creative_21 28.12.2019 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2019 Witam pierwszy dzień PC gruntowa 8kw on/off odwierty 2x100m 130m2 uzytkowej po podłodze 179m2 PC w 24h zjadła 45kWh coś dużo ? ustawienie mam na razie puszczone że z bufora w podłogę idzie 27st. dolne źródło przy włączonej sprężarce spada do 3st na początku tak jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 28.12.2019 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2019 Jakbyś tak sobie zorganizował stopkę.... to byłoby lepiej. Co to za PC? Ocieplenie domu? Temp. DZ i GZ po powiedzmy 1 godzinie pracy. Po co Ci bufor, masz grzejniki? 45 kWh to....no i znowu pytanie, dom grzany tylko PC, czy coś wcześniej grzało? Od jakiej do jakiej temp. grzałeś? Grzałeś też CWU? Jaki zasobnik, do jakiej temp? Bez tych danych....to trudno coś powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 28.12.2019 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2019 (edytowane) 179m2 po podłodze z garażem wszędzie podłogówka dach 30cm piany, podłoga 14cm styro 0.030, okna 3 szyby ściany porothertm plus 20 cm grafit PC silesiaterm 8kw on off, grzane tylko CO, temp. ok 12 st. dom grzany tylko PC do 15 stzbiornik coś takiego https://silesiaterm.pl/zbiornik-silesia-term-2w1/ po godzinie grzania spada do 3 st dane zużytej energi z podlicznika, czyli razem z pompkami itp... Edytowane 28 Grudnia 2019 przez creative_21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 28.12.2019 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2019 Czyli pierwsze grzanie domku...wilgoć?Dom się wykańcza, czy nic się w nim nie dzieje teraz? Wentylacja? Te 45 kWh/dzień oznacza, że PC chodzi non-stop.Jak nie masz potrzeby (konieczność zamieszkania) to nie tędy droga, szczególnie przy pionowym DZ !!! Daj DZ odpocząć. Wyłącz pompę. Podbijaj temp. w domu powoli o 0,4-0,5K na 3-4 dni albo jak możesz na tydzień.Ewentualnie załóż kaganiec na pracę PC powiedzmy max 10 dziennie. Masz pewnie obecnie bardzo niskie temp. zasilania i dużą moc chłodniczą = wyziębiasz dolne źródło bardzo mocno. Jakie masz temp. DZ po 1 h ? Tj. temp. wejścia i wyjścia (ważna jest też delta)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 28.12.2019 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2019 po 1h spadło na 3st wejscie i wyjscie 1 st będę ją włączał na parę godzin dziennie i tyle narazie nie mieszkam ale chciałem utrzymać te 13 -15 st nic zobaczy się narazie nie mogę sterować krzywą grzewczą bo jeszce brak czujnika zewnętrznego mam możliwość ustawienia jakiegoś harmonogramu ale jeszce nie doszedłem do tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 28.12.2019 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2019 a i co oznacza w ustawieniach bufora histereza ? bo mam np. temp bufora 25st i histereze 5st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 28.12.2019 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2019 Masz solidne DZ.Przy mocy chłodniczej ok. 6 kW to 200 m odwiertów, wychodzi 30W z metra odwiertu. Jak go nie zajedziesz to będziesz miał bardzo dobre warunki do normalnej pracy PC.Pamiętaj PC, szczególnie gruntowa, nie służy do wygrzewania budynku. Zużyciem się nie martw, ustaw temp. zadaną na czujniku pokojowym i tyle. Zaraz się ono ustabilizuje i będzie dobrze. Masz tylko podłogówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 28.12.2019 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2019 tylko podłogówka, włączyłem PC na godzine wstawie screen jak to wygląa po 1h pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 28.12.2019 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2019 Teraz wszystko jest mozliwe . PC jest do ogrzewania a nie do rozgrzewania w środku zimy.Nie zamroź dolnego źródła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 28.12.2019 22:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2019 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 28.12.2019 22:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2019 https://zapodaj.net/cce9814f4e2a1.png.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 28.12.2019 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2019 Nie znam sterownika tej PC. Po mojemu:1. delty się ładnie trzymają2. spadek DZ powolny, choć zauważalny3. temp. zasilania poniżej 30*C (ok. 26-28C?) - i nie specjalnie rośnie > moc pompy nie jest wystarczająca do podbijania temp.,4. Twoja PC ma pewnie ok. 9,3-9,5 kW mocy cieplnej i baaardzo drenuje DZ, 5. nie wiem, czy określenie bufor i zasobnik z linku to to samo? jak jest grzana podłogówka ? via bufor? czy bezpośrednio?6. ja bym sobie pomału podnosił temp. w domu, tak 0,3-0,5K na tydzień, aż do tych 19 C ( przy tej temp. wszystko ładnie schnie, ciepło, temp. DZ w normie, zużycie prądu i tak niskie), 7. IMO przy tylu odwiertach trochę zmęczyłeś DZ, 3*C na powrocie do PC po 1h nie robi szału - ergo patrz pkt. 68. nic się nie dzieje, zwolnij wygrzewanie domu, zrób jak w pkt. 6 i ciesz się z mega niskich rachunków. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 28.12.2019 22:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2019 PC --> bufor ---> podłogówka tak leci jedno co mnie zastanawia to podłączenie dolnego źródła Tichelmanem bo do budynku były tylko 2 wejścia więc podłączenie w ten sposób mam nadzieje że to spełni swoją funkcę narazie dam odpocząć będę włączał na 1-2h dziennie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts