Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gøuchy dzwiek po jastychu

Recommended Posts

zasyp fundamentu był w 2016 roku 90 cm na raz . Przeleżało to około roku i następnie zagęszczone z góry i zalane betonem B.15 gr. 8-10 cm Przed zrobieniem posadzki miałem wątpliwości co do zagęszczenia. Nawet wyciąłem dziurę w chudziaku dużą piła do betonu ale piasek był pod płytą po 3 latach od zalania. Teraz jest już ok. 4 lat od zasypania. Nie ma żadnych objawów osiadania tylko, że ten głuchy dźwięk - jak bemben ( może to echo bo w pomieszczeniach nic nie ma jeszcze. Płytek i paneli też nie ? Co o tym myślicie ? Posadzka tak się zachowuje ?

• 2 weeks później...
Ponawiam pytanie ? Ma ktoś doświadczenie w tej kwestii ? Może ktoś miał podobną sytuacje ? Naczytałem się historii i jestem przerażony. Wymieniłem się informacją z ludzmi, którzy mieli podobny problem i dowiedziałem się, że jedna osoba miała niezagęszczony grunt na głębokości 1,5 m a druga osoba na 2 m. Może 90 cm gruntu, który przezimował a następnie był zagęszczany górą wystarczy ? Pomożecie ?

Ponawiam pytanie ? Ma ktoś doświadczenie w tej kwestii ? Może ktoś miał podobną sytuacje ? Naczytałem się historii i jestem przerażony. Wymieniłem się informacją z ludzmi, którzy mieli podobny problem i dowiedziałem się, że jedna osoba miała niezagęszczony grunt na głębokości 1,5 m a druga osoba na 2 m. Może 90 cm gruntu, który przezimował a następnie był zagęszczany górą wystarczy ? Pomożecie ?

Pomożemy. Ponieważ nie mam czarodziejskiej wszystkowiedzącej kuli i gdzieś mi sie zapodział numer do wyroczni to trzeba będzie zrobić próbę/odkrywkę/odwiert który jasno da odpowiedż co z zagęszczeniem podłoża pod chudziakiem. tylko najpierw trzeba wymyśleć jak to zrobić by odtworzyć warstwę izolacji poziomej przeciwwilgociowej na chudziaku i izolację termiczną pod wylewką.Napisz dokładnie jakie masz warstwy i z czego.I podstawowe pytanie czy masz podłogówkę?

Edytowane przez tomraider

W 2016 roku wsypaliśmy piasek między ściany i tak przezimowało do maca 2017 roku następnie zagęściliśmy zagęszczarką płytową wszystko od góry i wylaliśmy chudziak B.15 ok. 8-12 cm wszędzie.

w 2018 roku zauważyłem, że w narożnikach są głuche dzwięki. Zrobiłem odkrywkę i okazało się, że nie ma pustki a piasek jest pod betonem. Wbijając pręt 12 mm wchodził ciężko ale mogłem go pod wpływem siły weppchnąć do gruntu rodzimego na 80-90 cm. W związku, że nic więcej się nie wydarzyło do 2019 roku sierpień ułożyłem styropian 5+5 EPS 100 i wylałem posadzkę gr 6-7 cm po całości z wtopioną siatką o gr drutu 3 mm. Jest 2020 styczeń i nic ni opadło ale jeszcze tam nie mieszkam. Nie ma finalnego obciążenia od mebli itd. Pytanie dziwne ale czy to może pierdalnąć kiedyś ? w dół ? Chudziak nie jest oddylatowany os ścian fundamentowych. Rozpiętości od ścian fundamentowych we wszystkich kierunkaćh tak max. nie są chyba bo ok.4 m.

Podłogówkę ma w korytarzu w kuchni i łazience reszta grzejniki

W 2016 roku wsypaliśmy piasek między ściany i tak przezimowało do maca 2017 roku następnie zagęściliśmy zagęszczarką płytową wszystko od góry i wylaliśmy chudziak B.15 ok. 8-12 cm wszędzie.

w 2018 roku zauważyłem, że w narożnikach są głuche dzwięki. Zrobiłem odkrywkę i okazało się, że nie ma pustki a piasek jest pod betonem. Wbijając pręt 12 mm wchodził ciężko ale mogłem go pod wpływem siły weppchnąć do gruntu rodzimego na 80-90 cm. W związku, że nic więcej się nie wydarzyło do 2019 roku sierpień ułożyłem styropian 5+5 EPS 100 i wylałem posadzkę gr 6-7 cm po całości z wtopioną siatką o gr drutu 3 mm. Jest 2020 styczeń i nic ni opadło ale jeszcze tam nie mieszkam. Nie ma finalnego obciążenia od mebli itd. Pytanie dziwne ale czy to może pierdalnąć kiedyś ? w dół ? Chudziak nie jest oddylatowany os ścian fundamentowych. Rozpiętości od ścian fundamentowych we wszystkich kierunkaćh tak max. nie są chyba bo ok.4 m.

Podłogówkę ma w korytarzu w kuchni i łazience reszta grzejniki

Ja na swojej budowie zasypywałem zwietrzeliną z piaskiem i zagęszczałem warstwami po jakieś 30-40 cm zagęszczarka 460 kg z silnikiem diesla. potem zimowanie i w następnym roku pręta nie mogłem wbić na dosłownie 1 cm. wykop na kanalizę robiłem kilofem, nie żartuję ani zmyślam.a i tak po wylaniu chudziaka w narożnikach było ,,głucho'' . wystarczy że chudziak nierównomiernie wiąże i narożniki będą dosłownie parę dziesiątych milimetra bez podparcia a już będzie głucho. problemem nie jest głuchy odgłos tylko pytanie czy osiadanie

zagęszczonego piachu się zakończyło czy jeszcze osiądzie z czasem a jak osiadzię to czy równomiernie na całej powierzchni czy tylko jej częściami i popęka. Niestety na te pytanie nie umiem odpowiedzieć na odległość, ja wykonałbym parę odwiertów (i nie tylko w rogach) i ponownie prętem sprawdził zagęszczenie a jeszcze lepiej znalazł i zatrudnił do pomiaru jakiegoś specjalistę z urządzeniem do pomiaru zagęszczenia. I wtedy spisz spokojnie. Znam ludzi z domem za 1,5 miliona złotych którym posadzka parteru siadła o 2 cm po trzech latach od zamieszkania.Słabo to wygląda zwłaszcza że mają podłogówkę i nie wiadomo kiedy i gdzie jakiś pex się przełamie i rozszczelni.Co z tym zrobili, nic udają że nie ma tematu.

U sąsiada jechaliśmy chyba 350, silnik diesla.

Dom mam 40 metrów dalej, to u mnie wszystkim trzęsło.

Warstwowo.

Później lał to wodą, chyba z 10 m3.

Rok później wylewki.

Nie było głuchych miejsc.

W kilku miejscach zrobił odwierty i było ok.

Ok dziękuje . Czyli czekamy na bieg wydarzeń po 4 latach.

http://www.forum.domki.net/budowlane-f3/zageszczanie-zasypki-fundamentow-jak-rozpoznac-fuszerke-t8833.html

U mnie opcja mogę wbić ale muszę się postarać. Ale mówię o narożniach bo tylko tam zrobiłem odkrywkę. Beton jest tak twardy, że nie mogli go przeciac taką piła do robót drogowych. taki kwadra 0,5 na 0,5 m przcinał z 15 minut

• 1 month później...
  • 11 months później...