Kowal90 30.12.2019 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2019 Witam, Pytanie to użytkowników i znawców tematu, zostały mi wycenione okna marki DECCO 83 0R wraz z okuciami maco w kolorze coal grey 5003 w pakiecie 3 szybowym 4T/18/4/18/4T RW9C'CTR0=32 DB. Nie ukrywam, że jest to najtańsza z ofert okien 7 komorowych. Ładne ramki, więcej światła, wyglądają solidnie, Uw=0,72 W/m2K. Jakieś opinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 30.12.2019 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2019 Nie ukrywam, że jest to najtańsza z ofert okien Dodaj sobie do tego, że nie produkuje na tym systemie żaden z liczących się producentów i spytaj się czy warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kowal90 31.12.2019 07:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2019 Dodaj sobie do tego, że nie produkuje na tym systemie żaden z liczących się producentów i spytaj się czy warto? Dlatego pytam o opinie. Okucia, klamki i okleina są te same co np w Drutexie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 31.12.2019 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2019 ..Okucia, klamki i okleina są te same co np w Drutexie, To porównanie, to żaden powód do nobilitacji.. Okucia - marka może ta sama i robią na nich nawet uznane firmy. Ale zastosowany tzw. "garnitur" okuć może spowodować, że okno będzie otwierało się małym paluszkiem (tak lekko, fajnie.. nie prawda?) ale to może oznaczać, że producent dał tak mało elementów co dość szybko objawi się przewiewami w miejscach które pominięto z "oszczędności". Dobrze dobrane okucie ma elementy na całym obwodzie, czasem antywyważeniowe, mniej lub bardziej regulowane. Całkiem niedawno widziałem takie okno "deco na okuciach maco" - wyraz tandety w obsłudze - nawet nie miały mikrowentylacji (element kosztujący ok 1 zł!) - kolega uświadomił mi, że tani mają "mikro w rozwórce", czyli to co wydawało mi się że zaraz się rozsypie było zamierzoną funkcją. Sprawdź sobie okna MS. Także będą na tych samych okuciach. Zamknij jedne i porównaj do tych z niską ceną. Wyciągnij wnioski. Odnośnie lekkiego zamykania: wpływa na to ma także uszczelka - tania, cieniutka nie będzie stawiała żadnego oporu. Nie tylko obsługującej dłoni, ale też byle wiatrowi. Klamki - zdecydowanie polecam lepsze. Te o których piszesz kosztują do 2zł/ szt. Po kilku latach ułamuje się w nich rączka (słabe tworzywo). Te metalowe, po 4 zł/ szt - ułamuje się w nich podpora (przyczyna jak wyżej). Jak Ci nie przeszkadza, to bierz. Dobra klamka kosztuje kilkanaście zł - zawsze można wymienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kowal90 06.01.2020 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 To porównanie, to żaden powód do nobilitacji.. Okucia - marka może ta sama i robią na nich nawet uznane firmy. Ale zastosowany tzw. "garnitur" okuć może spowodować, że okno będzie otwierało się małym paluszkiem (tak lekko, fajnie.. nie prawda?) ale to może oznaczać, że producent dał tak mało elementów co dość szybko objawi się przewiewami w miejscach które pominięto z "oszczędności". Dobrze dobrane okucie ma elementy na całym obwodzie, czasem antywyważeniowe, mniej lub bardziej regulowane. Całkiem niedawno widziałem takie okno "deco na okuciach maco" - wyraz tandety w obsłudze - nawet nie miały mikrowentylacji (element kosztujący ok 1 zł!) - kolega uświadomił mi, że tani mają "mikro w rozwórce", czyli to co wydawało mi się że zaraz się rozsypie było zamierzoną funkcją. Sprawdź sobie okna MS. Także będą na tych samych okuciach. Zamknij jedne i porównaj do tych z niską ceną. Wyciągnij wnioski. Odnośnie lekkiego zamykania: wpływa na to ma także uszczelka - tania, cieniutka nie będzie stawiała żadnego oporu. Nie tylko obsługującej dłoni, ale też byle wiatrowi. Klamki - zdecydowanie polecam lepsze. Te o których piszesz kosztują do 2zł/ szt. Po kilku latach ułamuje się w nich rączka (słabe tworzywo). Te metalowe, po 4 zł/ szt - ułamuje się w nich podpora (przyczyna jak wyżej). Jak Ci nie przeszkadza, to bierz. Dobra klamka kosztuje kilkanaście zł - zawsze można wymienić. Dzięki za pomoc, a co uważasz o takim produkcie? Okna PCV: – profil 6-komorowy "PERFECTHERM" nielicowany producent "Sonarol" www . sonarol . pl – głębokość zabudowy 80mm – 3 uszczelki – okucia obwiedniowe Mako – pakiety szybowe 4/18/4/18/4 K= 0,5 – kolor obustronny antracyt – przenikalność okna referencyjnego 0,7W/m2K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 06.01.2020 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 Na papierze wiele wygląda dobrze. Na forach można dużo poczytać. Ja z założenia nie polecam najtańszych firm na rynku, bo ich "oszczędności" szybko odbijają się na komforcie użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kowal90 08.01.2020 06:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 Na papierze wiele wygląda dobrze. Na forach można dużo poczytać. Ja z założenia nie polecam najtańszych firm na rynku, bo ich "oszczędności" szybko odbijają się na komforcie użytkowania. a co polecasz? bo rozumiem, że oknami handlujesz? mam kilka ofert podoba mi sie okoplast pixel ale powiem wprost ze mnie nie stać, wycena od niech jest prawie 13 tys droższa od np drutexu, czy ortisa. Czekam jeszcze na wycenę z MSu. Ogolnie ceny oscylują w przedziale 26-30 tys zł oknoplast prawie 43 tys zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 08.01.2020 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 Nie skomentuję, bo musiałbym coś niemiłego napisać. Oknoplast jest wyznacznikiem dobrej jakości. Nie najwyższej, ale godnej polecenia. Z tym, że z ich oferty brałbym Winergetic a nie Pixel czy mu podobne. Na forum od lat w otoczce "dobry" przewijają się firmy: Adams, Awilux, MS, Oknoplast, Vetrex. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adyzio 30.08.2022 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 a co polecasz? bo rozumiem, że oknami handlujesz? mam kilka ofert podoba mi sie okoplast pixel ale powiem wprost ze mnie nie stać, wycena od niech jest prawie 13 tys droższa od np drutexu, czy ortisa. Czekam jeszcze na wycenę z MSu. Ogolnie ceny oscylują w przedziale 26-30 tys zł oknoplast prawie 43 tys zł. Cześć, co w końcu wybrałeś i czy jesteś zadowolony? Mam ten sam dylemat Decco wychodzą najtaniej ale czytam niepochlebne opinie wszędzie :/ Dla porównania mam wycenę dla Salamander bE82 MD i jest o 20% droższa (49 vs 59 tys) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 30.08.2022 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 Cześć, co w końcu wybrałeś i czy jesteś zadowolony? Mam ten sam dylemat Decco wychodzą najtaniej ale czytam niepochlebne opinie wszędzie :/ Dla porównania mam wycenę dla Salamander bE82 MD i jest o 20% droższa (49 vs 59 tys) Na pewno znajdziesz tańsze Poza tym.. nazwy profili niewiele mówią o oknie. Do Deco można włożyć dobrą stal (mało prawdopodobne, bo nie po to robi się budżetowy profil by tworzyć z niego mocne okno). Ale do Salamandra można już wrzucić słabe pozostałe komponenty i z dobrej marki profili nie stworzy się coś godnego polecenia, chociaż prawdopodobieństwo jest większe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adyzio 30.08.2022 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 Na pewno znajdziesz tańsze Poza tym.. nazwy profili niewiele mówią o oknie. Do Deco można włożyć dobrą stal (mało prawdopodobne, bo nie po to robi się budżetowy profil by tworzyć z niego mocne okno). Ale do Salamandra można już wrzucić słabe pozostałe komponenty i z dobrej marki profili nie stworzy się coś godnego polecenia, chociaż prawdopodobieństwo jest większe Hej nie do końca się znam co potrzeba by porównać więc poniżej info z wycen, może teraz będzie bardziej precyzyjnie i łatwiej odpowiedzieć mi na pytanie, czy Decco za 47 tys czy Salamander 58 tys? System: DECCO 83 wycena 47.900 pln Rodzaj okna/drzwi: DECCO 83 POŚREDNIE Typ: RM8312 + SK8326 Okleina: Okleina dwustronna Kolor profilu: Coal Grey 5003 Kolor uszczelki: czarna Rodzaj okuć: MACO Kolor osłonek: Srebrny Pakiet szybowy: 4/18/4/18/4 CR9005 Rw(C;Ctr)=32(0;0) dB Elementy dodatkowe: Listwa podparapetowa Klamki: Klamka aluminiowa trzpień 35mm K: Srebrny Listwy przyszybowe: LISTWA DECCO 7145 Coal Grey 5003 U:czarna Okucie kwatery 1-1: RU (168 ) Salamander - wycena 58.300 pln Salamander bE82 MD Kolor: 5555 Antracyt obustr. Rdzeń: Antracyt BR Ościeżnica HO(CC) 73 MD/6K / Skrzydło HO(CC) Z85/6K Osłonki: Kolory RotoNX - R01.3 tytan mat; vRoto klamki 1-str. - R01.3 tytan mat; Klamka P-Line T43/45 TYTAN/R01.3 M5x50 Odwodnienia: bE82 STD (widoczne, od czoła) CE-Współczynnik g [%]: 53.00 CE-Współczynnik LT [%]: 75.00 CE-Współczynnik Rw [dB]: 33(-1;-7) CE-Wodoszczelność: 8A CE-Przepuszczalność powietrza: 4 CE-Obciążenie wiatrem: npd Szyba szklona 1.1.1 796x2096 4LE-18ar-4-18ar-4LE U=0,5 TGI 9005 Okucie wys. klamki 1020 P3/130 Blokada bł. poł. klamki Zaczep mikrowentylacji 3 zaczepy AV DM15 Klamka stała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts