Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry,

Mam trochę kłopot z pomysłem na montaż listew przypodłogowych, oraz listwy łączącej płytki w kuchni, z panelami w salonie (dł. około 3,5m).

Mam dwa pomysły:

- po prostu przykleić listwy, na elastycznym kleju i tyle

- delikatnie nawiercić wylewkę, dać kołki na kleju i do tego zamocować listwy

Drugi sposób mógłby wydawać się lepszy, ale w progach mam taśmę dylatacyjną 8mm, kołki musiały by być w okolicach tej taśmy. W salonie połączonym z kuchnią, bałbym się wiercić. Zrobienie kilku otworów w jednej linii, mogło by doprowadzić do pęknięcia wylewki w tym miejscu, a pola grzewcze nie pokrywają się idealnie z linią płytek i paneli. Innymi słowy, pęknięcie mogło by powstać w miejscu w którym przechodzą rurki od ogrzewania.

Jak Wy, rozwiązaliście ten problem?

Edytowane przez cardano8
https://forum.murator.pl/topic/251607-listwy-progowe-anhydryt-i-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe/

Dzień dobry,

Mam trochę kłopot z pomysłem na montaż listew przypodłogowych, oraz listwy łączącej płytki w kuchni, z panelami w salonie (dł. około 3,5m).

Mam dwa pomysły:

- po prostu przykleić listwy, na elastycznym kleju i tyle

- delikatnie nawiercić wylewkę, dać kołki na kleju i do tego zamocować listwy

Drugi sposób mógłby wydawać się lepszy, ale w progach mam taśmę dylatacyjną 8mm, kołki musiały by być w okolicach tej taśmy. W salonie połączonym z kuchnią, bałbym się wiercić. Zrobienie kilku otworów w jednej linii, mogło by doprowadzić do pęknięcia wylewki w tym miejscu, a pola grzewcze nie pokrywają się idealnie z linią płytek i paneli. Innymi słowy, pęknięcie mogło by powstać w miejscu w którym przechodzą rurki od ogrzewania.

Jak Wy, rozwiązaliście ten problem?

przykleić listwy. Wcześniej miejsce klejenia zagruntować.

https://forum.murator.pl/topic/251607-listwy-progowe-anhydryt-i-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe/#findComment-7756431