Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

3 skrzydła zamiast HS

Recommended Posts

Mam taki dylemat.

Przy okazji wyceny okien największą pozycją jaka się pojawia jest 3 metrowe okno HS, którego koszt średnio przy wycenach to 12 tysięcy a wszystkie okna to koszt łączny od 35 do 45 tysięcy.

Zastanawiam się czy nie zamienić tego okna jednym oknem 3 skrzydłowym gdzie dwa skrzydła byłyby otwierane z ruchomym słupkiem.

Pytanie czy takie skrzydło nie będzie problematyczne z uwagi na swój rozmiar 1 metra i mocno niepraktyczne. Pewnie jeżeli takie okno byłoby mniejsze to łatwiej byłoby podjać decyzję.

To jest różnica około 7 tysięcy więc całkiem sporo.

Bardzo proszę o pomoc

Cóż.... na to sobie musisz sam odpowiedzieć czego Ci trzeba, co może przeszkadzać czy warto itd itp.

Ja np zmniejszyłem otwór pod drzwi tarasowe, na standardowy wymiar 2m...i teraz nie pamiętam, ale chyba 80cm, wstawiłem układ 3częściowy fix+dwa otwierane z ruchomym słupkiem. Tyle że nie planuję siedzieć w saloniku przy otwartych drzwiach choćby z racji wentylacji mechanicznej, tarasu i planowanej pergoli. Otwarcie dwóch skrzydeł też mi z niczym nie będzie kolidować.

Cena...cena....rozumiem ale spójrz na to z innej strony

To decyzja i zakup na lata...dziesięciolecia wręcz a nie kupno torebki ktora jak nie pasuje ładuje w szafie i kupuje się nowa (Co generuje dodatkowe koszty ha ha ha )

Ta szerokość nie jest problemem choć zależy od wysokości

I wystarczy jak dwa skrzydła będą bez zakup na zaś trzecie fixem I tak z niego korzystać później nie będziesz a to zawsze z trzy stowki taniej

HS nie potrzebuje przestrzeni wewnątrz - balkon wjeżdża na ok 90cm do środka gdy otwieramy

Ty będziesz wychodzić na taras więc....Ty decyzję podjąć musisz

No właśnie, odwieczny problem , HST , co do funkcjonalności i użytkowania opinie są zgodne i pozytywne . Okna kupujesz być może ostatni raz w życiu , jak nie pierwszy :) Zainwestuj z rozsądkiem dla Ciebie i bliskich . Nie znam nikogo , kto podjął decyzję o zakupie HST , a potem jej żałował . A odwrotnie spotyka się takowe opinie, że po dwóch latach od zamieszkania żałuję się, że jednak trzeba było tego HST nabyć . Jeśli przeżyjesz te parę tys zł , bierz HST z dobrym , sprawdzonym montażem , i będzie ok .

Nie wiem jakie masz wymiary , smart jest Alupasta , rolki chodzą w szynie , gdzie będzie zbierało się więcej kurzu i będzie czyszczenia - to takie subiektywne odczucie . Różnica w cenie będzie zapewne około 3-4 k , Smart jest w miarę nową konstrukcją . HST jest sprawdzone i przy odpowiednim montażu bezawaryjne i chyba jednak bardziej komfortowe .

Okazało się, że mój producent nie ma smart slide wiec odpada.

Jeszcze jedno mnie zastanawia - czy na rynku są może zawiasy okienne które dają możliwość otwarcia okna balkonowego do kąta zbliżonego do 180 stopni ?

Mając 3 skrzydła środkowe mogłoby być otwarte / rozwarte że nie przeszkadzałoby w codziennym użytkowaniu ?