Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

doprowadzenie gazu

KasiaZ

Recommended Posts

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cezar. Pisałem wcześniej że płacisz rachunkami.

Wygląda to tak:

Gazownia okresla w umowie jakąśkwotę np. 5 tyś w tej kwocie oni oferują że robią wszystko do gazomierza.

Jesli Ty nie chcesz zlecić im to sam wszystko załatwiasz /projekt wykonastwo, geodeta itp/ Zbierasz od nich rachunki

po wykonaniu inwestycji przedstawiasz rachunki. Jesli kwota jest niższa niż w umowie przyłączeniowej to nie dopłacasz. Natomiast jeśli jest wyższa /żadko się zdarza/ wtedy przeliczają , mierzą, wypytują itp. i albo zwrócą różnicę albo nie . Bo mają cennik firm które u nich wygrały przetarg.

Tak jest w "mojej" Spółce a Ty jesteś w innej więc może to wyglądać nieco inaczej.

Czy prawdą jest, że w przypadku, gdy projekt i wykonanie zlecam prywatnej firmie-gazownia po jakiejś tam analizie tego projektu może odmówić wykonania linii przez wykonawcę, którego wybrałem (bo jest np najtańszy-oczywiście uprawnienia posiada),a zmusi mnie do skorzystania z ich wykonia?(informacja od jednego z uprawnionych wykonawców) W takim przypadku rozwiązanie inne niz zlecić wszystko (projekt+wykonanie)gazowni staje się niepłacalne i zamiast oszczędności po prostu dopłacam do interesu.

Jak to jest?pomózcie,,bo musze działać szybko.

• 2 weeks później...

U mnie gazownia koszt wykonania przyłączenia wyceniła na 2792zł brutto. A do tego osobno jest pozycja "opłata za przyłączenie - zostanie określona w umowie o przyłączenie". Z tego co mówił mi facet w Gazowni to jego koszt będzie w jakimś stopniu [ale niewielkim] finansowany przez ZG. A żeby uniknąć niezbędnych pozwoleń na budowę, tłumaczył mi, że cała rozbudowa gazociągu będzie robiona w ten sposób : najpierw pierwsze 200m - jako przyłącz do mnie, następne odcinki - jako przyłącza do kolejnych sąsiadów. No i zastanawiam się jak rozliczyć ten przyłącz do mnie - Jeślibym miał go sam finansować - to absurd, bo 1. mam już butlę z propanem, a po 2. ja finansuję 200m, a pozostali do siebie po ok. 20m. Gość z Gazowni tłumaczył, że muszę prywatnie dogadać się z pozostałymi sąsiadami. Zastanawiam się czy podpisywać jakieś oświadczenia, zobowiązania, itd. Macie może jakieś doświadczenia w tym temacie?

Aha zaczyna się od mojego przyłącza, bo warunkiem zaistnienia gazu w tej okolicy jest, że się zgodzę na jego przeprowadzenie gazociągu wzdłuż całej swojej działki. No to w imię sąsiedzkiej zgody się zgodziłem.

witam

nam wycenili sam koszt przylaczenia na 16000 poprostu rece opadly

wytlumaczyli to ekonomicznoscia takiego przedsiewizecia

no a gdzie reszt kosztow, plan, roboty po mojej strone plotu itp

dzieki temu zmusili nas do planowania innego systemu ogrzewania