krkos 03.11.2004 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2004 A co z piecami TERMETU- TermoComfort PAB3V Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyrus 03.11.2004 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2004 nie obawiałbym się Termetu - jego kiepska pozycja na rynku (stosunkowo) to raczej wina słabego marketingu i reklamy a nie jakości.Termet np produkuje dużo do Francji czy Włoch, i nie ma problemów ze zbytem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 03.11.2004 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2004 Czemu tylko jest bardziej awaryjny od innych? Z technologią w Termecie też nie najlepiej, bo jak nie we współpracy z Junkersem , czy na licencji.... , czy przestarzały. To coś jakby Polonez, który miała zawojować rynek angielski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 03.11.2004 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2004 nie obawiałbym się Termetu - jego kiepska pozycja na rynku (stosunkowo) to raczej wina słabego marketingu...[...] Marketingu to chyba w ogóle nie mają - od tygodnia nie raczyli nawet ani be ani me odpisać na mojego maila z konkretnymi pytaniami. Nawet facet, który szamba produkuje odpisuje od razu a tu.. szkoda gadać. Jak tak traktują potencjalnego klienta (ciekawe jak po ewentualnym zakupie) to chyba u nich nie kupię. A chciałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 03.11.2004 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2004 Własnie mi się przypomniało, jak firma Termet trzy lata temu ściamniała klientowi z gwarancją. Przy zakupie kotła chyba minimax klient miał otrzymać zgodnie z reklama 2 lata gwarancji. Jak się okazało po wizycie serwisanta i odbiorze kotła stwierdził on że kociołek ma 18 m-cy gwarancji a nie dwa lata, co pisze w gwarancji. Wyjaśnić sprawę musiał producent. Wysłałem wiec oficjalne pismo i otrzymałem w odpowiedzi, że klient kupił kocioł na który kiedyś Termet dawał 18 m-cy gwarancji, ale teraz daje dwa lata i klient ma "starą gwarancję". Sęk w tym, że kocioł został zakupiony jako urządzenie z dwuletnią gwarancją u dystrybutora lecz okazało się ,że był z tzw. starej dostawy o czym klienta nie poinformowano. Faktem jest że Termet o tym wiedząc nie uznał dwóch lat gwarancji, nawet w drodze wyjątku, bo co klienta obchodzi stara czy nowa dostawa, jak kocioł w czasie sprzedaży miał gwarancję 2 lat. Pozostała by tu tylko droga sądowa, ale klient dał sobie spokój, bo niewarta skórka wyprawki. Generalnie Termet ściemnił.Swoja drogą kocioł od tego czasu był trzy razy naprawiany, łącznie z wymianą panelu sterowniczego. Krótko mówiąc firma Termet pozostawia wiele do życzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 03.11.2004 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2004 ...Jak tak traktują potencjalnego klienta (ciekawe jak po ewentualnym zakupie) to chyba u nich nie kupię. A chciałem. miałem termeta i po dwóch latach cuś trzeba było jednak wymienić , nie w tym rzecz, ale w serwisie, który zjawił się po interwencji u szefa serwisu w Świebodzicach, jak pamiętam trwało to cuś 6-8 dni. Choć robotę ostatecznie zrobił dobrze. nikomu nie muszę tłumaczyć co znaczy brak ciepła i cwu w grudniu. Tak już chyba jest, że dobrzy fachowcy są dobrze opłacani, no i szkolenia ( wiedza ) kosztują, a ci gorsi zadawalają się niższą gażą, co odzwierciedla się w ostatecznej cenie produktu. Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 03.11.2004 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2004 No to włączyliśmy wczoraj Termeta 29kW. Pije 23 m3 gazu na dobę, na razie tylko ogrzewanie bez wody użytkowej. Wyjdzie, że miesięczny koszt ogrzewania wyniesie ok. 700,- zł za 420 m2 powierzchni użytkowej. Poddasze na razie odłączone z ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 03.11.2004 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2004 Moi znajomi mają takiego Termeta, wyglądem przypomina karmnik dla ptaków i w sezonie potrafił "zrobić" ich na 900 zł .Pamietam że kumpel chwalił się (jeszcze nie wiedziałem "co" ma) jaki to ma nowoczesny kociołek, z "trójstopniową" modulacją gazu. Otóż cód ten okazał się naszym starym termecikiem 29 kW. Uśmiałem się z tej modulacji, co u Termeta znaczyło trzy przestawialne ręcznie stopnie mocy palnika. Moc palnika ma wprawdzie coś wspólnego z modulacją, ale w przypadku tegoż kotła to co innego, ale za to jak brzmi. W przyszłym roku maja go zmienić, w końcu trzeba zacząć oszczędzać na gazie. Winszuję instalatorowi który go im polecił jako nowośc wycofaną z produkcji po dwudziestu latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 03.11.2004 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2004 Grzesiek skąd Ty masz te rewelacje? U mnie rzeczywiście moduluje, co widać(po płomieniu) i słychać (po szumie wyplywu gazu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 04.11.2004 04:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 Dodam jeszcze, że ten jej karmnik ma wśrodku zasobnik chyba 45 l do cwu i biedaczka nie może nalać wanny do kapieli. U kumpeli niestety niema modulacji, dodam, że jest to kocioł stojący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 04.11.2004 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 Te Termety o których mowa to kotły amosferyczne?? Czy termet robi kotły z zamkniętą komorą spalania i kondensaty?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał_B. 04.11.2004 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 Robi, ale po tym co tu piszą i co słyszałem od znajomych to nawet za darmo bym go nie wziął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 04.11.2004 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 Robi, ale po tym co tu piszą i co słyszałem od znajomych to nawet za darmo bym go nie wziął. A ja mam kondensata Termetu i jestem bardzo zadowolony. Wszystko zależy od lokalnego serwisu no i od modelu kotła. A marketing rzeczywiscie u nich na plecach lezy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 04.11.2004 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 Cypek Jak możesz napisz mi proszę trochę szczegułów o twoim Termecie: pow. grzewcza, jak długo go masz, jak tam serwis, jakie koszty... itp. itd! Będę kupował kocioł i każde zdanie jest na wagę złota!!!Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herne 04.11.2004 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 Ja też mam kondensata użytkuję go 4 m-c i jak narazie jestem zsdowolony - choć są problemy z regulacją ze względu na pogodówkę. Marketing może i nie jest mocny, najlepiej jest reklamowany na tym forum przez posiadaczy. Mam grzejniki i podłogówkę, ogrzewam parter - 80 m2 + CWU + gotowanie - w październiku średnio zjadł mi 4,7 m3 dziennie. Uważam, że bardzo przyzwoicie. Temp. 20.5 w dzień i 19 w nocy.Za to serwis mają bezbłędny - po uruchomieniu dzwoniłem do nich co drugi dzień i zanudzałem pytaniami, zawsze grzecznie odpowiadali. Załatwili też serwisanta ponad 100 km ode mnie bo w Krakowie w tym okresie nie było nikogo do uruchomienia (sierpień) i zapłacili za dojazd gościa. Cypek jak ty sterujesz piecem i czy masz pogodówkę- mnie ma gdzieś temp. wewnątrz i włącza się trochę przypadkowo - choć temp. jest mniej więcej utrzymana. Czy zmieniałeś parametr wpływ czujnika wewnętrznego ROOMTEMP INFL? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 04.11.2004 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 Moj Termet Unico22 atmosferyczny i dziala juz prawie 2 lata bezawaryjnie. Polecam. Woda ciepla, koszt niewielki. Nie widze sensu przeplacania za drogie kotly zachodnie. Moc ma oczywiscie modulowana a sterownik pokojowy. Gwarancja 2 lata wiec nie zalezy mi aby sie nie psul ale chyba nie uda mu sie zepsuc w trakcie gwarancji D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 04.11.2004 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 Cypek jak ty sterujesz piecem i czy masz pogodówkę- mnie ma gdzieś temp. wewnątrz i włącza się trochę przypadkowo - choć temp. jest mniej więcej utrzymana. Czy zmieniałeś parametr wpływ czujnika wewnętrznego ROOMTEMP INFL? O to na razie za trudne dla mnie pytanie. Do końca tygodnia serwisant ma sie zgłosić i przeprowadzić instruktaz programowania. Wiem, że mam ustawione w tej chwili na suszenie domu, więc temperatura jest na 18C. Ogrzewam 165 m2 i 120 l zasobnik. Połowa powierzchni na podłogówkach. Wiem, że ustawiona temperature utrzymuje z dokładnością do 0,5C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herne 04.11.2004 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 A czy masz pompę do podłogówki i czy ją sterujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 04.11.2004 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 A czy masz pompę do podłogówki i czy ją sterujesz? Tak, pompę mam a sterowana jest chyba z programatora czasowego i czujników od podłogówek, które są w kazdym pokoju gdzie jest podłogówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 04.11.2004 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 do samych kotłów tak bardzo bym się nie czepiał, może nie jest to technika kosmiczna, ale wykonanie wygląda całkiem przyzwoicie, muszę to przyznać uczciwie. Stoi taki jeden u mnie w piwnicy, więc mu się przyjrzałem. "Wywaliłem" go, ale chyba bardziej aby sobie ulżyć, gdyż nie miałem już cierpliwości do serwisu. Kupiłem innej firmy i montaż załatwili w miarę sprawnie. Miałem chyba pecha do serwisu termeta. Co do obsługi klienta, tej przed- i posprzedażnej to wpierw w termecie sp. zoo muszą dowiedzieć się co to takiego, a później mogą ją dopiero poprawiać i udoskonalać ... a szkoda, gdyż : - jest to produkt polski, - dostosowany do naszych warunków klimatycznych, - części dokładnie te same co w kilku innych modelach, ... ach, mógłbym pisać i pisać, ale co tam za darmoszkę uczył ich nie będę ! Cz. P.S. a i dotyczy to mojego "starego" domu, obecnie w nowym używam kondensacyjnego, nie-termeta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts