Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Vitocal 300g - pobór mocy według producenta a rzeczywistość

piotrmason

Recommended Posts

Witam forumowiczów użytkuję od 5 lat gruntową pompę ciepła Vitocal 300g. Parametry znamionowe pompy to 8,3kW mocy cieplnej, z czego pobór mocy elektrycznej dla sprężarki to 1,8kW przy parametrach 0/35. W moim przypadku zużycie jest znacznie większe niż deklaruje producent, posiadam osobny podlicznik na kotłownię, odejmując pobieraną moc przez rekuperator oraz pompki obiegowe, z pomiarów wynika że pompa pobiera 2,5kW przy parametrach 7,5/35. Według dokumentacji producenta "Wytyczne projektowe" sprężarka tej mocy przy parametrach 7,5/35 powinna pobierać nieco poniżej 2kW. Wszystko można sobie zobaczyć na zaprezentowanych wykresach. Zastanawiam się, czy producent ma inne warunki w laboratorium czy coś nie tak jest z moją sprężarką lub z obiegiem gazowym mojej pompy ciepła. Wydajności pomp obiegowych dobrane zgodnie z dokumentacją, deltaT dla dolnego źródła 4*C, dla górnego wychodzi około 5*C.https://drive.google.com/drive/folders/1jXed5XNyv3EHCRbzADec7sFzstULQdMb?usp=sharing+

zużycie pompy ciepła.jpg

wytyczne.jpg

Edytowane przez piotrmason

• 4 months później...
Jestem nieszczęśliwym posiadaczem pompy powietrze - woda Viesmann Vitocal 200 S od 3 m-cy - ZDECYDOWANIE ODRADZAM zakup tego urządzenia, w moim przypadku zepsuło się już po raz SZÓSTY w ciągu tak krótkiego czasu - i do tej pory ta krytyczna usterka (prawdopodobnie produkcyjna) nie została skutecznie ani poprawnie zdiagnozowana ani usunięta, czas oczekiwania na serwis - nawet do 6 dni...brak podstawowych części na magazynie w PL, bardzo słabe nastawienie na klienta, nie wyobrażam sobie tego w sezonie grzewczym. Polecam wybór innego producenta, ja osobiście żałuję swojej decyzji - szkoda czasu, emocji i pieniędzy.