Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mitsubishi PUHZ-SHW 12YAA + EHSC-YM9EC zużycie prądu???

LukasPL

Recommended Posts

Witam, jestem tu nowy i chciałbym poznać wasza opinie na temat zestawu jaki posiadam i zużycia prądu.

Dom wybudowany 2018, 240m2 na dwóch piętrach plus poddasze 90m2 ale w przeciągu kilku następnych lat jeszcze nie zamieszkałe. Wybudowany w systemie ytong - ściana zewnętrzna 36,5 energo+, okna z zespoleniem 3-szybowym, dach ocieplony.

Zapotrzebowanie na energię obliczone na 20,7kWh/(m2a).

Zestaw który posiadam podłączony jest do bufora 800l od Mitsubishi ze stacja do podgrzewania wody użytkowej.

Dwa rozdzielacze po 8 „obwodów”. Do każdego obwodu przeliczony i nastawiony przepływ. Wszystkie pomieszczenia 21,5*C (-/+ 0,6*C) poza sypialnia 18*C.

...i teraz zużycie prądu przy temp. dzień 7-11*C i noc 3-6*C około 22-25kWh na dobę.

Jeśli temp. Spadnie średnio o 6*c w dzień i w nocy zużycie rośnie do 40kWh na dobę!!!

Wydaje mi się ze to troch dużo , a to nie są jeszcze temperatury zimowe.

Z góry dzieki wszystkim którzy poświęca swój czas na przeanalizowanie tego postu i odpowiedz.

Pozdrawiam

...

Dom wybudowany 2018, 240m2 na dwóch piętrach plus poddasze 90m2 ale w przeciągu kilku następnych lat jeszcze nie zamieszkałe. Wybudowany w systemie ytong - ściana zewnętrzna 36,5 energo+, okna z zespoleniem 3-szybowym, dach ocieplony.

Zapotrzebowanie na energię obliczone na 20,7kWh/(m2a).

....

Przy takiej scianie zewnętrznej uzyskanie zapotrzebowania na ciepło na poziomie 20,7 kWh/m2*a niemozliwe. Nie ma za bardzo co analizowac, swiezy dom (duzo wilgoci technologicznej i wyziebiony?), zanizone zapotrzebowanie na ciepło z powodu słabej izolacji scian zewnetrznych.

Bierze duzo, z czasem sie zmniejszy ale cudów na miare 20,7 kWh sie nie spodziewaj.

Edytowane przez asolt

Przy takiej scianie zewnętrznej uzyskanie zapotrzebowania na ciepło na poziomie 20,7 kWh/m2*a niemozliwe. Nie ma za bardzo co analizowac, swiezy dom (duzo wilgoci technologicznej i wyziebiony?), zanizone zapotrzebowanie na ciepło z powodu słabej izolacji scian zewnetrznych.

Bierze duzo, z czasem sie zmniejszy ale cudów na miare 20,7 kWh sie nie spodziewaj.

Czy takie zapotrzebowanie jest możliwe czy tez nie - niewiem! Wyliczenia były robione na podstawie danych producenta bloczków, okien, wełny, tynki, więźba dachowa ogólnie wszystkich materiałów użytych do budowy.

Czy takie zapotrzebowanie jest możliwe czy tez nie - niewiem! Wyliczenia były robione na podstawie danych producenta bloczków, okien, wełny, tynki, więźba dachowa ogólnie wszystkich materiałów użytych do budowy.

Wiedziec nie musisz, wystarczy ze ja wiem. Tak duze zuzycie nie jest bez przyczyny. Co do wiezby dachowej czy tynków to to ich wpływ na zapotrzebowanie na ciepło jest praktycznie zaden.

Co do wilgoci i wyziębienia domu - od lutego do kwietnia budynek był wygrzewany i dosuszany. Na każdym pietrze stał podgrzewacz oraz trzy agregaty wyciągające wilgoć z powietrza. Następnie przyszło fajne, ciepłe lato.

Aktualnie wilgoć w całym domu utrzymuje się na stałym poziomie 50% (dużo - mało?).

Witam

"Zapotrzebowanie na energię obliczone na 20,7kWh/(m2a"

Cytując klasyka; choćby skały srały.

Bezrefleksyjnie, jak młody pelikan, łyknąłeś treść ulotek reklamowych, a wystarczyło zrobić OZC, a nawet choćby po prostu policzyć jaki jest opór cieplny przegrody z najlepszego choćby gazobetonu.

Przestałbyś sie dziwić

Pozdrawiam

Pratchawiec

240 m2 to duży dom:) Domyślam się że te 90 m2 też jest ogrzewane bo chyba super izolacji nad piętrem nie robiłeś.

Moje wnioski.

Duży dom :) (kiedyś by poszło 15 ton ... wiesz czego)

Słaba izolacja ścian.

Grzanie grawitacyjne poddasza ( może się mylę)

Wilgoć technologiczna - u mnie po pierwszym roku spadło zużycie o ok 20% (chociaż zima jest słabsza jak ubiegła więc z tym różnie)

Ogólnie nie bierz do głowy. Nie przekroczysz 5 tys zł za prąd (oczywiście za ogrzewanie) . No chyba że stawki pójdą w górę......

pozdrawiam

na pewno ten dom z 2018roku a nie 2008?

a i wtedy już za bardzo nie robiło się ścian jednowarstwowych...

Ja jak budowałem 18 lat temu to mnie na takie usilnie namawiali, ale zrezygnowałem na rzecz dwuwarstwowych

Dom stoi w zachodniej części Niemiec wiec zimy dużo łagodniejsze niż w Polsce - główny powód dlaczego zdecydowałem się na ścianę jednowarstwowa.

...czy opłaca się czasowe wyłączanie pompy np. między 23:00 - 5:00?

MOże się opłacać. Proponowałbym iść do zakładu energetycznego i sprzawdzić ofertę dla grzejących prądem. Wtedy sobie dobierzesz godziny ewentualnego wyłączenia urządzenia bądź obniżenia/podwyższenia temperatury.

Dom stoi w zachodniej części Niemiec wiec zimy dużo łagodniejsze niż w Polsce - główny powód dlaczego zdecydowałem się na ścianę jednowarstwowa.

No to sie wpusciles w maliny .

Co to na zachodzie niemiec nie ma przymrozków?

To u nas 80% sezonu to temp.okolo minus2 do plus 2 st i kazdy sie ociepla jak tylko moze nawet 20cm grafitu na sciany itp a tam niby jakie sa temp. Co bedzie srednia ze 3st wyzsza?

No to sie wpusciles w maliny .

Co to na zachodzie niemiec nie ma przymrozków?

To u nas 80% sezonu to temp.okolo minus2 do plus 2 st i kazdy sie ociepla jak tylko moze nawet 20cm grafitu na sciany itp a tam niby jakie sa temp. Co bedzie srednia ze 3st wyzsza?

Wiec jeśli chodzi o średnia temp. w Polsce to różni się znacząco w zależności od regionu polski (tak gdybys zapomniał) pochodzę z centralnej części polski i porównując tam panujące temp i tu gdzie teraz mieszkam to wychodzą spore różnice.

Ja bym sie przyjrzal czy jakies grzalki wspomagajace Ci sie nie wlaczja.

Po co Ci ten bufor przy podlogowce jak i tak przy takim zapotrzebowaniu Twojego domu to by musial miec z 5000l.

Dobrze rozumiem ze baniak z cwu jest w buforze czy przrplywowo cwu jest grzana ?

Grzałka dogrzewajaca jest wyłączona.

Dlaczego posiadam bufor??? - dobre pytanie. U mnie to zasobnik wielofunkcyjny z przegroda 780l ze stacja cyrkulacyja i funkcja dogrzewania wody pitnej.

Taki zestaw zaproponowała mi firma z 25 letnim doświadczeniem w montażu klimatyzacji i pomp ciepła. - ja jako laik w tym temacie zdałem się na „fachowców”!