vr5 28.12.2019 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2019 Zainteresuj się programem czyste powietrze (nie wiem czy jeszcze on działa). Ja otrzymałem dotację do pompy ciepła 30%. Z dotacją za 20tyś masz całą kotłownie na pompie ciepła. Problem tylko w tym, że pewnie masz grzejniki, pewnie trzebaby je wymienić na klima konwertery a to niestety już rozwiązanie powyżej Twojego budżetu. Plusem klima konwerterów będzie jednak to, że będziesz mógł nimi chłodzić w lato. Sporo osób modernizujących ogrzewanie ma grzejniki. Po przejściu na PC nie muszą nic robić zwłaszcza jeśli centralne było zakładane przed dociepleniem budynku. Po prostu dla nowych warunków one są przewymiarowane. Owszem - może się zdarzyć, że w którymś pomieszczeniu będzie zbyt chłodno przy daniu na zasilaniu np. 40 st.C. Jak czytam to nie narzekają nawet na sprawność mający na wyjściu pompy 45 st.C. Wystarczy wymienić jeden, czy 2 grzejniki na większe i po kłopocie. Wiem, że większą sprawność można uzyskać z pompy przy ogrzewaniu podłogowym, lub klima konwerterów, ale często wystarczy to co już się ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 28.12.2019 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2019 Jeśli rzeczywiście prócz kotła dokładają kilka elementów, jest kilka przeróbek to nie uważam żeby to było bardzo drogo choć tanio wcale. Ostatnio rozmawiałem z dwoma instalatorami którzy za złożenie kotłowni opartej na peleciaku + podpięcie zbiornika cwu + podpięcie np do rozdzielacza podlogowki czy innej instalacji kasują 3-4 tys za samą robotę oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts