Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stan ścian zewnetrznych w domu za 900 tyś. PLN

Recommended Posts

Szanowni,

Czy mogę prosić o informację co sądzicie Państwo o wykonanej pracy ekipy murującej ściany zewnętrzne (materiał to: Winerberger Porothem 25 P+W)? Chodzi mi o:

1. brak przewiazań murarskich
  2. szczeliny
  3. różne grubości spoin(raz 5cm raz 1mm)
  4. pęknięcia
  5. brak poziomów

Czy jest to wg Was norma przy tego typu tradycyjnym budowaniu? Dodam tylko, że całkowity koszt w stanie 'deweloperskim' - to trochę ponad 900 tyś PLN. A mam wrażenie, że mozna było zrobić to trochę lepiej...

IMG_20191208_113934_brak_przewiązania_murarskiego_2.jpg

IMG_20191208_115100_szczelina_hit_2.jpg

IMG_20191208_113540_brak_przewiazania_murarskiego,_peknięcia_grube_spoiny_pionowe_2.jpg

Ew. katalog zdjęć jest dostępny na dysku Google'a: https://drive.google.com/drive/folders/1JOoABrOdtxKyrK2rKUSzB41cYW53AM5M

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy jest to wg Was norma przy tego typu tradycyjnym budowaniu? Dodam tylko, że całkowity koszt w stanie 'deweloperskim' - to trochę ponad 900 tyś PLN. A mam wrażenie, że mozna było zrobić to trochę lepiej...

Opisz dokładnie za co te 900 tyś bo to co na fotkach to warte może ze 40 tyS jak ktoś naprawi milion błędów

Cena 900 tyś PLN jest jak pisałem - za stan "deweloperski" (dom od dewelopera) - czyli do "tylko wykończyć i mieszkać!" (piec, rekuperacja, grzejniki, podłogówka, czy nawet ogród - ciężko wymienić wszystkie elementy) .

Natomiast w tej cenie (>900 tyś PLN) oczekiwałbym, że mury będą wykonane solidnie i zgodnie ze sztuką budowlaną - a wg mnie nie są (wymieniłem w pierwszym poście co mi się nie podoba). Wg mnie są wykonane niechlujnie(delikatnie to nazywając). Natomiast nie zajmuję się budownictwem na co dzień, dodatkowo ma być to pierwszy(i ostatni :) ) dom, to na forum chciałem się poradzić co sądzicie o wykonaniu murów?

Czyli ty budujesz systemem gospodarczym? Umawa z ekipą jest? Ekipa to ekipa która stała pod sklepem czy może firma budowlana z prawdziwego zdarzenia z którą zawarłes umowę

na wykonanie twojego domu w stanie sso lub ssz.

Jeżeli masz wątpliwości co to wykonania poszczególnych etapów to bierz dobrego inspektora nadzoru (takiego z jajami ) lub jakiegoś rzeczoznawce niech wszystko obluka. Pamiętaj do czesu aż wcześniej wspomniany wachowiec wszystkiego nie odbierze ekipie ani grosza... Jeżeli im zapłacisz to już przepadłeś... Będą wady stwierdzone to pisemnie wzywaj ich do ich usunięcia w ciągu 14 dni pod rygorem rozwiązania umowy i zlecenia naprwa na ich koszt i niebezpieczeństwo.

Edytowane przez Nervil18
  • Like 1

@cuuube - przepraszam powinienem był napisać "kocioł gazowy kondensacyjny", a nie "piec" :-)

@dez - kątów w narożnikach jeszcze nie sprawdzałem (troche byłem zszkokowany tym co zastałem)

A przechodząc do meritum, to:

@tkaczor123, @Nervil18, @jajmar - chce ten dom kupić od dewelopera - on to buduje (on jest "inwestorem"). Natomiast obawiam się, ze przykryje ww. błędy styropianem i otynkują. I teraz:

a) Nie wiadomo jak będzie wygląda jakość (o ile o takiej można mówić) na dalszych etapach (ściany działowe, więźba, dach itd.)

b) Przez pierwsze pół roku moze wszystko będzie ok. Pytanie co dalej (zakładam tam mieszkać > 30 lat) - poodpada tynk, izolacji akustycznej i cieplnej nie będzie.

Martwią mnie też szczeliny w bloczkach na pierwszej warstwie czy takie rzeczy:

IMG_20191208_114855_szczeliny_3.jpg

Dziękuję Wszystkim za odpowiedzi. W kwestii nadproża - ciężko cokolwiek uchwycić na zdjęciach ze względu na szalunek. NIe mniej prośba o opinię na temat osadzenia tego nadproża (wygląda jakby brakowało zaprawy? :) ):

IMG_20191208_114957_666.jpg

A w kwestii takich kwiatków - myslicie ze będzie zimno od czegoś takiego?

IMG_20191208_115605_kolejna_szczelina_5.jpg