masera 16.12.2019 00:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2019 Schody w projekcie są przewidziane jako opuszczane i zaznaczone jako wyłaz na rysunku. Zapadła decyzja, iż robimy normalne schody kosztem pokoiku nr 1/03. Jak to najlepiej rozwiązać? Schody zabiegowe czy ze spocznikiem? Ścianka od skrytki 1/04 jest do przestawienia jakby było trzeba. Wysokość pomieszczeń 2,83, strop będzie teriva. Dach jest skośny, więc wchodzenie musi się odbywać w kierunku od dołu do góry rysunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Superior 16.12.2019 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2019 Skoro będa tam schody, to czy nie jest tak, że będziecie musieli płacić podatek za poddasze jak za powierzchnię użytkową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masera 16.12.2019 14:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2019 Nie wiem nawet. Na chwilę obecną muszę rozwiązać ten problem technicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 16.12.2019 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2019 Teoretycznie, macie miejsce, dacie rade zrobić sensowne schody i zostanie jeszcze schowek pod schodami, ale wtedy schody powinny mieć maksymalnie 90 cm szerokości przy drzwiach 80 cm, a jeśli dacie drzwi 60 cm, co jest bardzo kuszące, to wyjdą schody 110 cm. Spocznik to trudna sprawa, żeby był funkcjonalny, powinien mieć głębokość, co najmniej 120 cm, wiec ja bym odpuścił. ...Ale, to jest przy ścianie i zabraknie wysokości. Zasada jest taka, ze stawiamy pionowy słupek 1,5 metra, na końcu doczepiamy sznurek 75 cm, koniec sznurka ma się mieścić w budynku, wtedy nie trzeba się schylać i nie wali się głową o konstrukcję przy schodzeniu. A, gdyby tak przenieść kuchnię do tego pomieszczenia 1/03, zlikwidować ściankę i schody zrobić po lewej? Co to za pomieszczenie 1/04? Przydałaby się większa część planu, najlepiej, z dodatkowymi informacjami, jak ścianka kolankowa i kąt nachylenia dachu. Coś wymyślimy, więc się nie stresuj Jeśli chodzi o stopnie, sprawa jest prosta. 26-28 cm szerokości, wysokość 17,5 - 18,6 cm, przy zabiegach trzeba pilnować, żeby w środku było miejsce, gdzie stopa ma oparcie na stopniu 26 cm co najmniej. Pomieszczenie ma zazwyczaj wysokość 250 cm, dochodzi strop i wychodzi 270 cm, czasami z małym hakiem. To dzielimy przez np. 18 cm i mamy orientację, jak powinny takie schody wyglądać, zabiegi, spoczniki, czasami eska, coś się dopasuje, bo budynek nie jest mały. Największym problemem jest minimalizacja straconej powierzchni przy zachowaniu funkcjonalności schodów, więc warto podejść do tematu poważnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Superior 16.12.2019 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2019 Misu Yogi, nie spinaj się za bardzo, bo nie kupią Wyciągną informacje i pójdą do stolarza za rogiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 16.12.2019 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2019 Wiem, jesteś niedoścignionym wzorem dla mnie Roboty nie szukam, dość mam swojej. Przygotowuję rocznie około 200 schodów betonowych, staram się to robić naprawdę dobrze, do tej pory nie było reklamacji. Jestem w stanie również wykonać schody drewniane, które często polecam, ale to nie jest moja działka. I skończyłem dawno temu podstawówkę, nie było wtedy gimnazjów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts