amator12345 29.12.2019 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 Po wylaniu posadzki podczas chodzenia mam dziwny odlos gøuchej posadzki ? Co to moze myc ? chudzaik 8 cm + styropian 10 cm + 7 cm chudziak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amator12345 29.12.2019 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 chudziak wylany w 2016 roku ? jest 2019 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 29.12.2019 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 chudziak wylany w 2016 roku ? jest 2019 Żle ułożony styropian osiadł i nie podpiera równomiernie jastrychu czyli błąd wykonawczy układania styropianu lub sam styropian nie miał odpowiedniej wytrzymałości na ocieplenie podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amator12345 30.12.2019 01:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2019 EPS 100 ? taki m sprzedali! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 30.12.2019 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2019 EPS 100 ? taki m sprzedali ! EPS100 to tragedii nie ma. Może osiadł cały beton podkładowy (chudziak pod podłogą) - jak był zagęszczony zasyp fundamentów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amator12345 30.12.2019 17:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2019 zasyp fundamentu był w 2016 roku 90 cm na raz . Przeleżało to około roku i następnie zagęszczone z góry i zalane betonem B.15 gr. 8-10 cm Przed zrobieniem posadzki miałem wątpliwości co do zagęszczenia. Nawet wyciąłem dziurę w chudziaku dużą piła do betonu ale piasek był pod płytą po 3 latach od zalania. Teraz jest już ok. 4 lat od zasypania. Nie ma żadnych objawów osiadania tylko, że ten głuchy dźwięk - jak bemben ( może to echo bo w pomieszczeniach nic nie ma jeszcze. Płytek i paneli też nie ? Co o tym myślicie ? Posadzka tak się zachowuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amator12345 10.01.2020 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2020 Ponawiam pytanie ? Ma ktoś doświadczenie w tej kwestii ? Może ktoś miał podobną sytuacje ? Naczytałem się historii i jestem przerażony. Wymieniłem się informacją z ludzmi, którzy mieli podobny problem i dowiedziałem się, że jedna osoba miała niezagęszczony grunt na głębokości 1,5 m a druga osoba na 2 m. Może 90 cm gruntu, który przezimował a następnie był zagęszczany górą wystarczy ? Pomożecie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 10.01.2020 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2020 (edytowane) Ponawiam pytanie ? Ma ktoś doświadczenie w tej kwestii ? Może ktoś miał podobną sytuacje ? Naczytałem się historii i jestem przerażony. Wymieniłem się informacją z ludzmi, którzy mieli podobny problem i dowiedziałem się, że jedna osoba miała niezagęszczony grunt na głębokości 1,5 m a druga osoba na 2 m. Może 90 cm gruntu, który przezimował a następnie był zagęszczany górą wystarczy ? Pomożecie ? Pomożemy. Ponieważ nie mam czarodziejskiej wszystkowiedzącej kuli i gdzieś mi sie zapodział numer do wyroczni to trzeba będzie zrobić próbę/odkrywkę/odwiert który jasno da odpowiedż co z zagęszczeniem podłoża pod chudziakiem. tylko najpierw trzeba wymyśleć jak to zrobić by odtworzyć warstwę izolacji poziomej przeciwwilgociowej na chudziaku i izolację termiczną pod wylewką.Napisz dokładnie jakie masz warstwy i z czego.I podstawowe pytanie czy masz podłogówkę? Edytowane 10 Stycznia 2020 przez tomraider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amator12345 10.01.2020 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2020 W 2016 roku wsypaliśmy piasek między ściany i tak przezimowało do maca 2017 roku następnie zagęściliśmy zagęszczarką płytową wszystko od góry i wylaliśmy chudziak B.15 ok. 8-12 cm wszędzie.w 2018 roku zauważyłem, że w narożnikach są głuche dzwięki. Zrobiłem odkrywkę i okazało się, że nie ma pustki a piasek jest pod betonem. Wbijając pręt 12 mm wchodził ciężko ale mogłem go pod wpływem siły weppchnąć do gruntu rodzimego na 80-90 cm. W związku, że nic więcej się nie wydarzyło do 2019 roku sierpień ułożyłem styropian 5+5 EPS 100 i wylałem posadzkę gr 6-7 cm po całości z wtopioną siatką o gr drutu 3 mm. Jest 2020 styczeń i nic ni opadło ale jeszcze tam nie mieszkam. Nie ma finalnego obciążenia od mebli itd. Pytanie dziwne ale czy to może pierdalnąć kiedyś ? w dół ? Chudziak nie jest oddylatowany os ścian fundamentowych. Rozpiętości od ścian fundamentowych we wszystkich kierunkaćh tak max. nie są chyba bo ok.4 m.Podłogówkę ma w korytarzu w kuchni i łazience reszta grzejniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 10.01.2020 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2020 W 2016 roku wsypaliśmy piasek między ściany i tak przezimowało do maca 2017 roku następnie zagęściliśmy zagęszczarką płytową wszystko od góry i wylaliśmy chudziak B.15 ok. 8-12 cm wszędzie. w 2018 roku zauważyłem, że w narożnikach są głuche dzwięki. Zrobiłem odkrywkę i okazało się, że nie ma pustki a piasek jest pod betonem. Wbijając pręt 12 mm wchodził ciężko ale mogłem go pod wpływem siły weppchnąć do gruntu rodzimego na 80-90 cm. W związku, że nic więcej się nie wydarzyło do 2019 roku sierpień ułożyłem styropian 5+5 EPS 100 i wylałem posadzkę gr 6-7 cm po całości z wtopioną siatką o gr drutu 3 mm. Jest 2020 styczeń i nic ni opadło ale jeszcze tam nie mieszkam. Nie ma finalnego obciążenia od mebli itd. Pytanie dziwne ale czy to może pierdalnąć kiedyś ? w dół ? Chudziak nie jest oddylatowany os ścian fundamentowych. Rozpiętości od ścian fundamentowych we wszystkich kierunkaćh tak max. nie są chyba bo ok.4 m. Podłogówkę ma w korytarzu w kuchni i łazience reszta grzejniki Ja na swojej budowie zasypywałem zwietrzeliną z piaskiem i zagęszczałem warstwami po jakieś 30-40 cm zagęszczarka 460 kg z silnikiem diesla. potem zimowanie i w następnym roku pręta nie mogłem wbić na dosłownie 1 cm. wykop na kanalizę robiłem kilofem, nie żartuję ani zmyślam.a i tak po wylaniu chudziaka w narożnikach było ,,głucho'' . wystarczy że chudziak nierównomiernie wiąże i narożniki będą dosłownie parę dziesiątych milimetra bez podparcia a już będzie głucho. problemem nie jest głuchy odgłos tylko pytanie czy osiadanie zagęszczonego piachu się zakończyło czy jeszcze osiądzie z czasem a jak osiadzię to czy równomiernie na całej powierzchni czy tylko jej częściami i popęka. Niestety na te pytanie nie umiem odpowiedzieć na odległość, ja wykonałbym parę odwiertów (i nie tylko w rogach) i ponownie prętem sprawdził zagęszczenie a jeszcze lepiej znalazł i zatrudnił do pomiaru jakiegoś specjalistę z urządzeniem do pomiaru zagęszczenia. I wtedy spisz spokojnie. Znam ludzi z domem za 1,5 miliona złotych którym posadzka parteru siadła o 2 cm po trzech latach od zamieszkania.Słabo to wygląda zwłaszcza że mają podłogówkę i nie wiadomo kiedy i gdzie jakiś pex się przełamie i rozszczelni.Co z tym zrobili, nic udają że nie ma tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amator12345 10.01.2020 22:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2020 dziękuje za odpowiedź Mam nadzieje, że będzie dobrze jak by co to mamiar na naprawę ale to koszt od 25-60 tysięcy. Muszę przez te lata się z tym oswoić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amator12345 10.01.2020 23:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2020 zwietrzeliną a co to jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amator12345 10.01.2020 23:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2020 no dobra ale jest 2020 i co ? coś się stało ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 11.01.2020 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2020 U sąsiada jechaliśmy chyba 350, silnik diesla.Dom mam 40 metrów dalej, to u mnie wszystkim trzęsło. Warstwowo.Później lał to wodą, chyba z 10 m3.Rok później wylewki.Nie było głuchych miejsc.W kilku miejscach zrobił odwierty i było ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amator12345 11.01.2020 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2020 U sąsiada jechaliśmy chyba 350, silnik diesla. Dom mam 40 metrów dalej, to u mnie wszystkim trzęsło. Warstwowo. Później lał to wodą, chyba z 10 m3. Rok później wylewki. Nie było głuchych miejsc. W kilku miejscach zrobił odwierty i było ok. Ok dziękuje . Czyli czekamy na bieg wydarzeń po 4 latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amator12345 11.01.2020 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2020 http://www.forum.domki.net/budowlane-f3/zageszczanie-zasypki-fundamentow-jak-rozpoznac-fuszerke-t8833.html U mnie opcja mogę wbić ale muszę się postarać. Ale mówię o narożniach bo tylko tam zrobiłem odkrywkę. Beton jest tak twardy, że nie mogli go przeciac taką piła do robót drogowych. taki kwadra 0,5 na 0,5 m przcinał z 15 minut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 12.01.2020 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2020 Ok dziękuje . Czyli czekamy na bieg wydarzeń po 4 latach. Czekamy. Ja mam piwnicę, mnie problem nie dotyczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ReniaB1975 16.02.2020 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2020 Iniekcja geopolimerowa, zagęszczenie gruntu + podniesienie posadzki, miałam problem to wiem..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amator12345 16.02.2020 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2020 U mnie naradzie nic nie padło jest tak jak było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominikakrzyzvp.pl 07.02.2021 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2021 Iniekcja geopolimerowa, zagęszczenie gruntu + podniesienie posadzki, Proszę rozwinąć temat, jaki jest tego koszt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts