Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OSB na sufit

Recommended Posts

Rozumiem że to jeszcze nie Pana poddasze ;)

Tak to ma wyglądać. Tylko nie wiem po co jest ta siatka. Nie przenosi żadnych obciążeń bo ona tylko leży na płycie...

A co do Fermacela to.... drogie cholerstwo. Kosztuje prawie 100zł za płytę a GK około 20zł ;) ...i dlatego nie mam z nią doświadczeń.

projekt wiązarów jest mój, zdjęcie wiązarów (z tymi białymi ścianami z Silki ) to mój przyszły sufit :) jak już w końcu podejmę decyzję jak go zrobić :). Natomiast to zdjęcie z tą "siatką" to zdjęcie z innego domu gdzie mnie wykonawca zasypu celulozą zaprosił aby zobaczył jak to na żywo i praktycznie wygląda. Ta siatka to "zbrojenie" folii paroizolacyjnej - folia jest przeźroczysta a siatka to wtopione w folię jakiejś wzmocnienie.

Fermacell jest drogi ale podobno bardzo wytrzymały, no cóż mam nadzieję, że jak go zastosuję to ryzyko, że mi sufit spadnie na głowę :( mocno ograniczę

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

12kg/m2 - jeśli to prawdziwe - to nie są jakieś wielkie obciążenia, nie bałbym się robić to na zwykłym stelażu i zwykłej płycie. Fermacella bym odpuścił. Szkoda kasy.

Edit: to jest trochę więcej niż wiaderko wody postawione na m2 płyty - spokojnie wytrzyma nawet 4 wiadra wody! ;)

Edytowane przez Rom-Kon

Rozumiem że to jeszcze nie Pana poddasze ;)

Tak to ma wyglądać. Tylko nie wiem po co jest ta siatka. Nie przenosi żadnych obciążeń bo ona tylko leży na płycie...

A co do Fermacela to.... drogie cholerstwo. Kosztuje prawie 100zł za płytę a GK około 20zł ;) ...i dlatego nie mam z nią doświadczeń.

i bardzo dziękuję za wszystkie porady i poświęcony czas - istotnie mnie przybliżyły do wyboru sposobu zrobienia sufitu :)