luk4sh88 18.12.2019 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2019 Witam,mam u siebie kociołek Metal Fach Smart Plus 20, Moc nominalna 20 Kw, Dom nowy jeszcze nie ocieplony 140 m2, podłogówka w całym domu, dodatkowo 2 grzejniki, w garażu i nad garażem , małe pomieszczenie. Stosuje węgiel, Ecopower, kolega ma ten sam piec i ten sam węgiel 3 rok i bez problemów. A teraz opis jaki mam problem.Przesyłam poniżej link do zdjęchttps://steeler-my.sharepoint.com/:f:/g/personal/lukasz_andrukiewicz_steeler_onmicrosoft_com/EgevfHhzDQpPhIVi1fThgdkBcwCXbx8YJaaOy16fpEefMQ?e=vnokLf Nie chce mi wbić temperatury do 65 stopni, ponieważ tak jest histeryza nastawiona i nie mogę jej zmienić. ( mogę jedynie zmienić histeryzę w dół) tzn jak tylko spadnie na 59 wtedy sie załącza piec. mam bardzo dużo w palniku nie wypalonego węgla,duże spieki, jak szuram w palniku to dużo węgla jest sklejonego. Poniżej moje ustawieniaminimalna temperatura pieca 60 ( nie mogę mniej)wypełnienie cyklu pracy podajnika 20%czas cyklu podawania paliw w trybie praca 20 sek ( maxymalnie mogę ustawic 25)nadmuchtak jak na zdjęciach ale mniej więcej 24-28% nadmuchu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 18.12.2019 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2019 Ale po co te zdjęcia sterownika ? ważniejsze są zdjęcia palnika i co tam się wyrabia , ogień ma być spokojny i żółty a nie biały , palnik ma palić spokojnie ale bez dymienia , palnik nie może przypominać silnika odrzutowego bo to strata kominowa to raz a dwa że robić mogą się spieki żużlowe , a jeśli wyżej wymienione są ok to wystarczy wydłużyć czas przerwy w podawaniu aby węgiel poleżał dłużej celem dopalenia no i na koniec co to za sterownik ? nie ma tam opcji pracy automatycznej tak zwany PID ? i ostatnia sprawa aby wejść do menu serwisanta w sterowniku musisz znać kod serwisowy inaczej nic nie zmienisz , czasem coś da np jak nie dopala to podać większą wartość opałową niż jest w rzeczywistości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk4sh88 18.12.2019 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2019 Wrzuciłem filmik z palnika.Według Ciebie mam za duży nadmuch? Ogień jest za duzy ? ogień jest koloru żółtego, właśnie o to chodiz że nie mogę wydłużyć czasu przerwy max 25s. Zmieniłem temperature mieszacza 1 na podłogówce z temperatury 30 na 25 i automatycznie temperatura wskoczyła i piec wchodzi w tryb nadzoru. No ale teraz mamy tylko 8 stopni na zewnątrz przy minusie i podłogówce 25 to mi nic się nie nagrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 18.12.2019 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2019 Czym większy nadmuch tym krótszy ogień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk4sh88 18.12.2019 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2019 a nie na odwrót że czym większy nadmuch tym większy płomień? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 18.12.2019 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2019 Nie.Czym więcej tlenu tym krótszy płomień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts