Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 112
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tutaj masz ładnie to zobrazowane...

https://kmario82.mojabudowa.pl/?menu=dodaj_komentarz&id=178554&odp_do=bajanowy-guliwer&odp_do_bloger=1&id_kom=694079

I dla spokoju zrób to nadproze nad oknami. Kup zwykle L-ki i będziesz miał spokój na lata. Po co ma coś pękać. To beton komórkowy na klej, nie cegła na grubą zaprawę jak u teścia...

Jakby to wytłumaczyć. Na krokwie nabijesz Laty i zrobisz dach i mur nie będzie ocieplony. Rozumiesz? Całe zimno będzie „biło” Tobie w ścianę szczytową.

Jak obetniesz te 20 cm to na to przykleisz styropian, który ociepli „wieniec” ściany szczytowej :)

Widocznie jestem Tłukiem :) bo dalej nie rozumiem ... Po 1 :) W projekcie nie mam wienca na scianach szczytowych...wiec nie bede go robil... Po drugie przeciez pojdzie izolacja z Grafitu 20cm na sciany szczytowe z zewnatrz ...wiec nie bardzo rozumiem dlaczego wyciecie z gory 20 cm ma mi w tym pomoc ;) Poprosze jak krowie na rowie :) dzieki :)

Ok zrozumialem...dzieki wielkie za sugestie i obiecuje ze temat przemysle ...jednak tak jak pisze L.mark to poddasze nieuzytkowe ..typowy strych ...Prawidłowa izolacja bedzie w Stropie wiec nie bardzo widze sens takiego rozwiazania :)

PS: Tego ktory wpadł na pomysl rozwijanej reklamy Styropianu która wyskakuje za kazdym razem odswiezenia strony powinni Upalować.

Edytowane przez kapelusz

Nie masz w projekcie wieńca na tej murowanej ścianie szczytowej? To do czego ona jest zamocowana? Ja bym się martwił, że wytrzymałość takiej ściany bez wieńca jest żadna, ludziom wiatr potrafił przewrócić taką ścianę w trakcie budowy.

Czemu nie zrobiłeś tej ściany z drewna, wysuniętej na grubość styropianu? Zaoszczędził byś na styropianie oraz wyeliminował mostek termiczny. Teraz masz mostek od wewnątrz. 24cm betonu komórkowego to równowartość około 5cm styropianu, więc od środka musiałbyś odpowiednio wysoko dać styropian, aby zniwelować ten mostek.

Nie masz w projekcie wieńca na tej murowanej ścianie szczytowej? To do czego ona jest zamocowana? Ja bym się martwił, że wytrzymałość takiej ściany bez wieńca jest żadna, ludziom wiatr potrafił przewrócić taką ścianę w trakcie budowy.

Czemu nie zrobiłeś tej ściany z drewna, wysuniętej na grubość styropianu? Zaoszczędził byś na styropianie oraz wyeliminował mostek termiczny. Teraz masz mostek od wewnątrz. 24cm betonu komórkowego to równowartość około 5cm styropianu, więc od środka musiałbyś odpowiednio wysoko dać styropian, aby zniwelować ten mostek.

Nie mam zaprojektowanego wienca na scianie szczytowej. Wg literatury fachowej taki wieniec moze byc pominiety w scianie szczytowej do wysokosci 3m ...u mnie jest na pograniczu... Ja bym osobiscie nie demonizował jakos braku wienca sciany szczytowej.. Zobacz Sebcio tez nie ma wienca... i pare osob jeszcze tez nie ma wienca... A jesli ktos decyduje sie na Obicie Drewnem zamiast murowac ? Tam nie ma wienca i czego to sie trzyma ? No bo przeciez nie bedzie spiete z wiezba bo ona musi pracowac :) Takze ja bym nie przesadzał :)

Ok zrozumialem...dzieki wielkie za sugestie i obiecuje ze temat przemysle ...jednak tak jak pisze L.mark to poddasze nieuzytkowe ..typowy strych ...Prawidłowa izolacja bedzie w Stropie wiec nie bardzo widze sens takiego rozwiazania :)

PS: Tego ktory wpadł na pomysl rozwijanej reklamy Styropianu która wyskakuje za kazdym razem odswiezenia strony powinni Upalować.

Jak masz typowy strych i nie ocieplasz dachu to musisz ocieplic szczytowke rownierz od srodka a wiec to nie jest wytlumaczenie ze skoro poddasze nie jest uzytkowe to mozna olac temat ocieplania szczytowki. Z wiencem dalbym spokoj to niska sciana co tam ma ja przewrocic jak juz dach bedzie. Sasiad buduje dom z uzytkowym poddaszen i tam szczytowka ma pewnie lekko 5m i jeszcze 2 okna na srodku i tez nie ma wienca a wieje u nas konkretnie i nic Mu nie przewrocilo.

To moze ja cos powiem jako doswiadczony nieocieplacz bezwieńcowej ściany szczytowej ;)

Styropian 10cm na ocieplenie szczytow od srodka lezy na poddadzu juz pare lat, tak samo wełna 15cm ktora miala isc na szczyt. Tak sie sklada ze nie mam czasu aby to zrobic, moze kiedys znajde na emeryturze ;) nic sie takiego nie dzieje, wysuwnice dachu opieraja sie na szczytach wiec wszystko jest polaczone, wieje u mnie konkretnie prosto na zschodnia sciane szczytowo. Odpukac w niemalowane ale wszystko sie trzyma, mostki sa przereklamowane bo kto zaglada do mojego dziennika to wie ile place rocznie za ogrzewanie. Ten styropian i welna na te szczytowki pewnie zwroci sie za 50 lat albo i wiecej. Co nie zmienia faktu ze gdybym mial wiecej czasu to bym to wszystko zrobil dla swietego spokoju.