DorisN 22.12.2019 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 Witam. czytałem, czytałem i nic nie wyczytałem Mam oto taką sytuację. CO i CWU posiadam z kotła Buderus logamax plus GB152T (lodówka). Obecnie montowaną mam instalację fotowoltaiczną, Po auto konsumpcji i 20% zwrotu do PGE , zostanie mi do dyspozycji 2600 kWh / rok. Myślę o wykorzystaniu nadwyżki aby wspomóc kocioł gazowy.. Najprościej byłoby, aby w całości wspomagał grzanie CO i CWU, ale będzie to się wiązało z ogromnymi kosztami ( prawdopodobnie zakup drugiego dwufunkcyjnego kotła elektrycznego). Może macie jakieś inne doświadczenia, może ogrzewanie samego CO lub ogrzewanie CWU? Myślę również o dodatkowej instalacji PV, która dodatkowo wyprodukuje około 2800 kWh/rok. PC i onne instalacje nie wchodzą niestety w rachubę Nie wiem, czy to właściwa grupa, jeśli nie, to proszę administratora o przeniesienie do właściwej. Oczekując na pomocne informację życzę Wszystkim forumowiczom i administracji WESOŁYCH ŚWIĄT! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 22.12.2019 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 Są w miarę tanie pompy ciepła do c.w.u. ~7-8-9 tys. zł.Nadwyżka 2600kWh zostaje po zużyciu ee na bieżące domowe cele? Może klimatyzacja z funkcja grzania? Radosnych i rodzinnych Świąt ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorisN 22.12.2019 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 2600 zostaje jako nadwyżka po odliczeniu 20% i odliczeniu zuzytej Energi. W grę wchodzi tylko wspomaganie elektryczne Co i CWU lub oddzielnie CO lub/i. CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaro106 22.12.2019 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 2600 KWh to przeliczając na koszt gazu jakieś 500 zł nie wiem czy ma to sens ekonomiczny , chyba że montaż klimy żeby zagospodarować nadmiar energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorisN 22.12.2019 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 Czemu 2600kWh przeliczasz na gaz? 2600kWh to niektórzy wykorzystują przez rok w swoich mieszkaniach lub małych domkach. Taka ilość przekłada się na około 1500 zł za energię rocznie. Chyba że cos zle liczę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ig0r- 22.12.2019 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 Też bym szedł w klimę. Latem masz chłodzenie, zimą można grzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorisN 22.12.2019 12:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 Mam splita 3,5 kv w salonie. Ale nie jest to komfortowe ogrzewanie. W planach mam rozbudowę PV i będę miał kolejne 2500kWh zapasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 22.12.2019 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 Są w miarę tanie pompy ciepła do c.w.u. ~7-8-9 tys. zł. Nadwyżka 2600kWh zostaje po zużyciu ee na bieżące domowe cele? Może klimatyzacja z funkcja grzania? Radosnych i rodzinnych Świąt ! Pompę ciepła cwu jak piszesz można kupić już za 7 tys. Zwróci mu się to po 10 latach. Na ciepła wodę więcej niż 60zl miesięcznie nie wydaje przy rodzinie 4 osobowej. Można montować dla hobby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorisN 22.12.2019 14:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 Najlepszym rozwiązaniem byłoby wspomaganie podgrzewania CO. Tylko w co zainwestować? Dodatkowy kocioł jednofunkcyjny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 22.12.2019 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 Zbiornik c.w.u. + grzałka elektryczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 22.12.2019 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 Pompę ciepła cwu jak piszesz można kupić już za 7 tys. Zwróci mu się to po 10 latach. Na ciepła wodę więcej niż 60zl miesięcznie nie wydaje przy rodzinie 4 osobowej. Można montować dla hobby. Grzejesz gazem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorisN 22.12.2019 17:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 A jakieś rozwiązanie z c.o.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorisN 22.12.2019 17:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 Tak grzeje gazem buderus lodówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 22.12.2019 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 Grzejesz gazem ? grzałem i to prądem i to gazem. Aktualnie od półtora roku gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 22.12.2019 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 Jak masz możliwość dodaj grzalke do zbiornika żeby zużyć nadprodukcje lepiej tak niż miałaby przepaść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorisN 22.12.2019 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 Mój piec to lodówka.Nie mam możliwości dodania grzałki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paqa3 27.07.2020 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2020 Jestem dokładnie w takiej samej sytuacji: gazowa "lodówka" plus nadmiar kWh z PV. Podjąłeś już może jakieś decyzje, wymyśliłeś coś ciekawego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 27.07.2020 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2020 (edytowane) Na wejściu zimnej wody do kotła (zasobnika), ale już za grupą bezpieczeństwa, zamontuj mały boilerek z grzałką (ze 40l za kilka stówek). Możesz ustawić tam np. ze 30oC, żeby tylko wstępnie podgrzewał wodę przed wejściem do właściwego zasobnika. Temperaturę dokładniej możesz określić szacując roczne zużycie cwu i wielkość nadprodukcji z PV, po miesiącu skorygujesz, bo przy większym chwilowym rozbiorze bojlerek nie zawsze zdąży podgrzać wodę do założonej temperatury. Możesz też grzać mocniej w miesiącach o największej nadprodukcji z PV, a potem wyłączyć. Albo użyć jakiejś elektroniki, która będzie go włączała w momencie oddawania energii do sieci i wtedy niech grzeje na maksa.Tańszego sposobu (pod kątem inwestycji) nie widzę.Ewentualny licznik energii do bojlerka (żeby panować nad sytuacją) kupisz poniżej stówki. Edytowane 27 Lipca 2020 przez SzymonKc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts