Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

doprowadzenie gazu

KasiaZ

Recommended Posts

W ub.r. (w polowie) doprowadzono nam gaz do domu. Gazownia przylaczyla 6 domow, kazda rodzina zaplacila tyle samo - 2,600 zlotych (plus projekt wewnetrznej instalacji 150 zl).

Warto zaznaczyc, ze domy sa w roznych odlegalosciach, gazownia ciagnela gazociąg 400 metrow. Najwiecej oczywiscie skorzystala rodzina, ktora mieszka na samym koncu, ale kwoty rozlozono po rowno po skalkulowaniu kosztow.

Dodam, że jeszcze rok wczesniej, czyli w 2003 roku, gdy przygotowano nam warunki przylacza, koszt dla kazdej rodziny oszacowano na 3,500 zlotych...

Pzdr

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

kilka krótkich odpowiedzi:

Cezar - jesli wykonujesz sam , nie wnosisz opłaty przyłączeniowej a 'płacisz rachunkami". Jesli interesuje Ciebie to napisz

Piotr M , Bartus i ...ja jesteśmy w tej samej Spółce więc regulacje i ceny są identyczne.

Damis - takiej mapy nie musisz przedstawić , chyba ze jest taka sytuacja że w ramach tej inwestycji będzie np. wymiana na większą średnicę odcinek sieci ale są to sytuacje baaaaaaardzo sporadyczne wręcz żadko spotykane. Ty masz przedstawić aktualny podkład mapowy obejmujący wszystkie działki przez które będzie przebiegał przyłącz i działkę na której będzie włączenie do sieci.

Od rury do ogrodzenia - 4 m, od ogrodzenia do domu - 6m i po domu ok 10m (3 punkty)

- Projekt - 1000 zł,

- dla gazowni (po odjęciu projektu) - 900 zł,

- wykonanie (ludzie z gazowni) 2.100 zł

(skrzynka w ogrodzeniu + fundament + materiały + robota)

- mapka geodezyjna - 300 zł

Jak widać wyszło - 4.300 zł (całość kosztów)

Pozdrawiam

Najgorzej mnie mierzi to, że (podobno, jak mówi gazownia) kiedy chcę pociągnąć gaz wzdłuż działek, które czekają na swych właścicieli to muszę ponieść koszty całego przyłącza po by oni później przyłączyli się za "parę groszy"....a gazownia mi jeszcze mówi, że nie widzą takiej możliwości prawnej aby później zrefundować mi/nam w jakiś sposób te poniesione koszty...ja zapłacę 6k-8k a później inny potencjalny odbiorca całe 1,2k....

Już zwróciłem się ze stosownym zapytanie do URE aby wykazał czy ZG mają do tego prawo...bo to w sposób rażący jest niesprawiedliwe!!

jest jeszcze taka sprawa że jeśli sąsiedzi teraz będą się starać o gaz to mozesz poczekać i razem z nimi wtedy będzie rozbicie na odcinek sieci ?finansuje/ gazownia i przyącza /inwestorzy. A jesli to dalsza przyszłość to wszystko zgodnie prawem

Niestety nie dalsza...tylko bliższa...ja chcę się wprowadzić w tym roku...

senser a ile masz metrów do granicy działki

Nie wiem co ci to do spraw wniesie....sądze że nic. Chodzi o to, że tego gazu w tej drodze jeszcze nawet jeszcze nie ma...jasno to napisałem wyżej...Trzeba doprowadzić w drogę gaz z innej drogi, a z tej dopiero drogi co leci wzdłuż mojej działki dopiero do mojego domu. Do granicy mam ok 7 m. A cała nitka gazociągu do mojej działki OK. 250 m

jestem po pierwszej rozmowie z wykonawcą.Dla przypomnienia:odcinek ok 120m,4-rech odbiorców. Gazowenia wycenia to na 15 tyś brutto (po dofinansowaniu).

Prywatny:projekt 5 tyś, wykonanie 9tyś,razem 14 tys.Uzgodnienia w ZUD+usługi geodezyjne to dodatkowe 3 tyś, czyli 17 tyś

Jak widac ceny zawrotne, ale mam pytanie:

-w przypadku wykonania przez prywatnego wykonawcę podobno gazownia zwraca koszt przyłączy (chyba coś ok 4x1000zł).Czy tak jest?

No i jesli zdaje sie na gazownię-czy w koszt iwestycji wliczony jest geodeta i ZUD?Czy ponosze może jeszcze inne koszty?

Umowa podpisana w marcu 2003, wykonanie październik 2003. Podejscie do działki ok 35m w drodze utwardzonej, przekop przez droge do granicy i ok 6m do budynku zakończone skrzynką. Wszystkie projekty, uzgodnienia, wykonawstwo itd. załatwiła gazownia. cena 680 brutto. Sąsiad miał ode mnie ok 50m dalej i płacił ok 1400 brutto. Żeby inwestycja byla opłacalna robiliśmy zgłoszenie o rozbudowę sieci dla 3-ch działek, faktycznie podłączyli 2. Instalacja w budynku: ok. 4m do odbiornika , przekucie przez ścianę, podłączenie odbiornika, projekt ok 700pln. Rejon Tarnowskie Góry. Wit

jesli sam zwrócisz się o warunki to możesz nie dostać!!!! Brak warunków ekonomicznych. A jesli dostaniesz koszty na jedną osobę będą zawrotne. Piszesz o dwóch drogach , więc mogą to być tzw. warunki nie standardowe czyli drożej. Z powodu większych kosztów z przejściem drogi.

Darek, na litość Boską...widzę że chcesz pomóc...ale za nim wyciągniesz wnioski to zapytaj jaka jest sytuacja...za każdym razem posiadasz strzęp informacji a traktujesz ją jako całość..

Mamy warunki. Już dawno. I mamy partycypacje w kosztach. Jak na razie w tej drodze jest nas 3-ech, ale innych działek jeszcze z 10, więc i tak i tak wychodzi po jakieś 7-8k. Ze wszystkim się można zgodzić, ale nie z tym, że my zapłacimy te 8k a później przyjdzie jakiś "cwaniaczek" i się wepnie w ten "nasz" gazociąg za całe 1200 zł.

Całą inwestycję wycenili na chyba 48 000 no i na nas trzech wypada coś ok. 24 000 zł.

Darek, na litość Boską...widzę że chcesz pomóc...ale za nim wyciągniesz wnioski to zapytaj jaka jest sytuacja...za każdym razem posiadasz strzęp informacji a traktujesz ją jako całość..

Mamy warunki. Już dawno. I mamy partycypacje w kosztach. Jak na razie w tej drodze jest nas 3-ech, ale innych działek jeszcze z 10, więc i tak i tak wychodzi po jakieś 7-8k. Ze wszystkim się można zgodzić, ale nie z tym, że my zapłacimy te 8k a później przyjdzie jakiś "cwaniaczek" i się wepnie w ten "nasz" gazociąg za całe 1200 zł.

Całą inwestycję wycenili na chyba 48 000 no i na nas trzech wypada coś ok. 24 000 zł.

Senser - a nie rozpatrywaliście jako rozwiązania tymczasowego zbiornika z propanem??? U nie (potencjalnie) jest zblizona sytuacja. Jeśli wszystko dobrze pójdzie, będziemy ciagnąć z sąsiadem gaz z odległości 30m, jeśli nie - ze 120 :-(. Jesli (odpukać) wyjdzie to drugie rozwiązanie, mamy podobną sytuację - budujemy się na końcu uliczki, przy której poprzedzające naszą działki to jeszcze puste pole. Zdecydowaliśmy, że w takim wypadku zrobimy na 2-3 lata butlę z propanem-butanem zakopywaną w ziemi. A jak działki o których wspominam zaczną się zabudowywać, doprowadzimy wspólnie gaz ziemny. Instalację w domu masz już docelową, koszty niewspółmierne.

Może też opłacałoby Ci się poczekać na wspólników do tego gazociągu ? 24 K (i ti tak naprawdę nie do odzyskania) to naprawdę bardzo dużo)

Pozdrawiam

BabaB

Tak tylko, każda dodatkowa złotówka przeznaczona na butlę to tak napradę dodatkowy koszt do założenia gazu ziemnego....i tak i tak przecież myślisz o gazie....

Tak, ale globalna suma wydatków wychodzi niższa, a tak jak wspomniałam nie zmieniasz pieca i instalacji w domu. Wiadomo jednak, że lepiej zrobić wszystko od razu (chyba, że koszt doprowadzenia gazu ziemnego wychodzi z lekka horrendalny)

Do minusów mojego rozwiązania zaliczam też podwójny bałagan na działce (montaż-demontaż butli, wykopy pod nią, rycie i kładzenie gazociągu). Mam nadzieję jednak, że nie będziemy tego robić, ale jeśli przyjdzie mi samej uzbrajać okolicę bez szans na późniejszą refundację tych kosztów przez sąsiadów, wolę już opisane rozwiązanie.

BabaB

Tak, ale globalna suma wydatków wychodzi niższa, a tak jak wspomniałam nie zmieniasz pieca i instalacji w domu.

No właśnie globalna wychodzi wyższa...rośnie o opłaty związane z:

Droższą exploatacją, montaż i demontaż butli...

Mam nadzieję jednak, że nie będziemy tego robić, ale jeśli przyjdzie mi samej uzbrajać okolicę bez szans na późniejszą refundację tych kosztów przez sąsiadów, wolę już opisane rozwiązanie.

BabaB

Tak naprawdę...jesteśmy może w podobnych sytuacjach i koniec końców nasze wybory będą polegać na wyborze mniejszego zła...