Macsobol 03.11.2004 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2004 Czesc.Bardzo proszę o radę ponieważ nie mogę się zdecydować jak wyremontować podłogę na belkach derwnianych w starej kamienicy.Dodam,że chcę ją trochę wiciszyć styropianem podłogowym ewentualnie twardą wełną mieneralną.Poniżej cztery różne rozwiązania:1.Zerwać wszystkie warstwy do belek drewnianych i na nich ułożyć nowe warstwy?2.Na istniejących deskach podłogowych zrobić wylewkę i kolejne warstwy podłogowe?3.Na deskach podłogowych zastosować wylewkę samopoziomującą itd jw4.Na istniejących deskach ułożyć styropian podłogowy (ew twardą wełnę)Może kotś zaproponuje inne rozwiązanieZ góry dziekuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 03.11.2004 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2004 Zanim zdecydujesz się na wylewki sprawdź czy strop wytrzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom72 06.11.2004 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2004 To fakt, warto sprawdzić czy belki mają odpowiednią wytrzymałość; ocenić to można sprawdzając ich przekrój i ewentualny stopień zniszczenia, oczywiście powinien zrobić to ktoś kto sięna tym zna. Ale, o ile znam stare domy, jeśli nie było jakiegoś strasznego nieszczęścia np.: zalanie wodą, długotrwałe zawilogocenie i "robaczki" nadmiernie się nie wysiliły, to i przekrój belek drewnianych i ich stan techniczny będzie wystarczający. Ale żeby to sprawdzić, to nie ma wyjścia - trzeba zerwać deskowanie. Jak się je zerwie to raczej nie będzie zdatne do ponownego użytku. Zastąpić je można najlepiej płytami OSB ( 22 mm grubości powinno wyswtarczyć). Jeśli podłoga nie trzyma pozimu to można zastosować podsypkę wyrównawczą, na to twardy styropian i płyty sychego jastrychu - dwie warstwy, no i oczywiście warstwę wykończeniową (panele, parkiet, terakota). Zrobiłem podobnie u siebie i jestem zadowolony. Jeżeli podłoga trzyma poziom, to masz łatwiej, nie trzeba warstwy wyrównawczej. NIe zapomnij o paroizolacji pod styropianem. Możesz jeszcze wypełnić przestrzeń między belkami wełną mmineralną. Pozdrawiam. T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aib Marianna 11.11.2004 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2004 Sprawdzić koniecznie nośność i w ogóle stan techniczny stropu - TOM 72 ma rację, ale nie radzę stosować styropianu, który nie wycisza, lecz przeciwnie - rezonuje. Najlepszą izolacyjność akustyczną ma wełna szklana - można np zastosować UNIPŁYTĘ Gulfiber. Sporo informacji można znaleźć na stronie MURATORDOM w "REMONTACH" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts