=CONFIG]438113[/ATTACH] Daj spokoj przeczytaj wreszcie jakas ulotke albo instrukcje od pompy ciepla typu split a Ci sie wiele rzeczy rozjasni. Za krotkie przewody sa niedobre jak maja na tej samej scianie jednostke wew i zew to sztucznie wydluzaja przewody. Rozne pompy maja roznie ale tak chyba w wiekszosci splitow min.3m rurek optymalnie jest chyba przy 7m powyzej sa juz jakies minimalne straty rzedu 1-3% powyzej 15metrow to juz bardziej znaczace male pompy nieraz maja max do 15m ale wieksze to nawet 30mtg 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkowz 12.12.2019 15:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 codix dzięki za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 14.12.2019 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2019 Pompy split maja różny ładunek czynnika w jednostce zewnetrznej . WYstarcza na 7, 5-15 m. . Maksymalna długośc to zazwyczaj 30 , ale często nawet 70 m.Należy wtedy doładować czynnik. Oczywiscie jak rury nie bedą izolowane to beda straty. Uwaga .Jest też dłaugośc minimalna rurociągów!!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts