laxton 22.12.2019 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 Dobry wieczór wszystkim. Posiadam pompę powietrzną monoblock i zastanawiam się nad podpięciem jej do zasilacza awaryjnego UPS (taki jak do komputera).Chodzi oczywiście o podłączenie samego modułu sterownika pompy pod UPS a nie całego zestawu łącznie ze zbiornikiem.Czy takie rozwiązanie ma sens ? Mieszkam na terenie gdzie od czasu do czasu są chwilowe zaniki napięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 22.12.2019 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 To jest nierealne , same baterie musiałyby być za jakies 10 tys zł aby zgromadziły tyle energi zapomnij , zdecydowanie lepszym pomysłem jest agregat prądotwórczy i wyjdzie taniej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laxton 22.12.2019 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 Wiem, że nie realne jest podłączenie całej pompy pod ups dlatego napisałem, że chce podłączyć jedynie sterownik, który jest osobnym modułem połączonym z resztą zestawu, który zarządza pracą pompy, która służy do c.o. oraz przygotowania c.w.u. oraz pracą rekuperatora dlatego chce się zabezpieczyć przed nagłymi, chwilowymi zanikami napięcia. Tak jak komputer nie lubi zaników napięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 22.12.2019 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 Nie wiem czy jest taka możliwość ale najprościej to podłączyć samą pompkę CO ( CWU ) pod UPS. Gdy jest zanik napięcia została by przełączona na UPS za pomocą przekaźnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.12.2019 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 Wiem, że nie realne jest podłączenie całej pompy pod ups dlatego napisałem, że chce podłączyć jedynie sterownik, który jest osobnym modułem połączonym z resztą zestawu, który zarządza pracą pompy, która służy do c.o. oraz przygotowania c.w.u. oraz pracą rekuperatora dlatego chce się zabezpieczyć przed nagłymi, chwilowymi zanikami napięcia. Tak jak komputer nie lubi zaników napięcia. Jaka moc ciągła w szczycie jest potrzebna i na jak długo ma wystarczyć to podtrzymanie zasilania...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rabarbar1 31.05.2020 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2020 Temat już trochę leciwy ale chciałem wspomnieć o moim rozwiązaniu "fabrycznym". Mam monoblocka Buderusa z szafą Izzyfast. Szafa ma UPS, ktory w razie awarii lub braku zasilania przez 2 dni ma obracać wodę w układzie za pomocą pompy obiegowej. Więc chyba nie jest to takie nierealne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 31.05.2020 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2020 Temat już trochę leciwy ale chciałem wspomnieć o moim rozwiązaniu "fabrycznym". Mam monoblocka Buderusa z szafą Izzyfast. Szafa ma UPS, ktory w razie awarii lub braku zasilania przez 2 dni ma obracać wodę w układzie za pomocą pompy obiegowej. Więc chyba nie jest to takie nierealne. Realne jak najbardziej - ale nie bezobsługowe. Dzwoniłem do producenta i pytałem jak rozwiązali problem zużytego akumulatora. Powiedzieli , że trzeba obserwować wskaźnik koloru-czyli patrzysz sobie czynie jest pomarańczowy lub czerwony... Dla mnie to rozwiązanie jest mocno „takie sobie”-ale jak kto woli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rabarbar1 31.05.2020 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2020 W UPSach masz sygnały dźwiękowe. Jeden dla pracy akumulatora bez zasilania z sieci. Drugi dla baterii nadających się do wymiany. Mówię tutaj o zwykłych UPSach IT. Sybnaly sa odtwarzane az do wymiany baterii lub powrotu zasilania. Nie wiem, czy tak samo działa UPS np. W mojej pompie. Może tutaj jest tylko sam akumulator. Jednak jest to w jakimś stopniu rodzaj bezobsługowego użytkowania. Przynajmniej tak mi się wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 31.05.2020 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2020 W UPSach masz sygnały dźwiękowe. Jeden dla pracy akumulatora bez zasilania z sieci. Drugi dla baterii nadających się do wymiany. Mówię tutaj o zwykłych UPSach IT. Sybnaly sa odtwarzane az do wymiany baterii lub powrotu zasilania. Nie wiem, czy tak samo działa UPS np. W mojej pompie. Może tutaj jest tylko sam akumulator. Jednak jest to w jakimś stopniu rodzaj bezobsługowego użytkowania. Przynajmniej tak mi się wydaje. Odnosiłem się do systemu Izzyfast Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rabarbar1 31.05.2020 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2020 To faktycznie słabo. W takim wypadku, trzeba zalozyc co dwa lata wymianę aku. Mniej więcej po takim okresie padają u mnie w pracy w UPSach podbiurkowych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts