bula258 25.12.2019 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2019 Witam Jestem w trakcie rozbudowy domu przeszedłem na ogrzewanie gazowe, docelowo w domu 170 m2 z poddaszem wszędzie będzie ogrzewanie podłogowe. Na razie instalator zamontował piec dwufunkcyjny 24kW i wpiął go pod stare ogrzewanie na zimę reszta prac na wiosnę. Kominkiem chce wspomagać grzanie ponieważ mam dostęp do drzewa. Pytanie moje jest takie czy musiałem mieć piec dwufunkcyjny i tak dużej mocy? Skoro docelowo ma być zbiornik do grzania wody?Wyczytałem że dwufunkcyjny kocioł stosuje się do przepływowego grzania wody a ja miałem mieć docelowo zbiornik na wodę i pompę w obiegu żeby cały czas krążyła ciepła woda użytkowa. Czy musze mieć dwa osobne zbiorniki jeden do ogrzewania piec gazowy i kominek, a drugi do ciepłej wody piec gazowy i kolektory słoneczne? Jakiej wielości zastosować zbiornik lub zbiorniki rodzina 4 osobowa? Ile wężownic musi posiadać zbiornik na wodę żeby działało to sprawnie, a nie bardzo kosztownie polecicie jakieś produkty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 25.12.2019 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2019 Teraz nie masz zbiornika na c.w.u. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bula258 25.12.2019 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2019 Teraz jest podłączone doraźnie na okres ziołowy pod stara instalację. Na wiosnę będzie budowana cała nowa kotłownia. Tylko pytanie jak to zrobić tzn. Instalator wie tylko ja bym chciał wiedzieć czy nie naciąga mnie na koszta na urządzenia które nie są potrzebne. Nie chodzi mi o wersję budżetową lecz taką żeby było dobrze. Bo nie wiem czy ten piec musiał być akurat taki bo ktoś inny mi powiedział że jest za duży do mojego domu i nie będzie kondensował i do tego że nie musiałem mieć dwufunkcyjnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 25.12.2019 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2019 24 kW to jest na podgrzanie wody użytkowej. Już masz taki więc chyba nie ma sensu analizować czy kocioł jest za duży.Jaki dokładnie masz model tego kotła?Grzejąc c.w.u. kominkiem z płaszczem wodnym musisz mieć duży zasobnik na wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bula258 26.12.2019 09:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2019 Mój kocioł to BUDERUS GB072-24 V2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts