Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

regulacja wyłącznika ciśnieniowego POMOCY.....

karolkak

Recommended Posts

Błagam Was o pomoc bo już nie mam siły.

Mam małą instalację hydroforową: zbiornik bezprzeponowy 100l, pompa w studni, do tego są podłączone dwa WC i pralka.

Instalację robił wykwalifikowany hydraulik, który jednak nie chce zająć się regulacją wyłącznika ciśnieniowego. :(

Obecnie w zbiorniku jest 1bar powietrza, reszta woda, która stanowi nie więcej jak 6-8l !!!

skąd wiem że tyle ? ciśnienie w zbiorniku spada po każdym spuszczeniu wody w wc z 2bar do 1bar i pompa się włącza. Pompuje do 2 bar w 3 sekundy i się wyłącza. I tak kilkanaście razy w ciągu godziny - w domu są 4 osoby ....

Wyłącznik ciśnieniowy jest firmy omnigena: http://www.omnigena.pl/index.php?action=categories&action_id=279

i za chiny nie da się wyregulować żeby osiągnąć większe ciśnienie w zbiorniku. tzn. zwiększając ciśnienie wyłączania samoistnie zwiększa się ciśnienie załączania więc regulacja nie zwiększa ilości wody w zbiorniku. :cry:

Błagam: jak zwiększyć ilość wody w zbiorniku ?

:confused:

pompa jest OMNIGENA POMPA GŁĘBINOWA 3,5SC2/12 0,55kW 70L/min

na wyłączniku są dwie sruby do regulacji, jedna do ustawiania ciśnienia włączania się pompy, druga wyłaczania. Włączanie mam ustawione na najniższe możliwe ~1bar, wyłączanie na najwyższe tj. śruba jest wkręcona do maximum, powinno to być 5bar, ale pompa wyłącza się już przy 2bar. Jak podnosze ciśnienie włączania to samoistnie podnosi się ciśnienie wyłączania ale zawsze jest między nimi różnica 1bar.

Co zrobić żeby zwiększyć tą różnice ?

Pompa powinna być ustawiona na załącza 2,5 a wyłącz 4,5.Te wyłączniki nie mogą pracować w całym zakresie. Zresztą ich jakość też pozostawia dużo do życzenia. Pompa powinna sobie poradzić że studni ą taką do 20m gdzie lustro wody jest na 10.

Obecnie w zbiorniku jest 1bar powietrza, reszta woda, która stanowi nie więcej jak 6-8l !!!

skąd wiem że tyle ? ciśnienie w zbiorniku spada po każdym spuszczeniu wody w wc z 2bar do 1bar i pompa się włącza. Pompuje do 2 bar w 3 sekundy i się wyłącza. I tak kilkanaście razy w ciągu godziny - w domu są 4 osoby ....

:confused:

Taki objawy ma mała ilość powietrza, a nie wody w hydroforze. Nic nie piszesz, jak długo masz instalację, oraz czy dopompowywałeś powietrze. Czy masz zamontowany wodowskaz?

Czystesrodowisko dopompowywałam powietrze do zbiornika. Bylo go za mało i spuszczaliśmy wszystko do 0, następnie z pomocą sprężarki załadowałyśmy ciśnienie do 1bar i wtedy włączyliśmy pompę z wyłącznikiem ciśnieniowym ustawionym na ciśnienie włączania ~1bar i wyłączania wkręconym na max.

Efekty jak wyzej opisane .... Nie mamy wodowskazu, mamy manometr przy wyłączniku ciśnieniowym i na zbiorniku ktore zawsze wskazują tak samo.

Instalacja jest nowa. To jest pierwsza regulacja.

Studnia jest 2metry od zbiornika ( w poziomie), lustro wody na głębokości 8-9 m od hydroforu.

Co zrobić żeby zwiększyć tą różnice ?

Witaj.

Wymień uszkodzony regulator ciśnienia. Najprawdopodobniej pękła w nim sprężyna do regulacji ciśnienia wyłączania pompy.Drugą możliwością jest brak odpowiedniej ilości wody na odpowiednim poziomie w studni, przytkanie filtra rury studni lub usterka samej pompy powodująca włączenie zabezpieczenia termicznego lub suchobiegu po paru sekundach jeśli pompa takie posiada. Wykonaj test, niech elektryk zmostkuje/pominie regulator i pobieraj wodę przez parę minut co pozwoli ocenić wydajność studni i działanie pompy.

pozdrawiam Tomraider.

ps. napisz jak rozwiązano problem.

Edytowane przez tomraider

problem z pompą i wydajnością studni to raczej nie to - do studni jest zrzucana deszczówka a problem występuje także podczas deszczu, kiedy jest dość duży dopływ wody.

Bardziej rzeczywiście wyłącznik ciśnieniowy jest słaby, ponieważ jak skręcam sprężynę do regulacji ciśnienia wyłączania to ona bardzo słabo dociska. Jak ręcznie docisnę tą "płytkę" to pompa pompuje większe ciśnienie. Może podłożyć pod sprężynę jakąś grubą podkładkę żeby lepiej dociskała ?

Ta omnigena to rzeczywiście taki badziew czy poprostu żle trafiłam ?

Jaki wyłacznik ciśnieniowy kupić żeby był poprostu dobry ?

problem z pompą i wydajnością studni to raczej nie to - do studni jest zrzucana deszczówka a problem występuje także podczas deszczu, kiedy jest dość duży dopływ wody.

Bardziej rzeczywiście wyłącznik ciśnieniowy jest słaby, ponieważ jak skręcam sprężynę do regulacji ciśnienia wyłączania to ona bardzo słabo dociska. Jak ręcznie docisnę tą "płytkę" to pompa pompuje większe ciśnienie. Może podłożyć pod sprężynę jakąś grubą podkładkę żeby lepiej dociskała ?

Ta omnigena to rzeczywiście taki badziew czy poprostu żle trafiłam ?

Jaki wyłacznik ciśnieniowy kupić żeby był poprostu dobry ?

Żadnych zmian niech koleżanka nie robi... szkoda nerwów i pompy bo można ją po prostu spalić. .

Najlepiej zakupić dobrą i sprawdzoną konstrukcję LCA 1 i po kłopocie.

Pozdrawiam