Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec na ekogroszek- Metal |Fach Smart plus 20

luk4sh88

Recommended Posts

Witam,

mam u siebie kociołek Metal Fach Smart Plus 20, Moc nominalna 20 Kw,

Dom nowy jeszcze nie ocieplony 140 m2, podłogówka w całym domu, dodatkowo 2 grzejniki, w garażu i nad garażem , małe pomieszczenie.

Stosuje węgiel, Ecopower, kolega ma ten sam piec i ten sam węgiel 3 rok i bez problemów.

A teraz opis jaki mam problem.

Przesyłam poniżej link do zdjęc

https://steeler-my.sharepoint.com/:f:/g/personal/lukasz_andrukiewicz_steeler_onmicrosoft_com/EgevfHhzDQpPhIVi1fThgdkBcwCXbx8YJaaOy16fpEefMQ?e=vnokLf

Nie chce mi wbić temperatury do 65 stopni, ponieważ tak jest histeryza nastawiona i nie mogę jej zmienić. ( mogę jedynie zmienić histeryzę w dół) tzn jak tylko spadnie na 59 wtedy sie załącza piec.

mam bardzo dużo w palniku nie wypalonego węgla,

duże spieki, jak szuram w palniku to dużo węgla jest sklejonego.

Poniżej moje ustawienia

minimalna temperatura pieca 60 ( nie mogę mniej)

wypełnienie cyklu pracy podajnika 20%

czas cyklu podawania paliw w trybie praca 20 sek ( maxymalnie mogę ustawic 25)

nadmuch

tak jak na zdjęciach ale mniej więcej 24-28% nadmuchu

Ale po co te zdjęcia sterownika ? ważniejsze są zdjęcia palnika i co tam się wyrabia , ogień ma być spokojny i żółty a nie biały , palnik ma palić spokojnie ale bez dymienia , palnik nie może przypominać silnika odrzutowego bo to strata kominowa to raz a dwa że robić mogą się spieki żużlowe , a jeśli wyżej wymienione są ok to wystarczy wydłużyć czas przerwy w podawaniu aby węgiel poleżał dłużej celem dopalenia no i na koniec co to za sterownik ? nie ma tam opcji pracy automatycznej tak zwany PID ? i ostatnia sprawa aby wejść do menu serwisanta w sterowniku musisz znać kod serwisowy inaczej nic nie zmienisz , czasem coś da np jak nie dopala to podać większą wartość opałową niż jest w rzeczywistości.

Wrzuciłem filmik z palnika.

Według Ciebie mam za duży nadmuch? Ogień jest za duzy ? ogień jest koloru żółtego,

właśnie o to chodiz że nie mogę wydłużyć czasu przerwy max 25s.

Zmieniłem temperature mieszacza 1 na podłogówce z temperatury 30 na 25 i automatycznie temperatura wskoczyła i piec wchodzi w tryb nadzoru.

No ale teraz mamy tylko 8 stopni na zewnątrz przy minusie i podłogówce 25 to mi nic się nie nagrzej