Pawel_Gawel 16.12.2019 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2019 Szanowni, Czy mogę prosić o informację co sądzicie Państwo o wykonanej pracy ekipy murującej ściany zewnętrzne (materiał to: Winerberger Porothem 25 P+W)? Chodzi mi o: brak przewiazań murarskich szczeliny różne grubości spoin(raz 5cm raz 1mm) pęknięcia brak poziomów Czy jest to wg Was norma przy tego typu tradycyjnym budowaniu? Dodam tylko, że całkowity koszt w stanie 'deweloperskim' - to trochę ponad 900 tyś PLN. A mam wrażenie, że mozna było zrobić to trochę lepiej... Ew. katalog zdjęć jest dostępny na dysku Google'a: https://drive.google.com/drive/folders/1JOoABrOdtxKyrK2rKUSzB41cYW53AM5M Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 16.12.2019 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2019 Napisz, że się pomyliłeś z liczbą zer, że miało być 90 tyś . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 16.12.2019 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2019 Czy jest to wg Was norma przy tego typu tradycyjnym budowaniu? Dodam tylko, że całkowity koszt w stanie 'deweloperskim' - to trochę ponad 900 tyś PLN. A mam wrażenie, że mozna było zrobić to trochę lepiej... Opisz dokładnie za co te 900 tyś bo to co na fotkach to warte może ze 40 tyS jak ktoś naprawi milion błędów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel_Gawel 16.12.2019 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2019 Cena 900 tyś PLN jest jak pisałem - za stan "deweloperski" (dom od dewelopera) - czyli do "tylko wykończyć i mieszkać!" (piec, rekuperacja, grzejniki, podłogówka, czy nawet ogród - ciężko wymienić wszystkie elementy) . Natomiast w tej cenie (>900 tyś PLN) oczekiwałbym, że mury będą wykonane solidnie i zgodnie ze sztuką budowlaną - a wg mnie nie są (wymieniłem w pierwszym poście co mi się nie podoba). Wg mnie są wykonane niechlujnie(delikatnie to nazywając). Natomiast nie zajmuję się budownictwem na co dzień, dodatkowo ma być to pierwszy(i ostatni ) dom, to na forum chciałem się poradzić co sądzicie o wykonaniu murów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorys 16.12.2019 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2019 (edytowane) Ale gdzie tu stan deweloperski? Ech, uprzedziłeś mnie Jak tak wygląda stan surowy, to deweloperskiego nie chcesz oglądać. Albo inaczej. Nie chcesz wiedzieć, jak będzie wykonany. Edytowane 16 Grudnia 2019 przez boorys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 16.12.2019 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2019 Piec w domu za 900 tysi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Superior 16.12.2019 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2019 Czy jest to wg Was norma przy tego typu tradycyjnym budowaniu? Niestety, to już norma. Taka nowa, świecka tradycja. Typowe w Polsce; podnieśc ceny, a spuścić na jakości. Mury stoją? Stojom paaanie, to o co chodzi?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 16.12.2019 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2019 Wykonanie niechlujne i niezgodne z sztuką. Zwroc lepiej uwagę na piony i kąty proste. Istnieje realne zagrożenie że jeśli tak podchodzą, np. do przewiązanie bloczków, to odchylenia od pionu do 2cm też nie będą stanowiły dla nich problemu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 16.12.2019 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2019 Będzie Pan zadowolony. Ociepla 20cm styro będzie z czego docinać. Tak na poważnie to chyba śpisz na "pieniądzach" i wykonawca to pewnie wyczuł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nervil18 16.12.2019 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2019 (edytowane) Czyli ty budujesz systemem gospodarczym? Umawa z ekipą jest? Ekipa to ekipa która stała pod sklepem czy może firma budowlana z prawdziwego zdarzenia z którą zawarłes umowę na wykonanie twojego domu w stanie sso lub ssz. Jeżeli masz wątpliwości co to wykonania poszczególnych etapów to bierz dobrego inspektora nadzoru (takiego z jajami ) lub jakiegoś rzeczoznawce niech wszystko obluka. Pamiętaj do czesu aż wcześniej wspomniany wachowiec wszystkiego nie odbierze ekipie ani grosza... Jeżeli im zapłacisz to już przepadłeś... Będą wady stwierdzone to pisemnie wzywaj ich do ich usunięcia w ciągu 14 dni pod rygorem rozwiązania umowy i zlecenia naprwa na ich koszt i niebezpieczeństwo. Edytowane 16 Grudnia 2019 przez Nervil18 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 16.12.2019 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2019 Ciekawe czy spoiny poziome pełne czy za jakiś czas poczytamy "ratujcie, wieje z gniazdek" Cena dobra, więc się chłopaki nie przykładają, bo "przyjdzie tynkarz i wyrówna" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 16.12.2019 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2019 Styropian w ziemi, dziury w ścianach że głowa boli a inwestor w necie szuka rad. Jak za stan deweloperski wykładasz prawie bańke weź sobie wynajmij inspektora. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel_Gawel 17.12.2019 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 @cuuube - przepraszam powinienem był napisać "kocioł gazowy kondensacyjny", a nie "piec" @dez - kątów w narożnikach jeszcze nie sprawdzałem (troche byłem zszkokowany tym co zastałem) A przechodząc do meritum, to: @tkaczor123, @Nervil18, @jajmar - chce ten dom kupić od dewelopera - on to buduje (on jest "inwestorem"). Natomiast obawiam się, ze przykryje ww. błędy styropianem i otynkują. I teraz: a) Nie wiadomo jak będzie wygląda jakość (o ile o takiej można mówić) na dalszych etapach (ściany działowe, więźba, dach itd.) b) Przez pierwsze pół roku moze wszystko będzie ok. Pytanie co dalej (zakładam tam mieszkać > 30 lat) - poodpada tynk, izolacji akustycznej i cieplnej nie będzie. Martwią mnie też szczeliny w bloczkach na pierwszej warstwie czy takie rzeczy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grv 17.12.2019 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 Jeżeli sama działka nie jest wyjątkowo droga, to cena kosmos. A jakość murowania to "niski standard". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grv 17.12.2019 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 Martwią mnie też szczeliny w bloczkach na pierwszej warstwie czy takie rzeczy: [ATTACH=CONFIG]438282[/ATTACH] O... widzę, że panowie murarze doskonale osadzili nadproże 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Superior 17.12.2019 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 Ściana już "na oko" krzywa jest bardzo. Współczuję... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antyspam 17.12.2019 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 Jeśli jeszcze nie zaliczkowane to szukaj dalej. Nie ma o czym dyskutować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redbox 17.12.2019 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 O... widzę, że panowie murarze doskonale osadzili nadproże fachowa robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 17.12.2019 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 Nie ma wiązania więc na 95 procent będą pęknięcia, nadproże też raczej tak nie powinno być osadzone 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel_Gawel 17.12.2019 18:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2019 Dziękuję Wszystkim za odpowiedzi. W kwestii nadproża - ciężko cokolwiek uchwycić na zdjęciach ze względu na szalunek. NIe mniej prośba o opinię na temat osadzenia tego nadproża (wygląda jakby brakowało zaprawy? ): A w kwestii takich kwiatków - myslicie ze będzie zimno od czegoś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts