vvvv 12.02.2020 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2020 Huawei SUN 2000-3KTL-MO + Selfa 320W mono - 15 000 komplet z montażem - tak to wytarguj i będzie dobrze Brakiem nazwy Bruk-BET co ma kostka betonowa do paneli? A tak całkiem na poważnie to oglądałem linie produkcyjne i jakoś ta selfy zrobiła (subiektywnie) na mnie lepsze wrażenie. Generalnie mam odczucie, że selfa poważniej do tego podchodzi. A widziałeś ML System? też podobno produkują panele. A jeszcze niedawno było .... Niby rozsądek mówi żeby brać panele od polskiego producenta bo gwarancja, serwis na miejscu ale gdy przyjrzymy się procesowi produkcji paneli to nagle się okazuje, że krzem w tych polskich panelach jest chiński a w dodatku panel jest ręcznie składany w technologii nieco archaicznej. Widziałem taśmę produkcyjną polskiego producenta Selfa i widać, że robią to zgodnie z trendami (pełna automatyzacja) ale krzem też chiński. Ale jak jest u innych polskich producentów to nie wiem. ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kysztof_2 12.02.2020 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2020 Trzeba czasu by wyrobić sobie jedno zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gam 12.02.2020 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2020 (edytowane) Ml System odpada ze względu na zapisy w warunkach gwarancji paneli: co roczny płatny przegląd, koszt około 150-300 zł. Jak mam przez 20 lat wołać serwis co roku na przegląd to opłacalność zestawu jest bardzo słaba (30-40%) inwestycji. Widziałem taśmę produkcyjną polskiego producenta Selfa i widać, że robią to zgodnie z trendami (pełna automatyzacja) ale krzem też chiński. Ale jak jest u innych polskich producentów to nie wiem. Wiadomo że składają to na chińskich podzespołach, zwłaszcza krzem (a kto dziś tego nie robi). Ale zawsze to polski oddział, duża firma z tradycjami i jest szansa że się nie zwiną z rynku za 20 lat. Edytowane 12 Lutego 2020 przez gam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enermos 12.02.2020 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2020 Ml System odpada ze względu na zapisy w warunkach gwarancji paneli: co roczny płatny przegląd, koszt około 150-300 zł. Jak mam przez 20 lat wołać serwis co roku na przegląd to opłacalność zestawu jest bardzo słaba (30-40%) inwestycji. ML System u mnie odpadł ze względu na zapisy gwarancyjne z koniecznością corocznego Nie zauważyłem, że już o nich pisałeś . Oczywiście dzięki za cenne info odnośnie tych przeglądów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stealth 12.02.2020 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2020 Ciekawe co w tych zestawach tak naprawdę jest polskiej produkcji. Np. w falowniku - co jest wyprodukowane w Polsce? Albo panel PV ? Ogniwa są produkowane w Polsce, ramki? czy coś innego? Czy jest to składane w Polsce? Nie zrozumiałeś. To, że napisałem polskie nie oznacza, że komponenty są polskie. Są "SKŁADANE" w polskiej firmie, a to oznacza, że ta sama firma jest gwarantem tego produktu, który sprzedaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stealth 12.02.2020 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2020 Co do modułów MP Solar - mają 15 lat gwarancji produktowej. Bruk Bet Solar i Selfa dają po 12 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 12.02.2020 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2020 Nie zrozumiałeś. To, że napisałem polskie nie oznacza, że komponenty są polskie. Są "SKŁADANE" w polskiej firmie, a to oznacza, że ta sama firma jest gwarantem tego produktu, który sprzedaje. I dlatego ze jest to polska firma to ma być lepsza gwarancja dla konsumenta? Masz jakąś większą pewność i gwarancję, że ta polska firma nie padnie szybciej niż azjatycki moloch? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stealth 12.02.2020 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2020 I dlatego ze jest to polska firma to ma być lepsza gwarancja dla konsumenta? Masz jakąś większą pewność i gwarancję, że ta polska firma nie padnie szybciej niż azjatycki moloch? Tego nie wiem, Ty też nie możesz wiedzieć. Co do Selfy i Bruk Bet, firmy mają się dobrze ale tak jak z bankiem, o którym była mowa w tv i radiu, który z dnia na dzień padł nie tak dawno, to może się i stać z tymi firmami. Nie sądzę jednak by wyglądało to tak jak z w/w bankiem. Ale reasumując - z polskim produktem jest na pewno łatwiej jeśli chodzi o gwarancję niż produkt z Chin czy nawet Niemiec. Dlaczego? Bo większość tych firm nie ma w Polsce przedstawicielstwa. Dlatego wolałbym się kopać z polską firmą w kwestiach gwarancji niż z zagranicy. Co nie znaczy, że nie brałbym np. QCells czy REC... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 12.02.2020 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2020 (edytowane) Wolisz się kopać z polską firmą proszę bardzo wysłałem zgłoszenie uszkodzonej folii na tunelu foliowym pękała od słońca, jaka była odpowiedź firmy?Na wydanie decyzjiodmownej miały wpływ między innymi:- przesłana dokumentacja zdjęciowa,- zakres zgłoszonego uszkodzenia,- okres jaki upłynął od momentu zakupu towaru,- brak możliwości jednoznacznego stwierdzenia, że folia był odpowiednio użytkowana, - brak możliwości jednoznacznego stwierdzenia, że uszkodzenia nie powstały w skutek siły zewnętrznej czyli uszkodzenia mechanicznego. Folia kupiona w ubiegłym roku w kwietniu, zdjęcia pokazywały popękaną folię, a kwestia odpowiedniego użytkowania folii no tak paliłem nią w piecu a nie wisiała na tunelu foliowym.Chcesz się z takimi firmkami bawić, bo ja zaprzestałem jakichkolwiek zakupów w FocusGarden. Wracając do paneli chcesz się bawić z polską firmą, czy molochem któremu 10 paneli w te czy w tamte to żadna różnica. W moim przypadku koszt folii to 300 PLN a firemka się wymiksowała z odpowiedzialności kosztem negatywnej reklamy to tu to tam. BTW. Recomy mam na dachu są niemieckie Edytowane 12 Lutego 2020 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 12.02.2020 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2020 Tego nie wiem, Ty też nie możesz wiedzieć. Co do Selfy i Bruk Bet, firmy mają się dobrze ale tak jak z bankiem, o którym była mowa w tv i radiu, który z dnia na dzień padł nie tak dawno, to może się i stać z tymi firmami. . .... Dlatego wolałbym się kopać z polską firmą w kwestiach gwarancji niż z zagranicy. Czasami firmie wystarczy jedno złe działanie i w ślad pójdzie decyzja banku o cofnięciu kredytów i po firmie. Panele należy kupować albo łącznie z montażem albo od polskiego przedstawiciela. I jeden i drugi dzisiaj jest a jutro go może nie być. Ostatnio padł jakiś bank? Get Back to nie bank ale może któryś ze SKOK'ów? A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 12.02.2020 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2020 Wolisz się kopać z polską firmą proszę bardzo wysłałem zgłoszenie uszkodzonej folii na tunelu foliowym pękała od słońca, jaka była odpowiedź firmy? Na wydanie decyzjiodmownej miały wpływ między innymi: - przesłana dokumentacja zdjęciowa, - zakres zgłoszonego uszkodzenia, - okres jaki upłynął od momentu zakupu towaru, - brak możliwości jednoznacznego stwierdzenia, że folia był odpowiednio użytkowana, - brak możliwości jednoznacznego stwierdzenia, że uszkodzenia nie powstały w skutek siły zewnętrznej czyli uszkodzenia mechanicznego. Folia kupiona w ubiegłym roku w kwietniu, zdjęcia pokazywały popękaną folię, a kwestia odpowiedniego użytkowania folii no tak paliłem nią w piecu a nie wisiała na tunelu foliowym. Chcesz się z takimi firmkami bawić, bo ja zaprzestałem jakichkolwiek zakupów w FocusGarden. Wracając do paneli chcesz się bawić z polską firmą, czy molochem któremu 10 paneli w te czy w tamte to żadna różnica. W moim przypadku koszt folii to 300 PLN a firemka się wymiksowała z odpowiedzialności kosztem negatywnej reklamy to tu to tam. BTW. Recomy mam na dachu są niemieckie Masz rację. Jak zawieziesz te swoje panele do szwaba czy popłyniesz z innymi do chińczyka to bez mrugnięcia oka wymienią. Jeszcze dopłaca i przeproszą. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stealth 12.02.2020 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2020 Wolisz się kopać z polską firmą proszę bardzo wysłałem zgłoszenie uszkodzonej folii na tunelu foliowym pękała od słońca, jaka była odpowiedź firmy? Chcesz się z takimi firmkami bawić, bo ja zaprzestałem jakichkolwiek zakupów w FocusGarden. Wracając do paneli chcesz się bawić z polską firmą, czy molochem któremu 10 paneli w te czy w tamte to żadna różnica. . BTW. Recomy mam na dachu są niemieckie Wolę jednak kopać się z polską bo jest tu na miejscu. Niestety z firmami jest różnie. Z reguły większość tak kombinuje byle by nie uznać gwarancji, co nie znaczy, że wszystkie trzeba wrzucać do jednego worka. BTW. Chodziło mi o norweską firmę REC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stealth 12.02.2020 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2020 . Ostatnio padł jakiś bank? Get Back to nie bank ale może któryś ze SKOK'ów? A Bank Polskiej Spółdzielczości w Sanoku. Jeszcze w grudniu było wszystko git, a w styczniu upadłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 12.02.2020 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2020 I trochę samorządów zostało bez gotówki, która była na kontach w tym banku.https://serwisy.gazetaprawna.pl/samorzad/artykuly/1453568,bank-upadlosc-samorzad-bfg-restrukturyzacja-pieniadze.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobiasz86 12.02.2020 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2020 Trochę bzdury piszą, w prawdzie BFG nie pokrywa straty poszkodowanych samorządów ale upadły bank nie pozostaje bez pieniędzy. W przypadku PBS z tego co mi się obiło o uszy to samorządom zostanie zwrócone ok 43% kapitału jaki mieli ulokowany w banku- średnie to pocieszenie ale zawsze coś. W przypadku ww banku sytuacja dotyczy 43 samorządów więc jakby nie było Podkarpacie będzie biedne w tym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 12.02.2020 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2020 Tu piszą, że niby 43% "tylko" w plecy:https://www.rmf24.pl/ekonomia/news-upadek-banku-pbs-poszkodowane-samorzady-nie-dostana-zastrzyk,nId,4313240 Kończę off top. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gam 18.02.2020 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 Temat się zakończył tak że ostatecznie montuje Selfy 320W 13 szt. + falownik Huawei SUN2000-4KTL-M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stealth 18.02.2020 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 Selfa w kwietniu ma wypuścić 330W moduły. Jaki Ci wychodzi koszt instalacji? Ten sam co pisałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enermos 18.02.2020 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 Temat się zakończył tak że ostatecznie montuje Selfy 320W 13 szt. + falownik Huawei SUN2000-4KTL-M. Słuszny wybór. Oby dobrze służyło i się nic nie psuło bo jak nie to będę miał wyrzuty sumienia, że źle poradziłem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stealth 18.02.2020 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 Dziś miałem ostatnią wycenę ale szkoda gadać. Fakt że dobre sprzęty bo panele REC ,9 szt. mono plus falownik SMA 2,5 kW 1f za ... 21 tysi. Gdyby nie odległość firmy ode mnie, cena by była około 17 tysięcy (oni Gdańsk, ja okolice Rzeszowa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts