Cezarr 13.01.2005 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2005 Ponawiam pytanie do zorientowanych:Czy gazownia zawsze zwraca koszt przyłączy, jesli całość wykonania (projekt + roboty) zlecam firmie prywatnej?(odcinek 120m, 4odbiorców).Czy jest na to jakiś konkretny zapis? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek71 13.01.2005 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2005 Cezar. Pisałem wcześniej że płacisz rachunkami.Wygląda to tak: Gazownia okresla w umowie jakąśkwotę np. 5 tyś w tej kwocie oni oferują że robią wszystko do gazomierza. Jesli Ty nie chcesz zlecić im to sam wszystko załatwiasz /projekt wykonastwo, geodeta itp/ Zbierasz od nich rachunki po wykonaniu inwestycji przedstawiasz rachunki. Jesli kwota jest niższa niż w umowie przyłączeniowej to nie dopłacasz. Natomiast jeśli jest wyższa /żadko się zdarza/ wtedy przeliczają , mierzą, wypytują itp. i albo zwrócą różnicę albo nie . Bo mają cennik firm które u nich wygrały przetarg. Tak jest w "mojej" Spółce a Ty jesteś w innej więc może to wyglądać nieco inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 13.01.2005 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2005 Ok.Tyle że jeśli szukam prywatnego wykonawcy, to oczywiście po to by zrobił to taniej, więc moje faktury będa zawsze na nizsze kwoty niż w wycenie gazowni, więc chyba nie ma co liczyc na częściowy zwrot kosztów, bo one nigdy nie przewyższą tych z wyceny gazowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 14.01.2005 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2005 Czy prawdą jest, że w przypadku, gdy projekt i wykonanie zlecam prywatnej firmie-gazownia po jakiejś tam analizie tego projektu może odmówić wykonania linii przez wykonawcę, którego wybrałem (bo jest np najtańszy-oczywiście uprawnienia posiada),a zmusi mnie do skorzystania z ich wykonia?(informacja od jednego z uprawnionych wykonawców) W takim przypadku rozwiązanie inne niz zlecić wszystko (projekt+wykonanie)gazowni staje się niepłacalne i zamiast oszczędności po prostu dopłacam do interesu.Jak to jest?pomózcie,,bo musze działać szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ebi 24.01.2005 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 projekt: 499 zl + VATgazownia: ok. 900 zl + VATrobocizna + material od granicy do budynku: 100 zl/mb + VATskrzynki - koszt dodatkowy okolice Poznania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aishan 24.01.2005 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 U mnie gazownia koszt wykonania przyłączenia wyceniła na 2792zł brutto. A do tego osobno jest pozycja "opłata za przyłączenie - zostanie określona w umowie o przyłączenie". Z tego co mówił mi facet w Gazowni to jego koszt będzie w jakimś stopniu [ale niewielkim] finansowany przez ZG. A żeby uniknąć niezbędnych pozwoleń na budowę, tłumaczył mi, że cała rozbudowa gazociągu będzie robiona w ten sposób : najpierw pierwsze 200m - jako przyłącz do mnie, następne odcinki - jako przyłącza do kolejnych sąsiadów. No i zastanawiam się jak rozliczyć ten przyłącz do mnie - Jeślibym miał go sam finansować - to absurd, bo 1. mam już butlę z propanem, a po 2. ja finansuję 200m, a pozostali do siebie po ok. 20m. Gość z Gazowni tłumaczył, że muszę prywatnie dogadać się z pozostałymi sąsiadami. Zastanawiam się czy podpisywać jakieś oświadczenia, zobowiązania, itd. Macie może jakieś doświadczenia w tym temacie?Aha zaczyna się od mojego przyłącza, bo warunkiem zaistnienia gazu w tej okolicy jest, że się zgodzę na jego przeprowadzenie gazociągu wzdłuż całej swojej działki. No to w imię sąsiedzkiej zgody się zgodziłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mojo 26.01.2005 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 Pytanie do Cezarra?Czy to jest w okolicach Piaseczna?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.01.2005 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 witamnam wycenili sam koszt przylaczenia na 16000 poprostu rece opadly wytlumaczyli to ekonomicznoscia takiego przedsiewizeciano a gdzie reszt kosztow, plan, roboty po mojej strone plotu itpdzieki temu zmusili nas do planowania innego systemu ogrzewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 27.01.2005 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 Majo:Tak okolice Piaseczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mojo 27.01.2005 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 Cezarr.A gdzie konkretnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 27.01.2005 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 przy trasie od Puławskiej w kierunku Magdalenki,gmina Lesznowola, a dlaczego pytasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts