codix 22.12.2019 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 Witam. Czy ma jakikolwiek wplyw na wydajnosc paneli mono i czy sa jakies przeciwwskazania do ich montazu w pozycji dluzszym bokiem w poziomie na dachu 45st. A kolejne pytanie to mam na dachu ogniomurki i moga sie zdarzyc momenty ze cien z ogniomurka przysloni ok 15cm panela rozumiem ze jesli panel ma np.5busbar to jest on podzielony na 5 czesci ale w pionie panela. A jesli u mnie panele by byly obrucone o 90st to ten cien wylaczyl by caly panel,ale jesli by go ulozyl tak jakby gora panela dalej od murka a spodem przy murku to bedzie pracowal czy tez nie ? (Mam nadzieje ze zrozumiale to opisalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 22.12.2019 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 Witam. Czy ma jakikolwiek wplyw na wydajnosc paneli mono i czy sa jakies przeciwwskazania do ich montazu w pozycji dluzszym bokiem w poziomie na dachu 45st. A kolejne pytanie to mam na dachu ogniomurki i moga sie zdarzyc momenty ze cien z ogniomurka przysloni ok 15cm panela rozumiem ze jesli panel ma np.5busbar to jest on podzielony na 5 czesci ale w pionie panela. A jesli u mnie panele by byly obrucone o 90st to ten cien wylaczyl by caly panel,ale jesli by go ulozyl tak jakby gora panela dalej od murka a spodem przy murku to bedzie pracowal czy tez nie ? (Mam nadzieje ze zrozumiale to opisalem Sprawdź to empirycznie - jeden panel połączony z żarówkami (3x12 V) przez amperomierz. Wystarczy kwadratowy kartonik o boku wielkości modułu (np. 15x15 cm). Zasłaniając na słońcu poszczególne pola panela zobaczysz jakie są straty. Doświadczenie można powtórzyć z kartonem o innym wymiarze (szerszym). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 22.12.2019 12:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 Ale ja nie mam jeszcze paneli tylko sie probuje dowiedziec na przyszlosc bo mam taki uklad na dachu ze pasowalo by je polozyc wlasnie w poziomie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 22.12.2019 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 Ale ja nie mam jeszcze paneli tylko sie probuje dowiedziec na przyszlosc bo mam taki uklad na dachu ze pasowalo by je polozyc wlasnie w poziomie zamontuj tak aby nie było żadnego cienia a jeżeli już musi być w porze zimowej z tego ogniomurka to żeby padał na bok dłuższy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 22.12.2019 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 zamontuj tak aby nie było żadnego cienia a jeżeli już musi być w porze zimowej z tego ogniomurka to żeby padał na bok dłuższy Czyli lepiej będzie dać panele w poziomie ? Dla Half-Cut też tak będzie lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts