Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Termet - polski, ale czy dobry?

krkos

Recommended Posts

Nie czytałem wszystkich postów ,ale chciałbym napisać coś w tym temacie.Tak sie składa ,że sprzedaję prawie wszystkie marki kotłow i musze stwierdzic ,że poza nazwą i ceną w środku niczym sie nie różnia.Owszem parę bajerków ten czy tamten posiada ,ale sprawnośc i podzespoły są z tych samych firm.Jezeli ktoś myśli że buderusem czy viessmanem ogrzeje za darmo ten jest w błędzie . Ja twierdze ,że drożej a to za sprawą drogiego serwisu. Serwisem zajmuje sie serwisant a nie zakład produkcyjny i wypisywanie bzdur na tygodniowe oczekiwanie kojarzy mi się z jakośc korzyścią .lub w nawiasie lobbingiem.Znam osobiście wielu klientów ,którzy po zakupie markowych kotłów ze zdziwieniem stwierdzili ,że płacą za ekspoloatacje wiecej niż płacili na starym polskim kotle . Polakom pod rozwagę .Cudze chwalicie swego nie znacie.P.S wymiana mebramy w termecie kosztuje 15zł a w junkersie 100z serwisem bo samej się nie kupi.Adam

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

widzisz Adamos,

ale porządna firma nie zostawia zimą klienta tydzień z popsutym kotłem !

Tym się różni propagowana przez Ciebie firma od innych uznanych - własnie wypracowanymi procedurami - sprawnym serwisem.

Mam nadzieję, że w Twoim regionie jest ona wzorem do naśladowania.

a do kotłów nic nie mam, jak napisałem wyglądają solidnie.

Cz.

Po instruktazu i szkoleniu z zakresu programowania przez serwisanta moge powiedzieć śmiało:

- dobry polski piec

- świetny serwis

Myślę, że serwis nie zależy tak dużo od marki co od ludzi, którzy w nim pracują.

Polecam w moim regionie serwisanta TERMET - Mariusz Jóźwiak. Niezwykle miły i uczynny człowiek.

Acha, teraz chętnie służę pomoca przy konfiguracji tego pieca.

Jak juz pisałem w innych postach, mam Termeta uniCo 6,6 - 22 Kw z zasobnikiem 120l. Sterowanie - sterownik Honeywell CM 27.

Kociol jest oszczedny (za cwu płace 65 zł/mies) i cichy, ma szeroki zakres modulacji.

Z kotla jestem bardzo zadowolony, w szczegolnosci z serwisu, na poludnie od Wrocławia polecam serwis ze Swidnicy (chyba), tel 074 640 20 50, 0 502 498 691, szybko i fachowo, inteligentni młodzi ludzie. U mnie dokonali oni pierwszego ustawienia i uruchomienia kotla.

• 10 months później...
Ja kupiłem, już zamontowany, ale jeszce nie odpalony.

Z tego co wyczytałem w innych wątkach to wiecej było pozytywnych opini i sie nań zdecydowałem.

Co wyjdzie po odpaleniu to się okaże.

Od roku mam Termeta minimax turbo. Działa OK, początkowo hałasowała (trochę)pompka obiegowa i serwis chciał ja wymienić ale mnie jnie pasowały terminy. Po 2 miesiącach się uspokoiło. Generalnie zapominam że mam kotłownię. Spalanie OK, zużycie za sezon porównywalne z Cerapurem Junkersa (w takim samym domu).

Termet stanowczo nie.

Po pierwsze serwis

Działa jak krew z nosa - serwisanci podają termin przyjazdu i nic telefony skargi interwencje.

Po drugie jakość wykonania bardzo nierówna. Tak jak z plonezami jeden zły inny jeszcze gorszy.

Po zakupie nowego termeta odpalenie itp przez autoryzowany serwis coś zaczeło w nim chuczeć podczas pracy.

Jedna wizyta serwsanta - nic to samo

Druga wizyta wymiana jakiejś membrany - nic ro samo.

Piec po odpaleniu chuczy tak jakby miał w sobie rozpędzony wał z gwoździami w środku.

Po interwencji w zakładach przyjechał serwis zakładowy (czas reakcji 3 miesiące)

No panowie serwisanci działali na zasadzie podmiany pozespołów. Jest po wymianie palnika z zespołem dysz czy jak tam zwał uspokoiło się.

Panowie bardzo szczęśliwi chcieli odjechać bez wpisu w gwarancję itp.

Po około pół roku pompka cyrkulacyjna siadła i piec zgłupiał totalnie.

Czas reakcji serwisu 2 miesiące.

Po czym piec został "oddany" producentowi.

Tak skończyła się moja przygoda z termetem.

Nie to żebym był złośliwy. Możliwe, że trafiłem na jakiś cienki egzemplarz ale teraz mam inny piec 2 sezony bezdotykowo. Nie podaje marki, by nie robić reklamy bo na tym mi nie zależy.

ale którego wziac na Boga poradzcie

Minimaxa , microterma czy miniterma

gaz z bytelki dom 80 na dole + 35 góra

Ja rozważyłbym zakup kotła jednofunkcyjnego z zasobnikiem z otwartą komorą spalania - "UniCo 13K". za ok 2500 netto (z zaworem trojdroznym).

http://www.termet.com.pl/strony/aktualnosci-pakiet-unico13.htm

Porownaj tez oferte cenową Termetu na zestaw - kocioł z zasobnikiem z za 3500 netto ofertą Termetu na sam kocioł, a zasobnik z Galmetu.