Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Termet - polski, ale czy dobry?

krkos

Recommended Posts

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nie obawiałbym się Termetu - jego kiepska pozycja na rynku (stosunkowo) to raczej wina słabego marketingu...[...]

Marketingu to chyba w ogóle nie mają - od tygodnia nie raczyli nawet ani be ani me odpisać na mojego maila z konkretnymi pytaniami. Nawet facet, który szamba produkuje odpisuje od razu a tu.. szkoda gadać. Jak tak traktują potencjalnego klienta (ciekawe jak po ewentualnym zakupie) to chyba u nich nie kupię. A chciałem.

Własnie mi się przypomniało, jak firma Termet trzy lata temu ściamniała klientowi z gwarancją. Przy zakupie kotła chyba minimax klient miał otrzymać zgodnie z reklama 2 lata gwarancji. Jak się okazało po wizycie serwisanta i odbiorze kotła stwierdził on że kociołek ma 18 m-cy gwarancji a nie dwa lata, co pisze w gwarancji. Wyjaśnić sprawę musiał producent. Wysłałem wiec oficjalne pismo i otrzymałem w odpowiedzi, że klient kupił kocioł na który kiedyś Termet dawał 18 m-cy gwarancji, ale teraz daje dwa lata i klient ma "starą gwarancję". Sęk w tym, że kocioł został zakupiony jako urządzenie z dwuletnią gwarancją u dystrybutora lecz okazało się ,że był z tzw. starej dostawy o czym klienta nie poinformowano. Faktem jest że Termet o tym wiedząc nie uznał dwóch lat gwarancji, nawet w drodze wyjątku, bo co klienta obchodzi stara czy nowa dostawa, jak kocioł w czasie sprzedaży miał gwarancję 2 lat. Pozostała by tu tylko droga sądowa, ale klient dał sobie spokój, bo niewarta skórka wyprawki. Generalnie Termet ściemnił.

Swoja drogą kocioł od tego czasu był trzy razy naprawiany, łącznie z wymianą panelu sterowniczego. Krótko mówiąc firma Termet pozostawia wiele do życzenia.

...Jak tak traktują potencjalnego klienta (ciekawe jak po ewentualnym zakupie) to chyba u nich nie kupię. A chciałem.

miałem termeta i po dwóch latach cuś trzeba było jednak wymienić :-? , nie w tym rzecz, ale w serwisie, który zjawił się po interwencji u szefa serwisu w Świebodzicach, jak pamiętam trwało to cuś 6-8 dni. Choć robotę ostatecznie zrobił dobrze.

nikomu nie muszę tłumaczyć co znaczy brak ciepła i cwu w grudniu.

Tak już chyba jest, że dobrzy fachowcy są dobrze opłacani, no i szkolenia ( wiedza ) kosztują, a ci gorsi zadawalają się niższą gażą, co odzwierciedla się w ostatecznej cenie produktu.

Cz.

Moi znajomi mają takiego Termeta, wyglądem przypomina karmnik dla ptaków i w sezonie potrafił "zrobić" ich na 900 zł .

Pamietam że kumpel chwalił się (jeszcze nie wiedziałem "co" ma) jaki to ma nowoczesny kociołek, z "trójstopniową" modulacją gazu. Otóż cód ten okazał się naszym starym termecikiem 29 kW. Uśmiałem się z tej modulacji, co u Termeta znaczyło trzy przestawialne ręcznie stopnie mocy palnika. Moc palnika ma wprawdzie coś wspólnego z modulacją, ale w przypadku tegoż kotła to co innego, ale za to jak brzmi. W przyszłym roku maja go zmienić, w końcu trzeba zacząć oszczędzać na gazie. Winszuję instalatorowi który go im polecił jako nowośc wycofaną z produkcji po dwudziestu latach.

Ja też mam kondensata użytkuję go 4 m-c i jak narazie jestem zsdowolony - choć są problemy z regulacją ze względu na pogodówkę.

Marketing może i nie jest mocny, najlepiej jest reklamowany na tym forum przez posiadaczy. Mam grzejniki i podłogówkę, ogrzewam parter - 80 m2 + CWU + gotowanie - w październiku średnio zjadł mi 4,7 m3 dziennie. Uważam, że bardzo przyzwoicie. Temp. 20.5 w dzień i 19 w nocy.

Za to serwis mają bezbłędny - po uruchomieniu dzwoniłem do nich co drugi dzień i zanudzałem pytaniami, zawsze grzecznie odpowiadali. Załatwili też serwisanta ponad 100 km ode mnie bo w Krakowie w tym okresie nie było nikogo do uruchomienia (sierpień) i zapłacili za dojazd gościa.

Cypek jak ty sterujesz piecem i czy masz pogodówkę- mnie ma gdzieś temp. wewnątrz i włącza się trochę przypadkowo - choć temp. jest mniej więcej utrzymana. Czy zmieniałeś parametr wpływ czujnika wewnętrznego ROOMTEMP INFL?

Moj Termet Unico22 atmosferyczny i dziala juz prawie 2 lata bezawaryjnie. Polecam. Woda ciepla, koszt niewielki. Nie widze sensu przeplacania za drogie kotly zachodnie. Moc ma oczywiscie modulowana a sterownik pokojowy. Gwarancja 2 lata wiec nie zalezy mi aby sie nie psul ale chyba nie uda mu sie zepsuc w trakcie gwarancji :)

D.

Cypek jak ty sterujesz piecem i czy masz pogodówkę- mnie ma gdzieś temp. wewnątrz i włącza się trochę przypadkowo - choć temp. jest mniej więcej utrzymana. Czy zmieniałeś parametr wpływ czujnika wewnętrznego ROOMTEMP INFL?

O to na razie za trudne dla mnie pytanie. Do końca tygodnia serwisant ma sie zgłosić i przeprowadzić instruktaz programowania. Wiem, że mam ustawione w tej chwili na suszenie domu, więc temperatura jest na 18C.

Ogrzewam 165 m2 i 120 l zasobnik. Połowa powierzchni na podłogówkach. Wiem, że ustawiona temperature utrzymuje z dokładnością do 0,5C.

do samych kotłów tak bardzo bym się nie czepiał,

może nie jest to technika kosmiczna, ale wykonanie wygląda całkiem przyzwoicie, muszę to przyznać uczciwie.

Stoi taki jeden u mnie w piwnicy, więc mu się przyjrzałem. "Wywaliłem" go, ale chyba bardziej aby sobie ulżyć, gdyż nie miałem już cierpliwości do serwisu. Kupiłem innej firmy i montaż załatwili w miarę sprawnie. Miałem chyba pecha do serwisu termeta.

Co do obsługi klienta, tej przed- i posprzedażnej to wpierw w termecie sp. zoo muszą dowiedzieć się co to takiego, a później mogą ją dopiero poprawiać i udoskonalać :evil:

... a szkoda, gdyż :

- jest to produkt polski,

- dostosowany do naszych warunków klimatycznych,

- części dokładnie te same co w kilku innych modelach,

... ach, mógłbym pisać i pisać, ale co tam za darmoszkę uczył ich nie będę !

Cz.

P.S.

a i dotyczy to mojego "starego" domu,

obecnie w nowym używam kondensacyjnego, nie-termeta :lol: