mnowak02 13.12.2019 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2019 Witam,Planuje kominek w salonie z zamkniętą komorą spalania. Powietrze będzie doprowadzone rurą pod posadzką. Pytanie jest czy jest jakaś regulacja prawna/rozporządzenie dotyczące na jakiej wysokości nad ziemią/minimalna wysokość itp. powinna się ta kratka wentylacyjna znajdować? Muszę to wiedzieć aby nie wyszło że będzie musiała ona być np. na wysokości okien itp z boku ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 13.12.2019 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2019 Pytasz o wentylację? Kratka pod sufitem Czy o dopływ powietrza - to się podłącza do kominka ale to od typu kominka zależy. Zadna z tych kratek nie trafia w okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak02 13.12.2019 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2019 Doprecyzuje pytanie. kominek z zamknieta komorą spalania potrzebuje dopływ powietrza z zewnątrz zatem pod posadzką pójdzie rura doprowadzająca powietrze do kominka z zewnątrz. Rura ta wychodzi przez ściane budynku na zawnątrz. Pytanie, o regulacje prawną czy jest jakaś minimalna/maxymalna wysokość od ziemi regulująca lokalizacje tej kratki. od kogoś słyszałem że musi być ileś cm nad ziemią, w przypadku jak spadnie śnieg aby ją nie zasypało ale bez konkretów.A z oknami chodzi mi oto że jak będzie jakaś regulacja, że wymagana będzie np. minimalna wysokość np. 50cm, to przesunąć lokalizacje kratki tak aby nie wypadała ona w okolicy okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 15.12.2019 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2019 Doprecyzuje pytanie. kominek z zamknieta komorą spalania potrzebuje dopływ powietrza z zewnątrz zatem pod posadzką pójdzie rura doprowadzająca powietrze do kominka z zewnątrz. Rura ta wychodzi przez ściane budynku na zawnątrz. Pytanie, o regulacje prawną czy jest jakaś minimalna/maxymalna wysokość od ziemi regulująca lokalizacje tej kratki. od kogoś słyszałem że musi być ileś cm nad ziemią, w przypadku jak spadnie śnieg aby ją nie zasypało ale bez konkretów. A z oknami chodzi mi oto że jak będzie jakaś regulacja, że wymagana będzie np. minimalna wysokość np. 50cm, to przesunąć lokalizacje kratki tak aby nie wypadała ona w okolicy okna.Nie przypominam sobie żadnego aktu prawnego, natomiast 50 cm to dobra praktyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak02 15.12.2019 13:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2019 Jeszcze ktoś może się wypowiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak02 19.12.2019 14:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2019 Szukałem w necie ale nic nie znalazłem nt. minimalnej wysokości czerpni powietrza powyżej gruntu na zewn. ścianie dla kominka z zamkniętą komorą spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertJG 01.01.2020 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2020 Witam, Planuje kominek w salonie z zamkniętą komorą spalania. Powietrze będzie doprowadzone rurą pod posadzką. Pytanie jest czy jest jakaś regulacja prawna/rozporządzenie dotyczące na jakiej wysokości nad ziemią/minimalna wysokość itp. powinna się ta kratka wentylacyjna znajdować? Muszę to wiedzieć aby nie wyszło że będzie musiała ona być np. na wysokości okien itp z boku ściany. Pamiętaj, że "rura" pod posadzką powinna mieć średnicę min. 150 mm. Piszę to albowiem większość tzw "fachowców" stosuje mniejsze średnice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts