Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi przesuwane chowane dobre budżetowe - jaki system / producent

Recommended Posts

Ja z kolegą właśnie robimy remont mieszkania i wstawiamy takie drzwi łazienkowe z firmy Porta. Zepsuć to się tam nie ma co, ale jak dla mnie stelaż mógłby być bardziej sztywny w miejscu gdzie drzwi wchodzą w ścianę. Po zabudowaniu regipsem ściana w tym miejscu ugina się podczas nakładania szpachli. Być może po zamontowaniu dedykowanej ościeżnicy trochę się usztywni, ale to MDF...

System chowany w ścianę to dwa elementy:

1. Kaseta. I tą kupisz albo u producenta/sprzedawcy drzwi albo na wolnym rynku. Dominuje u nas dwie marki: polska Laguna i włoska Eclisse. Patrzę na ceny w sieci - od 600 do 1200zł. Ostatnio zamawiałem droższą, ale przewidującą perfekcyjne wykończenie gładzią (bo partyzantkę to na każdej można robić).

2. Drzwi / skrzydło. Zamawiasz jakie Ci się podoba, ceny od 200 do 2000zł w zależności od upodobań. Zaznacz tylko że do systemu przesuwnego by było proste i z rowkiem na prowadzenie.

No i element trzeci... czyli zabudowa ościeżnicy. W niektorych firmach można takie zamówić - np. robiłem z Porty i DRE. Ma ograniczenia co do grubości ściany, ale zakładam że Twoja będzie budowana zgodnie z normą :)

Przecież kaseta jest obudowywana płytą K-G i gładź dopiero na to. Co ma więc kaseta do gładzi?

Tak, ale ścianka to jedno, a wykończenie jej w obrębie drzwi to drugie. Na tym rysunku z katalogu Porty zaznaczyłem Ci elementy, które możesz kupić razem z kasetą od producenta:

porta system chowany2.jpg

Albo wybierając tylko kasetę kombinować z wykończeniem we własnym zakresie, co oczywiście jest możliwe.

Kaseta Sytesis z firmy Eclisse zawiera elementy zastępujące zabudowę.

Edit: widziałem ostatnio na fb podobny temat. Ktoś wrzucił foto swoich rozsuwanych samoróbek z ceną 200zł. Koszt - to tylko szyna jezdna, reszta wykonana własnoręcznie z odpadów po starej szafie.

Edytowane przez finlandia
dopisek
  • Like 1

• 4 weeks później...
  • 3 weeks później...

Ciężko znaleźć, jak to w grupach na fb. Co innego na forum ;) A poważnie: tam inspirująca była tylko kwota.

Myślę że za 200 zł można kupić system do drzwi przesuwnych. Drzwi ze starej szafy już wymagają jej posiadania i chęci rozebrania ;) A z pozostałych elementów można próbować wycinać jakieś maskownice itp. Tak czy inaczej - to robotka dla majsterkowicza a i efekt taki sobie. Myślę że stara zasłonka nie byłaby mniej atrakcyjna..