Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna decco 83

Recommended Posts

Witam,

Pytanie to użytkowników i znawców tematu, zostały mi wycenione okna marki DECCO 83 0R wraz z okuciami maco w kolorze coal grey 5003 w pakiecie 3 szybowym 4T/18/4/18/4T RW9C'CTR0=32 DB.

Nie ukrywam, że jest to najtańsza z ofert okien 7 komorowych. Ładne ramki, więcej światła, wyglądają solidnie, Uw=0,72 W/m2K.

Jakieś opinie?

..Okucia, klamki i okleina są te same co np w Drutexie,

To porównanie, to żaden powód do nobilitacji..

Okucia - marka może ta sama i robią na nich nawet uznane firmy. Ale zastosowany tzw. "garnitur" okuć może spowodować, że okno będzie otwierało się małym paluszkiem (tak lekko, fajnie.. nie prawda?) ale to może oznaczać, że producent dał tak mało elementów co dość szybko objawi się przewiewami w miejscach które pominięto z "oszczędności". Dobrze dobrane okucie ma elementy na całym obwodzie, czasem antywyważeniowe, mniej lub bardziej regulowane. Całkiem niedawno widziałem takie okno "deco na okuciach maco" - wyraz tandety w obsłudze - nawet nie miały mikrowentylacji (element kosztujący ok 1 zł!) - kolega uświadomił mi, że tani mają "mikro w rozwórce", czyli to co wydawało mi się że zaraz się rozsypie było zamierzoną funkcją.

Sprawdź sobie okna MS. Także będą na tych samych okuciach. Zamknij jedne i porównaj do tych z niską ceną. Wyciągnij wnioski.

Odnośnie lekkiego zamykania: wpływa na to ma także uszczelka - tania, cieniutka nie będzie stawiała żadnego oporu. Nie tylko obsługującej dłoni, ale też byle wiatrowi.

Klamki - zdecydowanie polecam lepsze. Te o których piszesz kosztują do 2zł/ szt. Po kilku latach ułamuje się w nich rączka (słabe tworzywo). Te metalowe, po 4 zł/ szt - ułamuje się w nich podpora (przyczyna jak wyżej). Jak Ci nie przeszkadza, to bierz. Dobra klamka kosztuje kilkanaście zł - zawsze można wymienić.

To porównanie, to żaden powód do nobilitacji..

Okucia - marka może ta sama i robią na nich nawet uznane firmy. Ale zastosowany tzw. "garnitur" okuć może spowodować, że okno będzie otwierało się małym paluszkiem (tak lekko, fajnie.. nie prawda?) ale to może oznaczać, że producent dał tak mało elementów co dość szybko objawi się przewiewami w miejscach które pominięto z "oszczędności". Dobrze dobrane okucie ma elementy na całym obwodzie, czasem antywyważeniowe, mniej lub bardziej regulowane. Całkiem niedawno widziałem takie okno "deco na okuciach maco" - wyraz tandety w obsłudze - nawet nie miały mikrowentylacji (element kosztujący ok 1 zł!) - kolega uświadomił mi, że tani mają "mikro w rozwórce", czyli to co wydawało mi się że zaraz się rozsypie było zamierzoną funkcją.

Sprawdź sobie okna MS. Także będą na tych samych okuciach. Zamknij jedne i porównaj do tych z niską ceną. Wyciągnij wnioski.

Odnośnie lekkiego zamykania: wpływa na to ma także uszczelka - tania, cieniutka nie będzie stawiała żadnego oporu. Nie tylko obsługującej dłoni, ale też byle wiatrowi.

Klamki - zdecydowanie polecam lepsze. Te o których piszesz kosztują do 2zł/ szt. Po kilku latach ułamuje się w nich rączka (słabe tworzywo). Te metalowe, po 4 zł/ szt - ułamuje się w nich podpora (przyczyna jak wyżej). Jak Ci nie przeszkadza, to bierz. Dobra klamka kosztuje kilkanaście zł - zawsze można wymienić.

Dzięki za pomoc, a co uważasz o takim produkcie?

Okna PCV:

– profil 6-komorowy "PERFECTHERM" nielicowany producent "Sonarol" www . sonarol . pl

– głębokość zabudowy 80mm

– 3 uszczelki

– okucia obwiedniowe Mako

– pakiety szybowe 4/18/4/18/4 K= 0,5

– kolor obustronny antracyt

– przenikalność okna referencyjnego 0,7W/m2K

Na papierze wiele wygląda dobrze. Na forach można dużo poczytać. Ja z założenia nie polecam najtańszych firm na rynku, bo ich "oszczędności" szybko odbijają się na komforcie użytkowania.

Na papierze wiele wygląda dobrze. Na forach można dużo poczytać. Ja z założenia nie polecam najtańszych firm na rynku, bo ich "oszczędności" szybko odbijają się na komforcie użytkowania.

a co polecasz? bo rozumiem, że oknami handlujesz?

mam kilka ofert podoba mi sie okoplast pixel ale powiem wprost ze mnie nie stać, wycena od niech jest prawie 13 tys droższa od np drutexu, czy ortisa.

Czekam jeszcze na wycenę z MSu. Ogolnie ceny oscylują w przedziale 26-30 tys zł oknoplast prawie 43 tys zł.

Nie skomentuję, bo musiałbym coś niemiłego napisać.

Oknoplast jest wyznacznikiem dobrej jakości. Nie najwyższej, ale godnej polecenia. Z tym, że z ich oferty brałbym Winergetic a nie Pixel czy mu podobne.

Na forum od lat w otoczce "dobry" przewijają się firmy: Adams, Awilux, MS, Oknoplast, Vetrex.

• 2 years później...
a co polecasz? bo rozumiem, że oknami handlujesz?

mam kilka ofert podoba mi sie okoplast pixel ale powiem wprost ze mnie nie stać, wycena od niech jest prawie 13 tys droższa od np drutexu, czy ortisa.

Czekam jeszcze na wycenę z MSu. Ogolnie ceny oscylują w przedziale 26-30 tys zł oknoplast prawie 43 tys zł.

Cześć,

co w końcu wybrałeś i czy jesteś zadowolony? Mam ten sam dylemat Decco wychodzą najtaniej ale czytam niepochlebne opinie wszędzie :/ Dla porównania mam wycenę dla Salamander bE82 MD i jest o 20% droższa (49 vs 59 tys)

Cześć,

co w końcu wybrałeś i czy jesteś zadowolony? Mam ten sam dylemat Decco wychodzą najtaniej ale czytam niepochlebne opinie wszędzie :/ Dla porównania mam wycenę dla Salamander bE82 MD i jest o 20% droższa (49 vs 59 tys)

Na pewno znajdziesz tańsze :)

Poza tym.. nazwy profili niewiele mówią o oknie. Do Deco można włożyć dobrą stal (mało prawdopodobne, bo nie po to robi się budżetowy profil by tworzyć z niego mocne okno). Ale do Salamandra można już wrzucić słabe pozostałe komponenty i z dobrej marki profili nie stworzy się coś godnego polecenia, chociaż prawdopodobieństwo jest większe :)

Na pewno znajdziesz tańsze :)

Poza tym.. nazwy profili niewiele mówią o oknie. Do Deco można włożyć dobrą stal (mało prawdopodobne, bo nie po to robi się budżetowy profil by tworzyć z niego mocne okno). Ale do Salamandra można już wrzucić słabe pozostałe komponenty i z dobrej marki profili nie stworzy się coś godnego polecenia, chociaż prawdopodobieństwo jest większe :)

Hej

nie do końca się znam co potrzeba by porównać więc poniżej info z wycen, może teraz będzie bardziej precyzyjnie i łatwiej odpowiedzieć mi na pytanie, czy Decco za 47 tys czy Salamander 58 tys?

System: DECCO 83 wycena 47.900 pln

Rodzaj okna/drzwi: DECCO 83 POŚREDNIE

Typ: RM8312 + SK8326

Okleina: Okleina dwustronna

Kolor profilu: Coal Grey 5003

Kolor uszczelki: czarna

Rodzaj okuć: MACO

Kolor osłonek: Srebrny

Pakiet szybowy: 4/18/4/18/4 CR9005 Rw(C;Ctr)=32(0;0) dB

Elementy dodatkowe: Listwa podparapetowa

Klamki: Klamka aluminiowa trzpień 35mm K: Srebrny

Listwy przyszybowe: LISTWA DECCO 7145 Coal Grey 5003 U:czarna

Okucie kwatery 1-1: RU (168 )

Salamander - wycena 58.300 pln

Salamander bE82 MD

Kolor: 5555 Antracyt obustr. Rdzeń: Antracyt BR

Ościeżnica HO(CC) 73 MD/6K / Skrzydło HO(CC) Z85/6K

Osłonki: Kolory RotoNX - R01.3 tytan mat; vRoto klamki 1-str. - R01.3 tytan mat;

Klamka P-Line T43/45 TYTAN/R01.3 M5x50

Odwodnienia: bE82 STD (widoczne, od czoła)

CE-Współczynnik g [%]: 53.00

CE-Współczynnik LT [%]: 75.00

CE-Współczynnik Rw [dB]: 33(-1;-7)

CE-Wodoszczelność: 8A

CE-Przepuszczalność powietrza: 4

CE-Obciążenie wiatrem: npd

Szyba szklona

1.1.1 796x2096 4LE-18ar-4-18ar-4LE U=0,5 TGI 9005

Okucie wys. klamki

1020

P3/130

Blokada bł. poł. klamki