Cinek1311 11.12.2019 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2019 Witam na wiosnę zaczynam budowę domu z projektu archona "dom w szmaragdach" wersja podstawowa. W projekcie mam fundament w pełni lany. Z racji że będzie to dom głównie samorobiony chciał bym zacząć od zrobienia fundamentów. Chcę zrobić fundament z bloczka. W projekcie mam zbrojenie ławy z strzemion 14x30 co 30cm czy pod bloczek to 14cm to nie zamalo? Wymiary ławy to 40x50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 12.12.2019 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 Pytaj konstruktora lub kierbuda (jeśli ma uprawnienia konstruktora). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 10.01.2020 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2020 Lany fundament jest chyba lżejszy w wykonaniu samodzielnym, musisz zrobić*tylko szalunek z desek. Szybszy chyba też i raczej nie droższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 11.01.2020 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2020 Autorowi postu bardziej chodzi o to że tradycyjna wymurówka z betoników w tym przypadku z projektu jest lana razem z ławą fundamentową. Jeśli architekt z uprawnieniami konstruktora lub kierownik budowy wyda zgodę na wymurowanie tradycyjne, można tak zrobić. Będzie to tańsze i zapewne szybsze niż szalowanie ściany fundamentowej i lanie z gruchy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts