Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co wybrac?

Nowy37

Recommended Posts

Ja napisałem wyraźnie że grzeję prądem od 16 lat i nie stać mnie na 7 ton węgla na rok dlatego wybrałem prąd czy to trudne do zrozumienia. Autor wątku moze teraz wydac pieniadze na nowy piec ale węgiel nadal będzie drozał a zakaz zatruwania takimi piecami jest kwestią najbliższych lat więc zamiast krakać że nie stać moze nie marnowac pieniedzy na palenie węglem i pomyśleć chociaż o kilku latach do przodu.

Szczególnie, że w Rybniku mają jedna z najniższych cen prądu w Polsce.

To Tauron gliwicki.

Ponadto gazem wyjdzie taniej, niż grzanie śmieciuchem z dmuchawą, nawet przy cenie węgla na poziomie 680zł/t.

A jeśli jest gaz w domu, to nie ma o czym mówić. Tego jednak nie wiemy.

Inwestor chce wymienić kocioł.

Miałem znajomego, wymienił kocioł na pelletowy.

Wcześniej ocieplił dom.

Za pellet płacił około 600zł w rejonie Wodzisławia.

Niestety m1, już go nie ma.

Był zadowolony.

Ale chałupą z 15cm styro plus docieplony dach. Nie pamiętam już dokładnie.

Jednak w pierwszym roku płacił za pellet 400zł. W drugim to 600zł.

Chodliwy towar. Pewnie będzie drożej..

Generalnie, przy starszych domach, problem złożony.

Trzeba wybrać jakiś kompromis.

Do autora tematu.

Pomyliłeś działy.

Napisz w kotłach na paliwo stałe.

https://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?332-Kot%C5%82y-na-paliwa-sta%C5%82e

Tutaj, każdy będzie odradzał śmieciuchy 5 klasy i te pelletowe :)

Bo to także śmieciuchy. Tylko takie trochę mniejsze. Niestety.

Tylko na papierze ładnie wyglądają. A te pelletowe, to dodatkowo utylizują plastik, jako wiązanie do pelletu.

A tego nie można spalać w kotłach. Jednak pellet z domieszką, można :p

Edytowane przez klaudiusz_x

Bo to jest kwestia mentalna i ciężko z tego wyjść a można np montując klimę przerobioną na PC za małe pieniądze jak pisałem powyżej.

Ja mam ogrzewanie elektryczne i jak powiem że na ogrzewanie i cuw zużywam 30 kWh na dobe to każdy powie o jak drogo ale z tego 20 kwh 0,34 zł+ 10kwhx 0,67 zł= 13,50/ dzienx30 dni =405 zł czy to drogo? Nawet bez PV

Fajne są rady z PC dla kogoś kto finansowo ledwo ogarnia dom nieocieplony z lat 80 i pisze wyraźnie że nie może sobie teraz pozwolić na większe wydatki.

Czy niektórzy mają tu problemy z czytaniem ze zrozumieniem?

Może przy okazji brania kredytu na PC doradzicie mu jeszcze basen w piwnicy? Tak za jednym remontem. Bo że basen jest fajny i korzystny dla zdrowia to wszyscy wiemy

To jest Rybnik w którym już teraz "sypią" karami za złe paliwo - np 4500 zł.

Że dzisiaj można dostać węgiel (pelet) nieco taniej niż w reszcie kraju nie znaczy że tak będzie trwać wiecznie.

Kiedyś ekogroszek można było kupić w Sosnowcu za 240 zł/tonę (b. dobry ekogroszek). Teraz dochodzi do 900 zł/t., a popiołu z tego "kupa".

Rybnik, to jedno z najbardziej zanieczyszczonych miast w Polsce i można ubiegać się nie tylko o dotacje na wymianę śmieciucha na śmieciucha mniej smrodzącego.

Zwróć uwagę, że autor wątku ma 2 kuchnie, więc chyba są 2 rodziny. Może warto zasugerować, zwłaszcza na Forum by przemyślał, czy jednak nie wybrać innego rozwiązania, niż kocioł "byle - jaki".

To jest Rybnik w którym już teraz "sypią" karami za złe paliwo - np 4500 zł.

Że dzisiaj można dostać węgiel (pelet) nieco taniej niż w reszcie kraju nie znaczy że tak będzie trwać wiecznie.

Kiedyś ekogroszek można było kupić w Sosnowcu za 240 zł/tonę (b. dobry ekogroszek). Teraz dochodzi do 900 zł/t., a popiołu z tego "kupa".

Rybnik, to jedno z najbardziej zanieczyszczonych miast w Polsce i można ubiegać się nie tylko o dotacje na wymianę śmieciucha na śmieciucha mniej smrodzącego.

Zwróć uwagę, że autor wątku ma 2 kuchnie, więc chyba są 2 rodziny. Może warto zasugerować, zwłaszcza na Forum by przemyślał, czy jednak nie wybrać innego rozwiązania, niż kocioł "byle - jaki".

Dokładnie znam jednego nadsztygara w Jankowic który mieszka w Rybniku , pomimo deputatu od kilku lat ma PC a w tej chwili dzieki 2 programom założył 2x po 6KWp na jedna instalację wspominał cos o grancie 14 tys tak ze po odliczeniu ulgi podatkowej miało wyjść z 1 kWp około 1600 zł . Czy ja muszę coś więcej dodawać ?

Pomysły z PC, albo ociepleniem budynku i ogrzewaniem gazem są jak najbardziej ciekawą opcją tyle że na obecny moment po za zasięgiem finansowym.

Tak jak zauważył vr5 w domu są 2 kuchnie i 2 rodziny. Obecnie w domu mamy zasypowego kopciucha z 2006 roku i spalanie oscyluje w przedziale 6-7 ton na sezon od października do marca ( plus grzanie wody w sezonie letnim). W tym roku zamontowałem bojler elektryczny do grzania wody w lecie i dociepliłem strop wspomnianą watą mineralną 30cm. W związku z tym roczne zużycie opału powinno spaść - już zauważyłem że od momentu ocieplenia stropu tj od września tego roku spaliłem mniej węgla niż w analogicznym okresie rok temu.

Skoro mogę skorzystać z dotacji na wymianę kotła to myślę,że warto pytanie tylko co będzie bardziej ekonomiczne i tyle w temacie dlatego założyłem ten wątek. Dlatego też pytam o doświadczenia innych użytkowników którzy wymienili śmieciucha na kocioł pelletowy/ ekogroszek? ja bardziej zastanawiam się nad pelletem bo przy całej " ekologicznej nagonce" na węgiel może być różnie z paleniem tym surowcem w najbliższych latach.

Edytowane przez Nowy37