twalaszek 11.12.2019 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2019 Mam taki dylemat. Przy okazji wyceny okien największą pozycją jaka się pojawia jest 3 metrowe okno HS, którego koszt średnio przy wycenach to 12 tysięcy a wszystkie okna to koszt łączny od 35 do 45 tysięcy. Zastanawiam się czy nie zamienić tego okna jednym oknem 3 skrzydłowym gdzie dwa skrzydła byłyby otwierane z ruchomym słupkiem. Pytanie czy takie skrzydło nie będzie problematyczne z uwagi na swój rozmiar 1 metra i mocno niepraktyczne. Pewnie jeżeli takie okno byłoby mniejsze to łatwiej byłoby podjać decyzję. To jest różnica około 7 tysięcy więc całkiem sporo. Bardzo proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 11.12.2019 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2019 Cóż.... na to sobie musisz sam odpowiedzieć czego Ci trzeba, co może przeszkadzać czy warto itd itp. Ja np zmniejszyłem otwór pod drzwi tarasowe, na standardowy wymiar 2m...i teraz nie pamiętam, ale chyba 80cm, wstawiłem układ 3częściowy fix+dwa otwierane z ruchomym słupkiem. Tyle że nie planuję siedzieć w saloniku przy otwartych drzwiach choćby z racji wentylacji mechanicznej, tarasu i planowanej pergoli. Otwarcie dwóch skrzydeł też mi z niczym nie będzie kolidować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 11.12.2019 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2019 Przerabiałem temat. Zdecydowałem się na HST 3,0m X 2,6m. Wyszło 15tyś zł ale nie żałuję.Przy sumarycznym koszcie okien różnica nie byla znacząca (70tyś vs 62tyś) i jej nie żałuję.Lepiej wygląda, brak progu itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twalaszek 11.12.2019 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2019 Właśnie tak myślę, że to lepszej klasy telewizor a będę się męczyć być może całe życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 11.12.2019 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2019 Męczyć się można ze wszystkim jak się źle trafi, nawet z HST.Są wątki użytkownikówhttps://forum.muratordom.pl/showthread.php?205136-Problem-z-oknem-HST-z-Oknoplastu/page2https://forum.muratordom.pl/showthread.php?334093-HST-vs-PSK-vs-quot-zwyk%C5%82e-quot-balkonowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 11.12.2019 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2019 Cena...cena....rozumiem ale spójrz na to z innej stronyTo decyzja i zakup na lata...dziesięciolecia wręcz a nie kupno torebki ktora jak nie pasuje ładuje w szafie i kupuje się nowa (Co generuje dodatkowe koszty ha ha ha )Ta szerokość nie jest problemem choć zależy od wysokościI wystarczy jak dwa skrzydła będą bez zakup na zaś trzecie fixem I tak z niego korzystać później nie będziesz a to zawsze z trzy stowki taniej HS nie potrzebuje przestrzeni wewnątrz - balkon wjeżdża na ok 90cm do środka gdy otwieramyTy będziesz wychodzić na taras więc....Ty decyzję podjąć musisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pvcwindow 17.12.2019 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 No właśnie, odwieczny problem , HST , co do funkcjonalności i użytkowania opinie są zgodne i pozytywne . Okna kupujesz być może ostatni raz w życiu , jak nie pierwszy Zainwestuj z rozsądkiem dla Ciebie i bliskich . Nie znam nikogo , kto podjął decyzję o zakupie HST , a potem jej żałował . A odwrotnie spotyka się takowe opinie, że po dwóch latach od zamieszkania żałuję się, że jednak trzeba było tego HST nabyć . Jeśli przeżyjesz te parę tys zł , bierz HST z dobrym , sprawdzonym montażem , i będzie ok . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twalaszek 18.12.2019 22:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2019 Na razie jestem decydowany na hst ale daje sobie jeszcze chwilę na analizę rozwiązana smart slide - czekam na wycenę aby porównac czy różnica jest istotna czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pvcwindow 19.12.2019 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2019 Nie wiem jakie masz wymiary , smart jest Alupasta , rolki chodzą w szynie , gdzie będzie zbierało się więcej kurzu i będzie czyszczenia - to takie subiektywne odczucie . Różnica w cenie będzie zapewne około 3-4 k , Smart jest w miarę nową konstrukcją . HST jest sprawdzone i przy odpowiednim montażu bezawaryjne i chyba jednak bardziej komfortowe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twalaszek 26.12.2019 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2019 Okazało się, że mój producent nie ma smart slide wiec odpada. Jeszcze jedno mnie zastanawia - czy na rynku są może zawiasy okienne które dają możliwość otwarcia okna balkonowego do kąta zbliżonego do 180 stopni ? Mając 3 skrzydła środkowe mogłoby być otwarte / rozwarte że nie przeszkadzałoby w codziennym użytkowaniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 26.12.2019 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2019 Wystarczy że fix będzie w oscieznicy i pierwsze będzie się otwierać skrzydło środkowe to otworzysz je na fixa i będzie do niego prawie przylegacOgraniczeniem nie są zawiasy tylko fizyczną możliwość współpracy skrzydła z resztą pkna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twalaszek 26.12.2019 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2019 taki mam plan jeżeli nie hst że fix będzie po prawej a skrzydło podstawowe po środku otwierane na fix. Pewnie otworzy się do jakiegoś poziomu ale jak bardzo to właśnie pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 27.12.2019 03:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2019 Przecież napisałem.Jeśli Fox będzie w oscieznicy a nie w skrzydle otworzy się na prawie 180 stopniKlamka będzie ograniczeniem bo o nią się skrzydło zatrzyma i ważne w tym momencie jest zgranie podziałów by klamka nie uderzyła w szybę fixa bo długo to ta szyba nie pozyje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts