kmk22 22.12.2019 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 Witam! Piszę właśnie pierwszy post na tym forum więc z góry proszę o wyrozumiałość . Szukałem ale niestety nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie Właśnie dogaduje zakup domu, budynek dość stary bo budowany w latach 80' ale po kompleksowym remoncie itp. Moje pytanie brzmi czy sprzedający ma obowiązek przekazać mi aktualne świadectwo energetyczne budynku po zakupie? Starszy pan od którego mam zamiar kupić ten dom twierdzi, że nie jest to konieczne i on nigdy czegoś takiego nie robił. Wydaje mi się, że jednak jest to konieczne i czytałem gdzieś, że można otrzymać za to nawet sporą kare Proszę o podpowiedz czy jest to konieczne i jeśli nie jest to problem, jakie przepisy dokładnie nakładają na sprzedającego taki obowiązek. Z góry dziękuje za pomoc i wyrozumiałość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 23.12.2019 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2019 Witam! Piszę właśnie pierwszy post na tym forum więc z góry proszę o wyrozumiałość . Szukałem ale niestety nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie Właśnie dogaduje zakup domu, budynek dość stary bo budowany w latach 80' ale po kompleksowym remoncie itp. Moje pytanie brzmi czy sprzedający ma obowiązek przekazać mi aktualne świadectwo energetyczne budynku po zakupie? Starszy pan od którego mam zamiar kupić ten dom twierdzi, że nie jest to konieczne i on nigdy czegoś takiego nie robił. Wydaje mi się, że jednak jest to konieczne i czytałem gdzieś, że można otrzymać za to nawet sporą kare Proszę o podpowiedz czy jest to konieczne i jeśli nie jest to problem, jakie przepisy dokładnie nakładają na sprzedającego taki obowiązek. Z góry dziękuje za pomoc i wyrozumiałość Starszy Pan sie myli, ma obowiązek przekazac swiadectwo energetyczne tego budynku. Przy sprzedazy domu, mieszkania zawsze jest wymagane aktualne swiadectwo energetyczne, Podstawa prawna to aktualizacja ustawy o swiadectwach energetycznych obowiazujaca od 09.03.2019. Jest to bezwzgledny obowiazek sprzedajacego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hipodrom 23.12.2019 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2019 (edytowane) Ja odpuściłem sprzedającemu to oświadczenie energetyczne. Ten przepis jest dla mnie trochę*absurdalny. Ktoś kiedyś zbudował dom z materiałów, które się nawinęły w PRLu, nie wiadomo jak dokładnie docieplił i ile mostków narobił (o ile wtedy wiedzieli co to jest mostek), a teraz przy sprzedaży ktoś ma zrobic na to świadectwo. Jak będziesz się bardzo upierał to sprzedający kupi takie świadectwo na allegro za 150zł i jego wynik i tak Ci nic nie da. Planujesz remont tego domu? Wtedy tym bardziej to świadectwo nic Ci nie da. Edytowane 23 Grudnia 2019 przez hipodrom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 23.12.2019 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2019 Wystarczy ze przy spisywaniu aktu notarialnego będzie wzmianka ze kupujący rezygnuje z chęci posiadania tego świstka nic nie wartego. Sprawdzone już wielokrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 23.12.2019 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2019 Wystarczy ze przy spisywaniu aktu notarialnego będzie wzmianka ze kupujący rezygnuje z chęci posiadania tego świstka nic nie wartego. Sprawdzone już wielokrotnie. Ustawa mówi ze nabywca lub najemca nie moze sie zrzec prawa do otrzymania swiadectwa. Widocznie notariusz nie zna prawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hipodrom 23.12.2019 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2019 Potwierdzam. Nie można się zrzec prawa, więc nawet jeśli "odpuszcza się" sprzedającemu, wzmianka dalej będzie widoczna w akcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 24.12.2019 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2019 Pamiętam kiedyś jak wchodziły te przepisy i jaki był booom na te świadectwa. Jak szkoły organizowały szkolenia , kursy aby uzyskać papierek który pozwala na wystawianie tych "świadectw". Na te szkolenia zapisywało się mnóstwo ludzi i olbrzymia część jak nie większość nie miała żadnego doświadczenia w budownictwie i itd. Ten papierek w 99% nie przestawia NIC. To co jest "wyliczone" w większości nie ma nic wspólnego z rzeczywistością Obecnie ma taką wartość za jaką "robią" je na Allegro , czyli około 100zł. Po prostu kolejny "papierek" który jest wymagany a którego rzetelność i sensowność to fikcja o którym prawie każdy wie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts