bobrow 06.02.2020 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 Trzeba było brać od sąsiada za 414 jak jeszcze miał. Jeszcze są dostępne tanie panele- ja wolałem swoje Longi za 520pln niż za coś 400pln nonejmy... Kuzyn musi już sam dokonać wyboru- 2400pln różnicy... Ale zaraz , zaraz - kuźwa , to Ty się obawiasz kontroli z Mojego Prądu , a nie obawiasz się mało znanego (lub wcale) producenta paneli ? No gratuluję podzielności „strachu”... Tylko żartuję- jakby co... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enermos 06.02.2020 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 Jeszcze są dostępne tanie panele- ja wolałem swoje Longi za 520pln niż za coś 400pln nonejmy... Kuzyn musi już sam dokonać wyboru- 2400pln różnicy... Ale zaraz , zaraz - kuźwa , to Ty się obawiasz kontroli z Mojego Prądu , a nie obawiasz się mało znanego (lub wcale) producenta paneli ? No gratuluję podzielności „strachu”... Tylko żartuję- jakby co... Paanie!... Ja papiery mam wszyystkie także kontrole mi nie straszne To już chyba bardziej się obawiam tego noname co mam Jest ryzyko jest zabawa:p Edit. 2400 różnicy to sporo... jest nad czym debatować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 06.02.2020 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 Paanie!... Ja papiery mam wszyystkie także kontrole mi nie straszne To już chyba bardziej się obawiam tego noname co mam Jest ryzyko jest zabawa:p Edit. 2400 różnicy to sporo... jest nad czym debatować. To się nazywa ocena ryzyka, tylko jego poziom jest inny... Ja zaryzykowałem „markowe” panele- zobaczymy za 20-30lat czy było warto... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 06.02.2020 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 Przesadzacie jak zwykle normalnie sami szejkowie , czy ktoś 20 lat temu medytował nad jakością ? a były pewnie te najlepsze z 10 razy gorsze niz obecne tzw najgorsze , i co ludzie umarli od tego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 06.02.2020 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 Przesadzacie jak zwykle normalnie sami szejkowie , czy ktoś 20 lat temu medytował nad jakością ? a były pewnie te najlepsze z 10 razy gorsze niz obecne tzw najgorsze , i co ludzie umarli od tego ? To może krótko poradzisz jak Naród powinien kupować panele PV : -najtańsze -średniej ceny -najdroższe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 06.02.2020 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 Najlepsze Panie! Najlepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kysztof_2 06.02.2020 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 Te najlepsze w cenie najtańszej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 07.02.2020 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 Przesadzacie jak zwykle normalnie sami szejkowie , czy ktoś 20 lat temu medytował nad jakością ? a były pewnie te najlepsze z 10 razy gorsze niz obecne tzw najgorsze , i co ludzie umarli od tego ? No nie wiem, sprzęt RTV, AGD, samochody - to wszystko 20 lat temu produkowano solidnie i na lata, a dzisiaj projektowanie usterek i downsizizg jakości idą pełną parą byle po gwarancji padło i to tak, żeby nie opłacało się naprawić. Niby Unia debatuje nad wprowadzeniem przepisów o prawie do naprawy, ale nie wiadomo kiedy to wejdzie i jak będzie w szczegółach wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobiasz86 07.02.2020 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 To i ja się podepnę do tematu bo stoję prze wyborem, z bardziej kuszących ofert mam przed sobą: ad.1 Panele -Longi LR6-60HPB-315M - 560zł brutto/szt ** 24x560=13,440 ** Moc łączna= 7560kWp -Sharp NU-AF 370W - 670 zł brutto / szt ** 20x670= 13,400 ** Moc łączna = 7400kWp ad2. Falownik - Fronius symo 6.0-3-m - 6400zł brutto -Huawei SUN2000-6KTL-M0 - 5300zł brutto W panelach jest nieistotna różnica w wydajności teoretycznej i cenie- co chyba utrudnia sprawę z wyborem Natomiast inwerter w moim odczuciu przemawia za Huawei- opinie ma dobre, cenę korzystniejszą i jest wyposażony z zabezpieczenia, które w przypadku Froniusa trzeba jeszcze dokupić co zwiększa różnicę w cenie. Może jakieś sugestie? Jakieś za i przeciw któregokolwiek podzespołu z wymienionych? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.02.2020 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 To i ja się podepnę do tematu bo stoję prze wyborem, z bardziej kuszących ofert mam przed sobą: ad.1 Panele -Longi LR6-60HPB-315M - 560zł brutto/szt ** 24x560=13,440 ** Moc łączna= 7560kWp -Sharp NU-AF 370W - 670 zł brutto / szt ** 20x670= 13,400 ** Moc łączna = 7400kWp ad2. Falownik - Fronius symo 6.0-3-m - 6400zł brutto -Huawei SUN2000-6KTL-M0 - 5300zł brutto W panelach jest nieistotna różnica w wydajności teoretycznej i cenie- co chyba utrudnia sprawę z wyborem Natomiast inwerter w moim odczuciu przemawia za Huawei- opinie ma dobre, cenę korzystniejszą i jest wyposażony z zabezpieczenia, które w przypadku Froniusa trzeba jeszcze dokupić co zwiększa różnicę w cenie. Może jakieś sugestie? Jakieś za i przeciw któregokolwiek podzespołu z wymienionych? pozdrawiam Panele ok (choć dla mnie za drogie-jeśli pasują Ci np 310W , to może warto popytać tu i tam...) A na inwerter możesz spojrzeć na Sofara (nie dlatego ,że ja kupiłem) -ma konkurencyjne ceny i bardzo dobre opinie ,a przede wszystkim 10 lat gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 07.02.2020 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 To i ja się podepnę do tematu bo stoję prze wyborem, z bardziej kuszących ofert mam przed sobą: ad.1 Panele -Longi LR6-60HPB-315M - 560zł brutto/szt ** 24x560=13,440 ** Moc łączna= 7560kWp -Sharp NU-AF 370W - 670 zł brutto / szt ** 20x670= 13,400 ** Moc łączna = 7400kWp ad2. Falownik - Fronius symo 6.0-3-m - 6400zł brutto -Huawei SUN2000-6KTL-M0 - 5300zł brutto W panelach jest nieistotna różnica w wydajności teoretycznej i cenie- co chyba utrudnia sprawę z wyborem Natomiast inwerter w moim odczuciu przemawia za Huawei- opinie ma dobre, cenę korzystniejszą i jest wyposażony z zabezpieczenia, które w przypadku Froniusa trzeba jeszcze dokupić co zwiększa różnicę w cenie. Może jakieś sugestie? Jakieś za i przeciw któregokolwiek podzespołu z wymienionych? pozdrawiam Mam Huawei sun2000-3ktl-m0 i mimo, że ma wbudowane zabezpieczenia i tak robiłem dodatkowo AC i DC na Noark i Phoenix. Wolę żeby one się w skrzynkach sfajczyły niż coś w inwerterze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enermos 07.02.2020 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 Natomiast inwerter w moim odczuciu przemawia za Huawei- opinie ma dobre, cenę korzystniejszą i jest wyposażony z zabezpieczenia, które w przypadku Froniusa trzeba jeszcze dokupić co zwiększa różnicę w cenie. Może jakieś sugestie? Jakieś za i przeciw któregokolwiek podzespołu z wymienionych? pozdrawiam Ja przedmówca napisał - tak czy siak te zabezpieczenia dokupisz (jako dodatkowe) mimo, że oba falowniki są fabrycznie zabezpieczone. Papier mówi, że Longi lepsze niż sharp (nie o moc chodzi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.02.2020 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 A ja nadal podtrzymuję zasadę wyboru naszych sprzęcików tj paneli i falownika : NAJTAŃSZE WŚRÓD NAJLEPSZYCH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karllo 07.02.2020 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 Natomiast inwerter w moim odczuciu przemawia za Huawei- opinie ma dobre, cenę korzystniejszą i jest wyposażony z zabezpieczenia, które w przypadku Froniusa trzeba jeszcze dokupić co zwiększa różnicę w cenie. Zabezpieczenia fabryczne : lol2: proponuję dokładnie doczytać co jest tym zabezpieczeniem, może okazać się że jest to zwykły bezpiecznik topikowy... Proponuję przeczytać warunki gwarancji dla danego produktu bo może okazać się że jednak producent wymaga dodatkowych zabezpieczeń z obu stron DC i AC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 07.02.2020 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 Zabezpieczenia fabryczne : lol2: proponuję dokładnie doczytać co jest tym zabezpieczeniem, może okazać się że jest to zwykły bezpiecznik topikowy... Proponuję przeczytać warunki gwarancji dla danego produktu bo może okazać się że jednak producent wymaga dodatkowych zabezpieczeń z obu stron DC i AC No to doczytaj jakie ma zabezpieczenia. Doczytaj też warunki gwarancji. Bo widzę, że wypowiadasz się a pojęcia nie masz o czym się wypowiadasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enermos 07.02.2020 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 Zabezpieczenia fabryczne : lol2: proponuję dokładnie doczytać co jest tym zabezpieczeniem, może okazać się że jest to zwykły bezpiecznik topikowy... Proponuję przeczytać warunki gwarancji dla danego produktu bo może okazać się że jednak producent wymaga dodatkowych zabezpieczeń z obu stron DC i AC Panie bez przesady!. Jest różnicówka, rozłącznik i topik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobiasz86 07.02.2020 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 czyli mam rozumieć, że zabezpieczenie wystarczy czy trzeba zewnętrzne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enermos 07.02.2020 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 czyli mam rozumieć, że zabezpieczenie wystarczy czy trzeba zewnętrzne? Trzeba zewnętrzne - jedno po stronie DC a potem po stronie AC. Zobacz jakiś przykładowy schemat instalacji PV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karllo 07.02.2020 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 No to doczytaj jakie ma zabezpieczenia. Doczytaj też warunki gwarancji. Bo widzę, że wypowiadasz się a pojęcia nie masz o czym się wypowiadasz. Ja wiem co mam mieć i czego wymaga gwarancja u mnie. A po kiego mam doczytywać co ty masz mieć za zabezpieczenia czy też jakie mają wytyczne dani producenci... napisałem wyraźnie że warto dokładnie doczytać co jest tym zabezpieczaniem wchodzącym w zestaw. Wiele razy w opisach różnych produktów elektrycznych/elektronicznych piszą o super zabezpieczeniach a po weryfikacji przeważnie jest to zwykły bezpiecznik... napisz dokładnie gdzie napisałem jakąś bzdurę czy wprowadziłem kogoś w błąd bo puki co to się głupio czepiasz... Panie bez przesady!. Jest różnicówka, rozłącznik i topik. To już lepiej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 07.02.2020 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 Młodzieńcze, czytanie ze zrozumieniem i ortografia u ciebie są na marnym poziomie. Puki? Co to takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts