Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o konsultacje - projekt "ala Kordian"

Recommended Posts

Witam,

Jakiś czas temu już Was prosiłem o pomoc w wybraniu najbardziej pasującego projektu na moją działkę. Decyzja została już prawie podjęta (mod Ekonomiczny 4), ale... ostatecznie kierunek zmieniliśmy na coś ala Kordian z Archeton'u.

Założenia niezmienne: rodzina 3 osobowa (ja, żona i 4,5 letnia córka), dom parterowy do 130m2 pow. użytkowej, poddasze nieużytkowe, strop monolityczny, garaż dwustanowiskowy, dom maksymalnie prosty (tak wiem, mógłby być prostszy, ale... to kompromis), zadaszony taras, silikaty, garaż nieogrzewany, went. mechaniczna z rekuperacją, eps 20-25cm na elewacji, eps 30-35cm na stropie, xps 10cm pod płytą i 10-15cm na płycie (lub fundament monolityczny ).

Działka wygląda tak:

http://www.robal.e-swidnik.pl/murator/konsultacje_projekt/01_dzialka.png

Projekt aktualnie już prawie wybrany, do kosmetycznej poprawy:

http://www.robal.e-swidnik.pl/murator/konsultacje_projekt/16_ala_kordian1.png

I tu do Was prośba o komentarze / dobre rady w tematach:

1. Okna - zastanawiam się nad ilością i wielkością okien:

a) okno O1 - zastanawiam się, czy nie będzie za ciemno w kuchni (weranda – nie bardzo mi potrzebna, ale... jest), okno wielkości 210x120 lub 240x120 wystarczy? Czy lepiej w tym wypadku sprawdzi się okno np. 210x150 (parapet=przedłużenie blatu)? Czy to nic nie da i mimo wielkości okna O1 i O2 i tak będzie za ciemno w kuchni (w oryginale jest okno narożne, ale jakoś osobiście narożnych... nie lubię)?

b) okno O2 - chciałbym duże okno, z roletą zewnętrzną, nie musi być otwierane (fix). Myślę o wymiarze 270x180 lub 320x180, jak myślicie? Zamiast parapetu wewnętrznego coś ala ławeczka do siedzenia. Kierunek południowy-zachód, przed ok 14-15m działki,

c) okna O3 i O4, czy rozmiar 180x150 będzie wystarczający? Zastanawia mnie okno O5, czy może lepiej je zlikwidować (północ-wschód), ale nie chciałbym aby córka miała za ciemno (chociaż nie wiem, czy okno na tę stronę w czymś pomoże).

d) okno O5 - jak wyżej, jest sens je tu robić?

e) okno O7 - "kotłownio-pralnia", czy robić tu okno?

f) okno O8 - czy robić okno w garażu? Wg mnie się przyda i raczej niczemu nie szkodzi... .

2. Łazienki... . Wcześniej chciałem (jak widać na rzucie) 2 prysznice i wannę, ale... chyba dla 3 osób to nieco przegięcie. Chyba lepiej będzie zrobić 1 prysznic (w mniejszej łazience) i wannę w większej, jak sądzicie? W tym moim modzie podoba mi się prysznic wnękowy, tylko po drugiej stronie powstanie taka sama wnęka, jak nie prysznic to co? Pralka + szafka (niestety teraz taką głęboką szafkę nad pralką mam, to mnie... strzela jak mam coś z "głębi" wyciągnąć).

Da się coś lepszego wyczarować z prostokąta 204cmx508cm (na 2 łazienki)? Pralkę planowałem umieścić w pom. "kotłowni" przy garażu (szkoda miejsca w i tak dość małej łazience). W oryginale (o 10cm cieńszy prostokąt) wygląda to tak:

http://www.robal.e-swidnik.pl/murator/konsultacje_projekt/18_ala_kordian3_wc_oryginal.png

Jak sądzicie, czy zostawić jak w oryginale, czy robić wnękę, czy...? Ma być ergonomicznie do bólu i jak najprostsze w utrzymaniu czystości. Fajnie jak będzie prysznic bez brodzika.

3. Strop - chciałbym strop monolityczny, ale ma on jedną wadę. Zastanawia mnie, czy przy założeniu nieogrzewanego garażu, nie będzie to zbyt duży mostek termiczny, jak sądzicie? Chyba najlepiej konstrukcyjnie jak na całości będzie ten sam typ stropu (sztywność), ale... może jest jakaś "lepsza droga"? Stropu drewnianego/wiązarów nad częścią mieszkalną raczej nie planuję.

4. Fundament - chciałbym albo płytę fundamentową albo fundament monolityczny. Patrząc na projekt i ilość ścian nośnych (czyli analogicznie ław i ścian fundamentowych), to chyba płyta fundamentowa nie będzie sporo droższa od ław/ścian fundamentowych (szczególnie monolitycznych)? Na pewno o wiele prościej ją poprawnie wykonać. Myślę aby dać pod płytę 10cm xps'a, na bok 15cm, płyta większa o 5cm z każdej strony, na płytę jeszcze eps 10-15cm do ukrycia instalacji itp. Na działce dobre warunki gruntowe - 30-40cm humus, 50-60cm glina, później margiel, wody gruntowe nisko (studnia wodomierzowa głęboka na 3m sucha cały czas).

5. Rozdzielnia elektryczna - garaż (jak na rzucie), czy przy wejściu (na ścianie z prawej), czy też nie ma to znaczenia?

6. Weranda - nie podobają mi się takie wielkie schody jak w oryginale, więc chciałbym część schodów zmniejszyć jak na rzucie i zakończyć donicą (czy czymś takim), jak sądzicie? Może macie jakieś inne pomysły? Nie chciałbym oczywiście zacieniać kuchni. Myślałem o usunięciu werandy i zbliżeniu tego projektu do Domu przy Rubinowej 5, ale nie wiem czy jest sens z tym jeszcze walczyć.

7. Drzwi wejściowe, zwykłe czy z jakimś bocznym doświetleniem?

8. I pytanie rzeka, czy w przypadku tego projektu, obecności gazu przy posesji sąsiada, myśleć o pompie ciepła powietrze-woda czy kotle kondensacyjnym? Korci mnie pompa + fotowoltaika, ale... to się raczej nie zwróci (bez sensownego dofinansowania). Raczej inwestycja w kocioł gazowy i późniejsza zmiana na PC raczej nie ma sensu, więc muszę coś wybrać już teraz i założyć, że rozwiązanie będzie używane dłuższy okres. Przyłącze gazu pewnie będzie kosztowało ze 4-5k złotych... .

Proszę Was o pomoc, może coś ciekawego jeszcze zauważycie co warto zmienić? W połowie stycznia jestem umówiony z projektantem i chciałbym mieć już w głowie wszystko ułożone (znać możliwości). Z góry dziękuję Wam za pomoc!

Edytowane przez aszypula