Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie dachu

colo077

Recommended Posts

Witam. Mam pewien problem z pewną częścią dachu kiedy na dworze temperatura spada. Mianowicie... Mieszkam w starym domu który składa się z dwóch części - część ocieplana ze strychem i część nieocieplana. Na tej drugiej (ponoć) jest ponoć sam strop, żużel i papa. Ta część domu jest nad kuchnią i łazienką. Podczas włączonego ogrzewania jest zauważalna niższa temperatura w tych pomieszczeniach a do tego dochodzi pleśń.

Stąd pytania.

1. Jak ocieplić dach? Słyszałem o styropapie - dobre rozwiązanie czy lepiej coś innego?

2. Przed ociepleniem zerwać wszystko do stropu, czy zostawić? Na obecnej papie porobiły się pęcherze w niektórych miejscach.

Z góry dziękuję za odpowiedzi. Nie mogłem znaleźć informacji na ten temat, a rozmawiając z osobami które niby się na tym znają mają odmienne opinie. Pozdrawiam.

Dzień dobry;

Podjęcie jakichkolwiek działań powinno być poprzedzone nawet prostą, ale zawsze, analizą termiczno wilgotnościową. Po pierwsze do ustalenia przyczyn stanu obecnego po drugie do sprawdzenia teoretycznego nowego rozwiązania. Samo podejście "termiczne” może nie rozwiązać problemu i narazić na koszty bez przyniesienia wymiernych rezultatów.

Ze swej strony sugeruję dokonanie obliczeń termiczno wilgotnościowych (program TERMO do ściągnięcia ze strony http://www.ursa.pl). Jeśli zadanie będzie zbyt trudne polecę kontakt do jednego Doradców Technicznych URSA. Kontakt [email protected]

• 2 weeks później...