Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UPS do pompy ciepła

laxton

Recommended Posts

Dobry wieczór wszystkim. Posiadam pompę powietrzną monoblock i zastanawiam się nad podpięciem jej do zasilacza awaryjnego UPS (taki jak do komputera).

Chodzi oczywiście o podłączenie samego modułu sterownika pompy pod UPS a nie całego zestawu łącznie ze zbiornikiem.

Czy takie rozwiązanie ma sens ? Mieszkam na terenie gdzie od czasu do czasu są chwilowe zaniki napięcia.

Wiem, że nie realne jest podłączenie całej pompy pod ups dlatego napisałem, że chce podłączyć jedynie sterownik, który jest osobnym modułem połączonym z resztą zestawu, który zarządza pracą pompy, która służy do c.o. oraz przygotowania c.w.u. oraz pracą rekuperatora dlatego chce się zabezpieczyć przed nagłymi, chwilowymi zanikami napięcia. Tak jak komputer nie lubi zaników napięcia.

Wiem, że nie realne jest podłączenie całej pompy pod ups dlatego napisałem, że chce podłączyć jedynie sterownik, który jest osobnym modułem połączonym z resztą zestawu, który zarządza pracą pompy, która służy do c.o. oraz przygotowania c.w.u. oraz pracą rekuperatora dlatego chce się zabezpieczyć przed nagłymi, chwilowymi zanikami napięcia. Tak jak komputer nie lubi zaników napięcia.

Jaka moc ciągła w szczycie jest potrzebna i na jak długo ma wystarczyć to podtrzymanie zasilania...?

• 5 months później...
Temat już trochę leciwy ale chciałem wspomnieć o moim rozwiązaniu "fabrycznym". Mam monoblocka Buderusa z szafą Izzyfast. Szafa ma UPS, ktory w razie awarii lub braku zasilania przez 2 dni ma obracać wodę w układzie za pomocą pompy obiegowej. Więc chyba nie jest to takie nierealne.

Realne jak najbardziej - ale nie bezobsługowe.

Dzwoniłem do producenta i pytałem jak rozwiązali problem zużytego akumulatora.

Powiedzieli , że trzeba obserwować wskaźnik koloru-czyli patrzysz sobie czynie jest pomarańczowy lub czerwony...

Dla mnie to rozwiązanie jest mocno „takie sobie”-ale jak kto woli...

W UPSach masz sygnały dźwiękowe. Jeden dla pracy akumulatora bez zasilania z sieci. Drugi dla baterii nadających się do wymiany. Mówię tutaj o zwykłych UPSach IT. Sybnaly sa odtwarzane az do wymiany baterii lub powrotu zasilania. Nie wiem, czy tak samo działa UPS np. W mojej pompie. Może tutaj jest tylko sam akumulator. Jednak jest to w jakimś stopniu rodzaj bezobsługowego użytkowania. Przynajmniej tak mi się wydaje.

W UPSach masz sygnały dźwiękowe. Jeden dla pracy akumulatora bez zasilania z sieci. Drugi dla baterii nadających się do wymiany. Mówię tutaj o zwykłych UPSach IT. Sybnaly sa odtwarzane az do wymiany baterii lub powrotu zasilania. Nie wiem, czy tak samo działa UPS np. W mojej pompie. Może tutaj jest tylko sam akumulator. Jednak jest to w jakimś stopniu rodzaj bezobsługowego użytkowania. Przynajmniej tak mi się wydaje.

Odnosiłem się do systemu Izzyfast