Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont podłogi na belkach derwnianych??

Macsobol

Recommended Posts

Czesc.

Bardzo proszę o radę ponieważ nie mogę się zdecydować jak wyremontować

podłogę na belkach derwnianych w starej kamienicy.

Dodam,że chcę ją trochę wiciszyć styropianem podłogowym ewentualnie twardą

wełną mieneralną.

Poniżej cztery różne rozwiązania:

1.Zerwać wszystkie warstwy do belek drewnianych i na nich ułożyć nowe warstwy?

2.Na istniejących deskach podłogowych zrobić wylewkę i kolejne warstwy podłogowe?

3.Na deskach podłogowych zastosować wylewkę samopoziomującą itd jw

4.Na istniejących deskach ułożyć styropian podłogowy (ew twardą wełnę)

Może kotś zaproponuje inne rozwiązanie

Z góry dziekuję.

To fakt, warto sprawdzić czy belki mają odpowiednią wytrzymałość; ocenić to można sprawdzając ich przekrój i ewentualny stopień zniszczenia, oczywiście powinien zrobić to ktoś kto sięna tym zna. Ale, o ile znam stare domy, jeśli nie było jakiegoś strasznego nieszczęścia np.: zalanie wodą, długotrwałe zawilogocenie i "robaczki" nadmiernie się nie wysiliły, to i przekrój belek drewnianych i ich stan techniczny będzie wystarczający. Ale żeby to sprawdzić, to nie ma wyjścia - trzeba zerwać deskowanie. Jak się je zerwie to raczej nie będzie zdatne do ponownego użytku. Zastąpić je można najlepiej płytami OSB ( 22 mm grubości powinno wyswtarczyć). Jeśli podłoga nie trzyma pozimu to można zastosować podsypkę wyrównawczą, na to twardy styropian i płyty sychego jastrychu - dwie warstwy, no i oczywiście warstwę wykończeniową (panele, parkiet, terakota). Zrobiłem podobnie u siebie i jestem zadowolony. Jeżeli podłoga trzyma poziom, to masz łatwiej, nie trzeba warstwy wyrównawczej. NIe zapomnij o paroizolacji pod styropianem. Możesz jeszcze wypełnić przestrzeń między belkami wełną mmineralną. Pozdrawiam. T.

Sprawdzić koniecznie nośność i w ogóle stan techniczny stropu

- TOM 72 ma rację, ale nie radzę stosować styropianu, który nie wycisza, lecz przeciwnie - rezonuje. Najlepszą izolacyjność akustyczną ma wełna szklana - można np zastosować UNIPŁYTĘ Gulfiber. Sporo informacji można znaleźć na stronie MURATORDOM w "REMONTACH" :o