Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Planuję budowę domu wg. projektu "Maleństwo A". Budynek ma wymiary ok 9x11m i jest tam zastosowany strop teriva 1 a brak jest ścian nośnych- są tylko działowe. Jak to będzie w takim razie montowane? Przecież nie ma tak długich belek stropowych. Architekt twórca projektu mówił coś o podwojonych belkach. Jakoś sobie nie mogę wyobrazić. Ktoś wie o co może chodzić?

Witam. Planuję budowę domu wg. projektu "Maleństwo A". Budynek ma wymiary ok 9x11m i jest tam zastosowany strop teriva 1 a brak jest ścian nośnych- są tylko działowe. Jak to będzie w takim razie montowane? Przecież nie ma tak długich belek stropowych. Architekt twórca projektu mówił coś o podwojonych belkach. Jakoś sobie nie mogę wyobrazić. Ktoś wie o co może chodzić?

Architekt nie "robi" konstrukcji budynku. Zapytaj konstruktora.

Podwójne belki to się daje jak brakuje nośności a nie długości.

Teriva dlatego że tak jest w projekcie a po drugie będę to robił sam. Już taki strop montowaliśmy kiedyś więc wiadomo o co chodzi i do tego są łatwo dostępne materiały. Jestem zdecydowany na taki właśnie.

To zapytaj autora projektu jaki jest tn strop Teriva.

Zapytaj też po co tam jest ten strop Teriva.

Strop Teriva już "montowałeś" więc o co jeszcze pytasz skoro "wiadomo o co chodzi" ? :D

To zapytaj autora projektu jaki jest tn strop Teriva.

Zapytaj też po co tam jest ten strop Teriva.

Strop Teriva już "montowałeś" więc o co jeszcze pytasz skoro "wiadomo o co chodzi" ? :D

Pytałem autora i jest tam Teriva 1/4.0. Układaliśmy ten rodzaj ale były tam ściany nośne przez całą długość budynku i było na czym oprzeć belki. Tu jest inaczej więc pytam. Czy nie po to powstało to forum?

Zapytaj autora projektu na czym opiera stropy Teriva a nie na FM :)

Podałeś linka do szkicu budynku a nie do projektu.

Dom buduje się na podstawie projektu a nie na podstawie szkicu.

PS Przedstaw autorowi projektu swoje wątpliwości dotyczące rozpiętości stropu i rozpiętości ścian nośnych.

Może są "tam" ściany nośne tylko ich nie widzisz.