Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wydajność grzejników, moc żeberkowych

karpusx

Recommended Posts

Cześć,

W innym wątku pytałem o grzejniki żeberkowe stalowe. Widzę, że inne pytanie trzeba zadać. Nie chcę zabudowywać przestrzeni długimi grzejnikami. Do tej pory w starym budynku było rozwiązane tak, że grzejniki zajmowały przestrzeń pod oknem. Niektóre pomieszczenia w ogóle nie są wyposażone w grzejniki i podejrzewam, że zawsze tam musiało być zimno, dodam, że te pomieszczenia mają czasem po 50m2. Zastanawiam się czy zastosowano żeberkowce STALOWE (nie żeliwne) rozmyślnie. Wszak wygląda na to, że kaloryfer o tej samej długości żeberkowy stalowy i żeliwny - mają inną moc cieplną. Przeczytałem gdzieś, że moc stalowego żeberka jest nieznacznie mniejsza. Ale jeśli na 130cm grzejnika żeliwnych jest 13 a stalowych 30, to moc stalowego i tak jest większa ponad dwa razy? Odpowiedzcie: czy dobrze myślę? To by się zgadzało, dlaczego optycznie tych grzjników jest tak mało w stosunku do kubatury pomieszczeń.

Drugie pytanie: jakie grzejniki dają największą moc? W tej chwili nowe punkty grzewcze chcę zrobić na żeliwnych (tych stalowych za mało jest na rynku wtórnym żeby coś wybrać). Ale być może są jakieś mniej popularne grzejniki o super mocy?

pzdr

generalnie słabiutko, słabiutko panowie

Odbieranie ciepła przez otoczenie zależy od wielu czynników, między innymi np czy kaloryfer jest umieszczony we wnęce pod parapetem, czy jest do niego swobodny dostęp powietrza.

Spróbuj dotrzeć do opracowań podających moc nie pojedynczych żeberek, ale zespolonych w "bloki".

Są w sprzedaży (ale i na wtórnym rynku też ) kaloryfery aluminiowo-miedziane o dużej powierzchni, np convector.

Są jedynie nieznacznie wydajniejsze, od innych oferowanych na rynku.

Ale - jest jedno "ale" jeśli podepnie się pod taki kaloryfer wentylatorek (wentylatorki) od komputera, to jego wydajność rośnie kilkukrotnie.