radauskas 25.12.2019 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2019 Mam kocioł kondensacyjny jednowfunkcyjny Immergas Victrix Plus. kocioł ma ok. 17 lat. Juz jakies 3 latat temu jak kontaktowałem się z serwisem w sprawie porad w kwestii rozbudowy swojej intalacji c.o. to słyszałem. że kocioł jest już tak stary, że trzeba go wymienić Ale jakoś wciąż udaje mi się go utrzymnać w pełnej sprawności więc czekam z wymianą na jakąś poważną usterkę. No i nie wiem czy właśnie nie nadeszła. W układzie mam bardzo duzy ubytek ciśnienia. Dopełniam do 2 bar co ok. 2 dni i spada poniżej 1. Czasami nawet muszę dobić codziennie. Żadnego wycieku nie widzę więc zastanawiam się czy to nie cieknie jakiś element w kotle w palenisku. Nie znam fachowych nazw ale mam tu na myśli element ( wymiennik ? ) który jest bezpośrednio ogrzewany. Mały wyciek być może od razu jest odparowywany i dla tego nie widzę wycieku fizycznie. Za komorą jest chyba jeszcze taki element jak naczynie ekspansyjne. Możecie coś doradzić na szybko ? Pewne usterki są typowe, powtarzalne i czasami dla ludzi z branży łatiwiejsze do wskazania. Chciałbym jakoś przedłużyć agonie tego pieca a jednocześnie nie chciałbym zbyt szybko podejmować decyzji co do nowego kotła. Muszę się nad tym chwile zastanowić, skonsultować i wybrać odpowiedni model. Może też Immergas a może coś innego. Jest kilka czynników, które muszę w tej decyzji uwzględnić łacznie z serwisem ( a dokładnie serisantami ), którzy w moim regionie nie urzekli mnie przez te kilkanaście lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 25.12.2019 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2019 @radauskas W pierwszej kolejności ustal, gdzie jest wyciek - bo jest na pewno... Jest duże prawdopodobieństwo, że wyciek następuje w kotle, a woda wypływa wraz z wodą skroploną w czasie pracy kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bula258 25.12.2019 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2019 My tak mieliśmy z tym piecem wyciek był coraz większy A nigdzie nie było wody okazało się że jest uszkodzony kocioł. Musiał być wymieniony na nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radauskas 25.12.2019 15:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2019 (edytowane) Jak to w zyciu bywa takie awarie pojawiają się w najmniej odpowiednich chwilach. Kilka lat temu miałem awarie kotła tuz przed sylwestrem w sobote. 4 dni dom był bez ogrzewania i ciepłej wody zanim w nowym roku przyszedł serwisant. Własnie poazkręcałem wszystkie wyjścia wody z kotła. Nabiłem do 2 bar i po godzinie było juz 1,5. Wszystko wskazuje, że wyciek wewnatrz kotła. Naprawiać już tego raczej nie warto. Chyba jednak bez wymiany kotła się nie obejdzie. No a mamy 1-szy dzień Świąt, zaraz weekend i Sylwester. Czuje, że wcześniej jak w nowym roku nowego kotła z instalacją nie zorganizuje. Dobrze, że zima lekka Zjem obiad i ide rozkręcać palenisko. EDIT No i wszystko jasne. Dziura w module kondensacyjnym. Edytowane 25 Grudnia 2019 przez radauskas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 25.12.2019 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2019 Po 17 latach raczej nie warto naprawiać. Owszem być może można doraźnie uszczelnić. Teraz jest sporo kotłów na rynku - znacznie nowocześniejszych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radauskas 25.12.2019 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2019 (edytowane) Jeśli uda mi się gdzieś zdobyć uzywany moduł to kupie i wymienie. Ale po sezonie grzewczym juz raczej kocioł pójdzie do wymiany. Czy zasobnik c.w.u. też się wymienia dla zasady na nowy czy zostawia się stary ? ( katody, czy też anody w nim nie mam pewnie od 10-ciu lat ) Edytowane 25 Grudnia 2019 przez radauskas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radauskas 29.12.2019 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 P.S. Uzywanego modułu kondensacyjnego już nie udało się znaleźć. Wszystkie się rozeszły,.. mój pewnie był jednym z ostatnich działających. Skończyło się na wymianie kotła. Znalezienie firmy, która dostarczyłaby mi wybrany kocioł, zamontowała i uruchomiła w okresie świateczno - sylwestrowym jak mozna się domyśleć graniczyło z cudem. Zaproponowano mi np. marzec Najszybszą opcją okazało się zostać bohaterem w swoim domu - sam kupiłem, zamontowałem i uruchomiłem. Zajęło mi to ok. 1,5 dnia ( w tym 3 wypady do sklepu hydraulicznego po rózne drobiazgi ). Jutro przychodzi serwisant na oficjalne uroczyste uruchomienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts